-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sukurta skaitmeninė bendradarbiavimo platforma didina darbo našumą

Bendradarbiaudamos su mokslininkais bei mokslo įstaigomis, Lietuvos įmonės kuria verslo inovacijas, o jų vykdymą finansuoja ES struktūriniai fondai.
Straipsnio iliustracija
Straipsnio iliustracija

Priemonė „Intelektas. Bendri mokslo-verslo projektai” skatina investuoti į mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą (MTEP), kurie gali tapti efektyviausiu instrumentu kuriant globalias rinkos nišas ir užtikrinant įmonių konkurencingumą.

Priemone pasinaudojo beveik 300 Lietuvos įmonių

Projektų paraiškas priemonei „Intelektas. Bendri mokslo-verslo projektai” galėjo teikti juridiniai asmenys ir viešosios įstaigos. Iš viso tą padarė beveik 300 įmonių, tarp kurių ir programinės įrangos ir skaitmeninių produktų kūrėjai „Corner case technologies“.

„Corner case technologies“ sukūrė ūkininkų bendradarbiavimo platformą Sejico.lt., kurioje ūkininkai gali išnuomoti ar nuomotis žemės ūkio techniką, siūlyti ir užsisakyti ž. ū. paslaugą.

Apie tai, kalbiname bendrovės generalinę direktorę Eglę Tumėnaitę ir direktorių Mindaugą Greičių.

– Kas paskatino pasinaudoti priemone ir imtis projekto?

– Žemės ūkis užima didelę bendrojo šalies vidaus produkto dalį. Technika brangi, jos kainos nuolat auga ir jei ji yra naudojama neefektyviai, kenčia ne tik patys ūkininkai, bet ir aplinka – yra sunaudojama daugiau energijos, didėja šiltnamio efektas, tad žemės ūkis pasirodė ta sritis, kurioje galime panaudoti savo technologines žinias.

– Kaip gimė mintis šiam projektui? Kokia jo pagrindinė idėja?

– Nusprendėme sukurti sistemą ir platformą, skirtą užmegzti ūkininkas–ūkininkui ryšį. Joje ūkininkai gali nuomoti ir nuomotis techniką, dalintis informacija. Platforma renka ir apdoroja vartotojų duomenis, tokiu būdu efektyvindama technikos ir kitų paslaugų paieškas.

Ūkininkai dažnai neišnaudoja ž.ū. technikos pačiu efektyviausiu būdu.

Atliktas technikos renkamų didžiųjų duomenų tyrimas leido suprasti, kad ūkininkai dažnai neišnaudoja ž.ū. technikos pačiu efektyviausiu būdu, tad vienas iš platformos uždavinių - sukurti papildomas priemones, leidžiančias sumažinanti kuro kaštus tuo didinant darbo efektyvumą.

Org./Žemės ūkio technika
Org./Žemės ūkio technika

– Kas jums padėjo padėjo vystant startuolį?

– Projektą vykdėme su Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Žemės ūkio akademija. Bendradarbiaujant kilo idėjų, kaip padėti ūkininkams susirasti prekes, paslaugas. VDU buvo atlikę nemažai ūkininkų apklausų, o tai leido mums pažinti ir įsigilinti į ūkininkų mąstyseną, poreikius. Bendradarbiavimas su VDU sukūrė papildomų darbo vietų, o galiausiai ir naują verslą, kurio poreikį matome visuomenėje.

– Kaip vystėsi projektas?

– Daug testavome, tobulinome platformą. Pirmoje produkto versijoje siekėme, kad mūsų produktas apimtų visas žemės ūkio sritis. Pastebėjome, kad iš tikrųjų didžiausios problemos yra susijusios su konkrečių paslaugų teikimu ūkininkas-ūkininkui bei neefektyviu sunkiosios technikos panaudojimu.

Ieškojome sprendimo, kaip ūkininkams padėti lengviau surasti reikiamą techniką, kaip ją išnaudoti efektyviai.

Ūkininkai bando rezervuoti techniką net metams į priekį, dažnai neranda kur nuomotis techniką, nuoma brangi, tad šių problemų ir nusprendėme imtis – ieškojome sprendimo, kaip ūkininkams padėti lengviau surasti reikiamą techniką, kaip ją išnaudoti efektyviai.

Kokius rezultatus jau pastebėjote iš šio projekto?

– Neseniai įvyko pirmasis sandoris, susidomėjimas platforma nemažas. Tiesa, šiek tiek užtruko platformos žinomumo didinimas. Mums buvo itin svarbu, kad vartotojai jaustųsi saugiai ir pasitikėtų šia platforma.

Kaip pasiteisino ši ES struktūrinių fondų priemonė?

– Mes esame technologijų kompanija, todėl kuriant produktą žemės ūkio sričiai, buvo labai svarbu bendradarbiauti su žmonėmis, kurie dirba toje srityje, atlieka tyrimus. Tik bendradarbiaudami su mokslo įstaiga, galėjome įgyvendinti šitą projektą.

– Pasinaudoję ES investicijomis sukūrėte Lietuvoje precedento neturinčią inovaciją. Kokie planai ateičiai?

– Viskas klostosi puikiai, tikimės, kad kitas sezonas bus dar sėkmingesnis ir galėsime parūpinti dar daugiau technikos vartotojams ir užtikrinti, kad technika būtų gaunama laiku, o darbas būtų efektyvesnis.

Pradedame bendradarbiavimą ir su didžiaisiais Lietuvos žemės ūkio atstovais, ekologinės žemdirbystės ūkiais, tad matome tikrai daug perspektyvų.

Artimiausiu metu planuojame plėstis ir į kitas Baltijos šalis, Lenkiją. Siekiame iš šio projekto užauginti didelį verslą, jei ne pasauliniu mastu, tai bent Europos lygmenyje – tikrai.

Moksliniai tyrimai ir plėtra padeda įmonėms augti

Pašnekovai patvirtina, kad sujungus unikalias idėjas, srities specialistų žinias ir finansinę pagalbą Lietuvoje gimsta sėkmingos inovacijos verslui. Ir tai tik vienas pavyzdys iš bene 300 kitų sėkmingai įvykusių projektų, kuriems paskatą davė priemonė „Intelektas. Bendri mokslo-verslo projektai”.


Sekite naujienas internete http://www.esinvesticijos.lt/ ir www.eimin.lrv.lt.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius