Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 05 /14:05

Taivanas Lietuvoje investuos 200 mln. dolerių, žada perimti Kinijos blokuojamas lietuviškas prekes

Lietuvoje esanti Taivaniečių atstovybė trečiadienį pristatė, kokių priemonių imasi siekdama labiau stiprinti ekonominius ryšius su Lietuva. Pasak atstovybės Lietuvoje vadovo Erico Huango, ketinama investuoti 200 mln. dolerių mūsų šalyje bei nukreipti 120 Kinijos blokuotų lietuviškų konteinerių į Taivaną ir kitas šalis. O suburtoje darbo grupėje dėl puslaidininkių pramonės vystymo Lietuva, pasak atstovo, yra prioritetų viršuje.
embedas:

„Noriu pasidalinti, kad Taivanas investuos 200 mln. dolerių į Lietuvos pramonę. Tai daroma siekiant sukurti ilgalaikį ekonominį ryšį tarp Taivano ir Lietuvos“, – trečiadienį žurnalistams sakė Taivaniečių atstovybės vadovas Lietuvoje Ericas Huangas.

Daugiausia investuojama bus į lazerius ir puslaidininkius. Lėšos bus skirtos iš Taivano nacionalinio plėtros fondo, kuris yra investavęs į nemažai pasaulinių bendrovių, pavyzdžiui – „Taiwan Semiconductor Manufacturing Company.“

„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Taivanas
„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Taivanas

Jo teigimu, šiuo klausimu kalbamasi su Lietuvos Užsienio reikalų bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijomis.

Dar viena pristatyta pagalbos priemonė Lietuvos verslui – į Taivaną ir kitas šalis ketinama nukreipti 120 iš Lietuvos iškeliavusių, bet Kinijos nepriimtų konteinerių su prekėmis. Dalis prekių jau yra nukreipta.

Konkrečių produktų jis neįvardijo, motyvuodamas tuo, kad nenorima pakenkti Lietuvos įmonėms.

„Jau nukreipėme dalį maisto žaliavų, dėl apdorotų maisto produktų nukreipimo esame procese. Taip pat rengiame verslas verslui (angl. B2B) susitikimus, juose dalyvauja pagrindiniai Taivano distributoriai. Jūs tikrai išgirsite daugiau gerų žinių ateityje“, – žadėjo atstovas.

Taivanas „Invegai“ taip pat žada už mažas palūkanas paskolinti lėšų, kurios galės būti nukreiptos Lietuvos verslui.

„Invega“ galės panaudoti šias lėšas, perskolindama jas Lietuvos įmonėms, kurioms to reikia. Pradinė suma nėra didelė – kalbame apie 10 mln. dolerių. Tai nėra daug, bet ateityje galėsime pasiūlyti ir didesnę sumą“, – tvirtino E.Huangas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Konteineriai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Konteineriai

Taip pat numatyta skirti 20 stipendijų lietuviams studijuoti puslaidininkių technologijas.

Jis apgailestavo, kad pastaruoju metu Lietuva patiria „beprecedentę ataką“ iš Kinijos bei tvirtino, kad Pekinas naudoja prekybą kaip spaudimo priemonę.

Puslaidininkių darbo grupėje – prioritetas Lietuvai

Kalbėdamas apie įkurtą puslaidininkių darbo grupę, E.Huangas tvirtino, kad joje Lietuva yra prioritetų viršuje.

Pasak jo, darbo grupę sudaro Nacionalinė plėtros taryba bei Taivano Ekonomikos ir Mokslų bei technologijos ministerijos.

123RF.com nuotr./Taivanas
123RF.com nuotr./Taivanas

„Tai daroma reaguojant į Lietuvos norą vystyti savo puslaidininkių pramonę, kuri yra beveik visų modernių technologijų pagrindas“, – akcentavo Taivaniečių atstovybės Lietuvoje vadovas.

Suburta ekspertų grupė pirmą šių metų pusmetį į Lietuvą išsiųs ekspertų komandą – ši įvertins Lietuvos galimybes ir pasiūlys strategiją.

„Taivanas yra viena iš nedaugelio šalių pasaulyje, turinčių tokią puslaidininkių ekosistemą. Patenkiname du trečdalius šios paklausos. Tai nebuvo lengva, tokia ekosistemą vystėme ilgus dešimtmečius“, – akcentavo E.Huangas.

Kinija pagrūmojo sankcijomis

Lietuvos ir Taivano diplomatiniai ir ekonominiai santykiai kurį laiką šyla – spalio pabaigoje Lietuvoje lankėsi Taivano verslo delegacija, o lapkričio pradžioje Lietuvoje darbą pradėjo Taivaniečių atstovybė. Lietuva yra pirmoji Europos Sąjungos šalis, leidusi atstovybės pavadinime naudoti Taivano vardą.

123RF.com nuotr./Kinija, Lietuva
123RF.com nuotr./Kinija, Lietuva

Kitose Europos Sąjungos šalyse, JAV ir Britanijoje Taivano atstovybės vadinamos Taipėjaus ekonominiais ir kultūriniais biurais, taip pabrėžiant nepolitinį jų pobūdį.

Glaudesni Lietuvos santykiai su Taivanu pykdo Kiniją – ši apkaltino Lietuvą pažeidžiant „vienos Kinijos principą“ bei ėmėsi diplomatinio ir ekonominio spaudimo prieš mūsų šalį. Lietuvos verslas susiduria su kliūtimis ne tik eksportuodamas prekes į Kiniją, stringa ir kiniškų prekių importas. Kinija taip pat daro spaudimą Lietuvos verslui per užsienio įmones.

Kinijos komunistų partijos propagandinis leidinys yra paskelbęs, kad Pekinas gali įvesti Lietuvai oficialias sankcijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius