Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sprendimas, kaip mažinti išmetamo maisto kiekius: padės dirbtinio intelekto šefas

„Rimi“ ir Danijos startuolis „Plant Jammer“ antradienį pristatė būdą, kaip žmonėms namuose mažinti išmetamo maisto kiekius – tai padės padaryti dirbtinio intelekto šefas. Vartotojui tereikės pasirinkti, kokius produktus jis nori sunaudoti, ir sistema parinks kelis sveikus patiekalus, kuriuos bus galima pagaminti iš turimų ingredientų.
„Rimi“
„Rimi“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Rimi Baltic“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovas Liudvikas Aleliūnas, pristatydamas maisto švaistymo problemą, pateikė pavyzdį, kiek išteklių ir energijos reikia sunaudoti, kad Brazilijoje užauginta jautiena atkeliautų iki Baltijos šalių.

„Kad užaugintum jautį, kuris atkeliauja iš Brazilijos iki mūsų namų, reikia daug išteklių. Reikalingi pašarai – tam, kad juos užaugintume, reikia trąšų, vandens ir panašiai. Reikia ir tam tikros infrastruktūros, skerdyklų. Tada transportuojame jautieną į Latviją ar Lietuvą. Taigi, sunaudojame daug išteklių, energijos ir pinigų”, – trečiadienį nuotolinėje spaudos konferencijoje kalbėjo L.Aleliūnas.

Pasak jo, jei galų gale vartotojas dėl kokių nors priežasčių jautienos nebenori ir ją išmeta, „belieka tik įsivaizduoti, kiek išteklių iššvaistoma."

Jo teigimu, „Rimi“ atliktas tyrimas parodė, kad praėjusiais metais apie 80 proc. namų ūkių Baltijos šalyse reguliariai išmeta maistą. Daugiausia išmetama vaisių ir daržovių, taip pat namuose pagamintų patiekalų.

„Kodėl taip vyksta – 90 proc. vartotojų mano, kad maistas sugedo, tad jis keliauja į šiukšliadėžę. Kita priežastis – mes arba prisiperkame per daug maisto, arba per daug prisigaminame“, – tikino L.Aleliūnas.

Liudvikas Aleliūnas, „Rimi Baltic“ Socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovas
Liudvikas Aleliūnas, „Rimi Baltic“ Socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovas

Pasak L.Aleliūno, duomenys rodo, kad iki 2025 metų nuo 25 proc. iki 30 proc. suaugusiųjų Baltijos šalyse bus nutukę.

Personalizuota patirtis

Tuo metu „Rimi Baltic“ skaitmeninių sprendimų plėtros vadovė Liene Perija sakė, kad pristatytas dirbtinio intelekto šefas leis sukurti personalizuotą patirtį – žmogus galės pasirinkti, kokius besibaigiančio galiojimo produktus nori suvartoti ir jam bus pasiūlyti keli variantai, ką galima pasigaminti. Jei vartotojas netoleruoja laktozės ar gliuteno, tai irgi galės pažymėti.

„Dirbtinio intelekto šefas leis pasirinkti, kuriuos produktus turi šaldytuve ir kuriuos nori panaudoti, vietoje to, kad juos išmestum“, – nurodė L.Perija.

123RF.com nuotr./Maisto švaistymas
123RF.com nuotr./Maisto švaistymas

Ji nurodė, kad įrankis yra nemokamas. Vartotojui internetiniame puslapyje tereikia pasirinkti sekciją „Receptai“ ir jam bus parodytas dirbtinio intelekto įrankis. Kad vartotojas juo galėtų pasinaudoti, registracija nebūtina, tačiau patirtis bus labiau personalizuota, jei vartotojas bus registruotas.

„Rimi“ šį projektą vykdo su danų startuoliu „Plant Jammer“.

Ši paslauga prieinama visų trijų Baltijos šalių gyventojams lietuvių, latvių ir estų kalbomis vietiniuose „Rimi“ internetiniuose puslapiuose. Šiuo metu prieinama dirbtinio intelekto šefo versija yra pilotinė, žadama, kad ji bus nuolat tobulinama atsižvelgiant į klientų atsiliepimus ir vietos kalbos specifiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius