Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Startuolių erdvės „Rockit“ vadovė Š.Smalakytė: fintech vardą reikėjo užsitarnauti

Pirmadienį finansinių technologijų centras „Rise Vilnius“ pakeitė pavadinimą į „Rockit“, pristatė naujus bendradarbiavimo susitarimus, tačiau „Rockit“ vadovės Šarūnės Smalakytės teigimu, centras konceptą išlaikys tokį pat, koks buvo, kai šis priklausė Jungtinės Karalystės bankui „Barclays“, o ir ateityje dirbti su šia įmone galimybės neatmeta.
Šarūnė Smalakytė
Šarūnė Smalakytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmadienį atsinaujinęs finansinių technologijų (fintech) centras „Rise Vilnius“ tapo „Rockit“, kuriuo dabar rūpinasi „Swedbank“.

Apie trejus metus veikiančią startuolių erdvę ir ateities planus 15min kalbėjosi su „Rockit“ vadove Šarūne Smalakyte.

Kaip pasikeitė požiūris į fintech

Š.Smalakytė šiame centre sukasi nuo pat įkūrimo pradžios. 2016 m. duris pravėrusiame „Rise Vilnius“ ji užėmė bendruomenės vadovės pareigas – buvo atsakinga už įmonių atranką, jų pasitikimą, tarpusavio bendradarbiavimą. Šiandien ji – „Rockit“ vadovė.

„Greičiausiai manyje matė potencialą ir norą likti šitoje bendruomenėje“, – apie pokyčius atėjus „Swedbank“ kalbėjo ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnė Smalakytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnė Smalakytė

Mintimis trejus metus atgal grįžusi Š.Smalakytė tikino, kad per prabėgusį laiką labiausiai pasikeitė žmonių supratimas ir požiūris į fintech.

„Kai atsidarėme prieš 3 metus, tas terminas iš esmės buvo ne tiek daug žinomas. Kai pasakydavau žmonėms, kad dirbu fintech centre, jiems nebūdavo aišku, kur aš čia dirbu ir ką mes su tuo darome. Dabar fintech, kartu su partneriais (...), įgavo visai kitą atspalvį. Dabar esame strateginė vieta, ne tik startuolių hubas“, – kalbėjo „Rockit“ vadovė.

Kai pasakydavau žmonėms, kad dirbu fintech centre, jiems nebūdavo aišku, kur aš čia dirbu ir ką mes su tuo darome.

Ji atviravo, kad veiklos pradžioje pirmieji žingsniai nebuvo patys lengviausi – nors „Barclays“ vardas buvo žinomas, fintech vardą reikėjo užsitarnauti.

Fintech įmonių skaičius auga greitai

2014 m. Lietuvoje veikė 55 fintech įmonės, o 2018 m. jų skaičius išaugo daugiau nei tris kartus ir pasiekė 170.

Šiuo metu „Rockit“ centras jungia 64 narius, jame įsikūrę 34 startuoliai. Daugiausiai tai įmonės, dirbančios su mokėjimais ir bankinėmis sistemomis. Didžioji dalis „Rockit“ centre veikiančių įmonių yra įkurtos lietuvių, pavyzdžiui, „Paysolut“, „ArcaPay“ ar „Stockinvest.us“.

Norint pakliūti į šį centrą, reikia atitikti keliamus reikalavimus, o svarbiausia – įmonė turi jau veikti, turėti klientų.

„Mes nesame startuolių kalvė, mes priimame įmones, kurios jau yra veikiančios“, – tikslino vadovė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnė Smalakytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnė Smalakytė

„Rockit“ centre kiekvienas narys moka narystės mokestį, kuris svyruoja nuo 75 eurų iki 180 eurų mėnesiui. Jis priklauso nuo pasirinktos darbo vietos. Beje, įkūrimo pradžioje kainos buvo mažesnės – nuo 50 eurų iki 120 eurų.

Š.Smalakytė aiškino, kad už šią kainą narys gauna ne tik darbo vietą, bet ir galimybes plėsti žinių ir pažinčių ratą.

„Žmogus gauna darbo vietą, bet iš esmės jis gauna darbo vietą šitoje bendruomenėje. (...) Organizuojame daugybę renginių pačiai bendruomenei, kad žmonės, dirbdami čia, jaustųsi kaip viena šeima, vienas vienetas“, – pabrėžė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnė Smalakytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnė Smalakytė

Perėmus „Swedbank“ konceptas liko toks pat

„Šitas centras įgavo fintech namų vardą, dėl to, kad čia vykdėme daug įvairių iniciatyvų. Perėmęs „Swedbank“ žada tęsti šią veiklą“, – tikina „Rockit“ vadovė.

Jos teigimu, trejus metus „Barclays“ bankui priklausiusio fintech centro konceptas toks pats išliks ir toliau.

„Taip, iš esmės konceptas, koks buvo „Rise Vilnius“, toks šiai dienai jis keliauja „Rockit“, tiesiog su pastiprinimu“, – pabrėžė Š.Smalakytė.

„Barclays“ Lietuvoje turėjo operacijų centrą. „Swedbank“ Lietuvoje turi veikiantį banką ir tai šiek tiek pakeičia požiūrio kampą, nes bankas ir žmonės, kurie dirba, tiesiog yra arčiau.

Ją džiugina tai, kad „Swedbank“ yra Lietuvoje veikiantis bankas, todėl esą daugiau dėmesio ir resursų galės skirti Lietuvos startuoliams.

„Barclays“ Lietuvoje turėjo operacijų centrą. „Swedbank“ Lietuvoje turi veikiantį banką su visomis bankinėmis sistemomis ir tai šiek tiek pakeičia požiūrio kampą, nes bankas ir žmonės, kurie dirba, tiesiog yra arčiau. Su „Barclays“ globaliu mastu taip pat buvo vykdomos įvairios partnerystės, galbūt daugiausiai Jungtinėje Karalystėje ar Niujorke, bet dabar jis bus pirmasis toks fokusuotas centras“, – teigė Š.Smalakytė.

„Rockit“ vadovė tikina neatmetanti minties ateityje dirbti su „Barclays“ ar „Rise“.

„Kontaktai veikiant globaliame pasaulyje visuomet lieka. Oficiali partnerystė kol kas nebus tęsiama, bet mes esame atviri įvairioms partnerystėms ir jeigu tokios būtų ateityje su „Barclays“ ar su globaliu „Rise“ prekiniu ženklu, tai, manau, kad tikrai būtume atviri“, – pabrėžė ji.

Finansinių technologijų centrą „Rise Vilnius“ 2016 m. įkūrė „Barclays“ operacijų centras Lietuvoje. Tada Vilnius prisijungė prie 6 pasaulio miestų (Londono, Mančesterio, Niujorko, Keiptauno, Tel Avivo, Mumbajaus), kur veikė tarptautinis finansinių technologijų startuolius vienijantis „Rise“ tinklas.

Šių metų gegužę, nusprendus stabdyti „Barclays“ operacijų centro veiklą Lietuvoje, „Rise Vilnius“ buvo parduotas „Swedbank“.

Susitarimas buvo pabaigtas pirmadienį, o bendradarbystės erdvės prekės ženklo keitimas buvo viena iš susitarimo sąlygų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius