Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 03 /10:20

Startuoja pajamų deklaravimas: turite du mėnesius

Valstybinė mokesčių inspekcija trečiadienį paskelbė pajamų deklaravimą už 2020 metus. Jis tęsis du mėnesius ir bus galimas tik nuotoliniu būdu.
Valstybinė mokesčių inspekcija
Valstybinė mokesčių inspekcija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

VMI elektroninėje deklaravimo sistemoje (EDS) pateiks informaciją apie 2,3 mln. gyventojų pajamas ir išlaidas už 2020 metus.

Inspekcija sako, kad 1,74 mln. gyventojų užteks tik patvirtinti ir pateikti deklaracijas.

Deklaruoti ir sumokėti mokesčius gyventojai turės iki gegužės 3 dienos, pavėlavus bus pradėti skaičiuoti delspinigiai.

Pernai dėl pandemijos pajamų ir turto deklaravimas vyko vėliau – nuo balandžio 15-osios iki liepos 1 dienos. Įprastai pajamų deklaravimas prasideda apie kovo vidurį ir baigiasi gegužės pradžioje.

Tuo tarpu deklaravimo startas kovo 3 dieną yra anksčiausias kada nors buvęs terminas.

Čia galite pamatyti penkias svarbiausias šių metų deklaravimo naujoves.

VMI Mokestinių prievolių departamento vadovė Stasė Aliukonytė-Šnirienė sakė, kad pajamas deklaruosime jau pažįstamu vedliu.

„Mes visi pernai jau jį išbandėme visokiais variantais. Reikia pasakyti, kad tai pasiteisinusi priemonė“, – sakė pareigūnė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stasė Aliukonytė-Šnirienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stasė Aliukonytė-Šnirienė

Pasak jos, su vedlio pagalba savarankiškai pajamas deklaruoti pavyko 86 proc. žmonių, o priemonę puikiai įvertino 71 proc. vartotojų.

Pati deklaracijų aibė nesikeičia: VMI pabrėžia būtinybę pajamas deklaruoti individualią veiklą vykdantiems žmonėms, taip pat gavusiems pajamas iš palūkanų už indėlius, turto pardavimo ar dovanų gavimo.

Deklaruoti pajamas turi gyventojai, kuriems buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) ir dėl to privalu sumokėti dalį GPM arba susigrąžinti šį mokestį, jei buvo taikytas per mažas NPD.

Dalį sumokėtų mokesčių gali susigrąžinti tie, kurie mokėjo už mokslus, legaliai remontavo automobilį ar būstą, naudojosi auklių paslaugomis, mokėjo į pensijų fondus ar už mokslus. VMI duomenimis, pernai 184 mln. eurų pajamų mokesčio susigrąžino 850 tūkst. gyventojų.

„Šiemet šių išlaidų pateikimui mokesčių inspekcija yra parengusi ir pateikusi klientams vedlį“, – sakė S.Aliukonytė-Šnirienė.

Sugrąžinti žmonėms dalį sumokėtų mokesčių VMI žada iki liepos 31 dienos.

123RF.com/Mokesčiai
123RF.com/Mokesčiai

Šiemet, kaip ir pernai, deklaravimas vyks nuotoliniu būdu. Pirma galimybė – deklaruoti pajamas savarankiškai prisijungiant prie elektroninės deklaravimo sistemos.

Antra galimybė – gyventojai gali pateikti deklaraciją per konsultaciją su VMI specialistu telefonu. Šį procesą pagreitinti galima per „Mano VMI“ užsisakius autentifikavimo telefonu paslaugą.

Inspekcijos atstovė spaudai Rūta Asadauskaitė sakė, kad telefonu gyventojus bus pasiruošę konsultuoti 360 specialistų, jie galės apdoroti 11,5 tūkst. skambučių per dieną.

Pagal sutarimą ir nutarimus, kitais metais parama turėtų būti teikiama tik elektroniniu būdu.

Deklaruojant pajamas taip pat galima dalį mokamo GPM paskirti paramos gavėjams, politinėms partijoms, profsąjungoms arba meno kūrėjams.

Pernai daugiau nei 470 tūkst. gyventojų paramai skyrė apie 20,1 mln. eurų.

2021-ieji yra paskutiniai metai, kai tai galima padaryti pateikus popierinę formą.

„Pagal sutarimą ir nutarimus, kitais metais parama turėtų būti teikiama tik elektroniniu būdu“, – kalbėjo S.Aliukonytė-Šnirienė.

Pernai gyventojai pateikė daugiau nei 1,54 mln. pajamų mokesčio (GPM) ir 101 tūkst. turto deklaracijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius