Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tabako pramonė rado kelią, kaip prisijaukinti jaunimą

Elektroninių cigarečių asociacija siekia kuo greitesnio šių produktų reglamentavimo, kad elektroninės cigaretės nebūtų prieinamos nepilnamečiams. Visgi biomedicinos mokslų daktaras Aurelijus Veryga mano, kad tai – tiesiausias kelias prisijaukinti jaunimą.
Elektroninė cigaretė
Elektroninė cigaretė / Fotolia nuotr.

A. Veryga pasakoja, kad nikotino inhaliatoriai, kurių poveikis panašus į elektroninių cigarečių, sukurti labai seniai – prieš 20 metų. Tačiau anksčiau jie niekam nebuvo idomūs, nes tai buvo priemonė, padedanti mesti rūkyti.

„Ką padarė elektroninių cigarečių gamintojai? Didieji tabako gamintojai jau perkasi šitas bendroves arba yra paleidę savo linijas. Iš tikrųjų jų pagrindinis tikslas yra grąžinti rūkymui socialinį veidą, nes rūkymas tampa nelabai socialiu reiškiniu. Žmonės kuo toliau, tuo labiau piktinasi, kai rūkoma stotelėse, kavinėse, baruose. Tapo normalu, kad tie žmonės turėtų pasitraukti, negadinti sveikatos kitiems“, - kalbėjo A.Veryga.

Elektroninių cigarečių vartotojais vis dažniau tampa ne suaugusieji, bet jaunimas

Pašnekovo nuomone, didžiausia problema ta, kad elektroninių cigarečių vartotojais vis dažniau tampa ne suaugusieji, bet jaunimas.

„Tie visi sukurti gaminiai yra patrauklūs vaikams. Rūkančių suaugusiųjų yra ko gero mažesnė dalis negu rūkančių vaikų. Tarptautiniai ekspertai nuogąstauja, kad šitų produktų vartojimas paskatins vaikus anksčiau ar vėliau pereiti prie paprastų cigarečių, nes tai yra susiję su tam tikrais farmakokinetiniais dalykais – nikotino greičio patekimu į smegenis. Iš elektroninės cigaretės jis patenka lėčiau, iš paprastos – greičiau. Vystantis priklausomybei žmogui, kad jis galėtų patenkinti poreikį, reikia keisti vartojimo formą“, – „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ sako daktaras.

JAV mokslininkai jau skelbia duomenis, kad per nepilnus metus vaikų, naudojančių šiuos prietaisus, apsinuodijimas nikotinu išaugo 14 kartų. Vadinasi, šis produktas nėra saugus.

A.Verygos teigimu, niekas nedraudžia sukurti elektroninę cigaretę kaip vaistinį produktą, bet tabako gamintojai to visai nenori, nes reikėtų įrodyti, kad šis produktas tikrai padeda mesti rūkyti.

Visą laidos įrašą galite išgirsti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius