TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 11 06

Stiklo paketus gaminanti įmonė – apie rinkos pokyčius: užsakymų mažėja, nes statybos visur stoja

Išaugusios energetikos kainos gąsdina įmones, tačiau bent dalies jų vadovai labiau nerimauja dėl mažėjančių užsakymų. Kaip sako, sąstingio jau yra ir vidaus, ir išorės rinkose. Tad žiema gali būti sudėtinga. Alytuje veikianti stiklo paketus gaminanti įmonė dėl to kol kas mažinti darbuotojų skaičiaus negalvoja, dirbs ir toliau keturiomis pamainomis. Vis dėlto apie taupymą galvojama.
Stiklo paketus gaminanti įmonė Alytuje
Stiklo paketus gaminanti įmonė Alytuje / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Užsakymų mažėja, nes statybos stoja. Taip sako tiek stiklo paketus gaminančios Alytaus įmonės, tiek kitų bendrovių, kurių produkcija keliauja statybininkams, vadovai.

Medienos apdirbėjus „Stora Enso“ gelbėja egzotiškoji Australija. Stiklo taip toli niekas neveš.

Karo atgarsiai

Alytuje veikiančios įmonės „Glass Lt“ technologijų ir inovacijų vadovas Darius Pabijanskas pasakoja, kad jų bendrovė specializuojasi stiklo paketų gamyboje, langų patys negamina. Pradėjusi veiklą Vilniuje vėliau gamybą perkėlė į Alytų, kur dabar įrengta apie 9 tūkst. kv. m gamybos plotų.

Darbuotojų šiuo metu yra apie 230, jų skaičius per pastaruosius metus augo vos ne dvigubai. Augo ir darbų apimtys (artėja prie 2 mln. kv. m stiklo) bei apyvarta, kuri šiais metais planuojama apie 35 mln. eurų (palyginti – pernai buvo 24 mln. eurų).

„Aišku, planas yra viena. Force majeure – rinkos ir kitos situacijos, koreguoja tuos planus. Tai viščiukus skaičiuosime sausį“, – šypteli jis.

Vis dėlto visi šie augantys skaičiai neteikia tokio džiaugsmo, kaip galbūt būtų dar prieš metus. Rusijos pradėtas plataus masto įsiveržimas į Ukrainą, energetinė krizė – viskas turi įtakos, nors ne visada tiesiogiai, sako D.Pabijanskas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Glass Lt“ technologijų ir inovacijų vadovas Darius Pabijanskas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Glass Lt“ technologijų ir inovacijų vadovas Darius Pabijanskas

Štai stiklo plokščių gamyba – įmonė pati jų negamina, kaip ir niekas kitas Lietuvoje: „Visoje Europoje stiklo gamybos pajėgumai per maži, o dėl sankcijų draudžiama stiklą eksportuoti iš Baltarusijos ir Rusijos, šios sankcijos įsigaliojo visiškai neseniai. Dėl to deficitas rinkoje jaučiamas ir kainos kyla.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius