-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tapti elektriku per metus – misija įmanoma

Panevėžyje įsikūrusi bendrovė „Harju Elekter“ – viena didžiausių ir geriausią reputaciją turinčių regiono įmonių, kuri kasmet priima bent 20 naujų darbuotojų. Įmonė projektuoja ir gamina elektros sistemas moderniausią laivų įrangą kuriančioms įmonėms, veikiančioms visame pasaulyje.
„Harju Elekter“ gamykla
„Harju Elekter“ gamykla / www.jp.lt nuotr.

Per veiklos metus bendrovė užsitarnavo puikią reputaciją ne tik tarp verslo partnerių, bet ir vietos gyventojų, kurie šią įmonę“ vertina kaip patikimą darbdavį. Jie puikiai žino, jog norint įsidarbinti šioje įmonėje nebūtina turėti elektriko profesiją – įgyti ją galima jau dirbant ir lygiagrečiai mokantis pagal pameistrystės programą, kurią jau kelerius metus įmonė sėkmingai vykdo kartu su Visagino technikos ir verslo profesinio rengimo centru.

Iš kosmetologės – į elektrikes

Šia pameistrystės galimybe pasinaudojusi Ieva Malinauskaitė – puikus įrodymas, jog vos per metus yra įmanoma visiškai persikvalifikuoti ir įgyti naujų, iki tol neturėtų įgūdžių. Šiuo metu ji jau dirba „Harju Elekter“ kokybės kontroliere.

Ieva Malinauskaitė
Ieva Malinauskaitė

Iki savo naujos karjeros pradžios, 29-erių panevėžietė penkerius metus dirbo grožio terapeute-kosmetologe – šią specialybę ji baigė Vilniaus kolegijoje. Mergina pasakojo, kad kurį laiką atrodė, jog tai – išsipildžiusi svajonė, tačiau vėliau ėmė kankinti abejonės.

„Visus tuos metus dirbau vienoje įmonėje. Kai pamačiau, kad nebetobulėju, nebeturiu ko siekti, pradėjau ieškoti kito darbo. Netyčia suradau skelbimą apie darbą „Harju Elekter“ įmonėje. Po dvejonių, nusprendžiau kardinaliai keisti savo gyvenimą, nes elektra ir viskas, kas su ja susiję, man nebuvo žinoma. Turėjau tik mokyklines žinias“, – apie visą gyvenimą apvertusį sprendimą pasakojo I.Malinauskaitė.

Smalsumas mane atvedė ten, kur dabar esu.

Ji neslėpė, kad apsispręsti padėjo daug dalykų, tarp kurių buvo ir didesnė alga bei kolektyvas. „Buvau girdėjusi gerų atsiliepimų (apie įmonę – 15min past.). Pradėjus dirbti galiu pati tai tik patvirtinti“, – sakė pašnekovė.

Atvežusi gyvenimo aprašymą į įmonę I.Malinauskaitė tą pačią dieną dalyvavo darbo pokalbyje, o netrukus jau dirbo kaip kokybės kontrolės asistentė.

„Tai nebuvo darbas, tiesiogiai susijęs su elektra. Aš asistavau kokybės kontrolieriams tikrinant gaminius“, – prisiminė jauna moteris. Dirbdama ji susidomėjo kontrolierių darbu, kuris ir pažadino smalsumą.

„Matydavau, kaip jie skaito schemas, kaip dirba su įvairiais prietaisais, tikrina elektrinę grandinę ir man pasidarė įdomu. Pradėjau prašyti kontrolierių mane mokyti: paaiškinti, ką prietaisai daro, kaip jie veikia ir t. t. Sakyčiau, kad smalsumas mane atvedė ten, kur dabar esu“, – pasakojo I.Malinauskaitė.

Kaip tik tuo metu įmonėje ji pamatė skelbimą apie pameistrystės programą ir galimybę įgyti elektriko profesiją Visagino technikos ir verslo profesinio rengimo centre.

Nedvejodama užsirašiau į mokymus, kurie atsirado pačiu reikalingiausiu metu“, – džiaugėsi pašnekovė. Ji neslėpė, kad pradžioje mokytis buvo sunku: gąsdino tai, jog neturi jokių su elektra susijusių žinių.

„Buvo labai daug naujų dalykų, kai kurie – sunkiai suprantami. Tačiau mokytojai buvo puikūs: bet kada galėjau kreiptis ir sulaukti atsakymo. Tad, nors mokslai kardinaliai skyrėsi nuo to, su kuo buvau gyvenime susidūrusi, netrukus įsivažiavau“, – prisiminė I.Malinauskaitė.

Profesinio rengimo centre ji gavo bazinių žinių – nuo pagrindų apie elektrą iki specifinių, tiesioginiam darbui reikalingų akademinių žinių. Tuo metu su praktika susijusius procesus puikiai prižiūrėjo ir koordinavo įmonėje dirbantys meistrai. Tad mokymosi procesas, anot I.Malinauskaitės, buvo visapusiškai naudingas.

Prisimindama šį etapą pašnekovė pabrėžė, jog artimieji ją palaikė: „Iš pradžių jie buvo truputį nustebę, kodėl elektra? Bet visada palaikė ir skatino judėti į priekį“.

Šiuo metu įmonėje ji dirba jau daugiau nei dvejus metus. Vasarą baigė mokslus ir įgijo elektriko profesiją.

Paklausta apie ateities planus, mergina neslėpė – šiame darbe iššūkių tikrai netrūksta. Tačiau būtent tai jai labai patinka. „Fizika yra toks mokslas, kurio turi mokytis kasdien. Iki monotonijos mano darbe – labai toli. Dabar dirbu kokybės kontroliere, galiu prisiliesti prie elektros, skaitau schemas. Bet man dar kyla daug klausimų. Manau, kad ateityje jų taip nebus mažiau, todėl turėsiu tobulėti ir mokytis“, – tikino ji.

Dinamišką ir tobulėjimui palankią aplinką suteikia ir įmonės veiklos specifika: aukščiausios kategorijos elektros gaminius kurianti bendrovė dirba projektinių užsakymų principu. Todėl darbuotojai nuolat turi kelti savo kompetenciją ir atnaujinti turimas žinias.

Gavo ne tik darbą, bet ir profesiją

„Harju Elekter“ dirbantis gamybos cecho meistras 33 metų Tomas Cekanauskas prieš įsidarbindamas įmonėje beveik dešimt metų dirbo tolimųjų reisų vairuotoju. „Tačiau atėjo toks gyvenimo etapas, kai turėjo gimti sūnus. Pradėjau galvoti, kad noriu kasdien jį matyti, todėl galbūt reikėtų pasiieškoti kito darbo Panevėžyje. Norėjau kažką keisti. Bežiūrėdamas darbo skelbimus radau šią įmonę. Atsiliepimai buvo geri, tad nutariau pabandyti“, – prisiminė jaunas vyras.

Įmonės nuotr./Tomas Cekanauskas
Įmonės nuotr./Tomas Cekanauskas

Pasakodamas apie darbo pradžią jis neslėpė, jog jautėsi „žalias“. „Buvo juokinga situacija per darbo pokalbį. Manęs paklausė apie elektros lizdą – kokia jame yra elektros įtampa: kintanti ar nuolatinė. Aš bandžiau spėti ir, aišku, nepataikiau“, – juokėsi T.Cekanauskas.

Nepaisant to, motyvuotas vyras pradėjo dirbti. Kadangi žinių trūko, po darbo mokėsi savarankiškai, o vos išgirdęs apie galimybę dirbti ir mokytis profesinėje mokykloje Visagine nedvejodamas pasirinko pameistrystės programą.

„Praktinių žinių aš turėjau – mokėjau, ką reikia padaryti. Tačiau trūko teorijos išmanymo. Tai man suteikė profesinis mokymas. Sujungęs praktines ir teorines žinias greitai pajutau, kad pereinu į visą kitą lygį, kuriame – kitokia darbo kokybė ir pasitikėjimas savo jėgomis“, – pabrėžė pašnekovas. Baigęs mokslus T.Cekanauskas įgijo elektriko profesiją. Iki tol jokios specialybės jis neturėjo, mat tiesiai po mokyklos išėjo dirbti.

„Elektra man buvo pats tamsiausias miškas. Todėl galima sakyti, kad nėriau į visiškai naują sritį, bet niekada nesigailėjau. Šis darbas man suteikė motyvaciją siekti daugiau. Galima sakyti, atradau man tinkančią ir patinkančią sritį ir jau galiu įgytomis žiniomis dalintis su naujais darbuotojais“, – įsitikinęs pašnekovas.

Patys atrado puikiai veikiantį modelį

„Nauji darbuotojai mus suranda įvairiai. Bendradarbiaujame su Užimtumo tarnyba (aut. past Užimtumo tarnyba prie Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos), taip pat žmonių ieškome ir skelbdami darbo skelbimus. Svarbiausia – kad gali drąsiai ateiti žmonės, neturintys profesijos, susijusios su elektra, nes įmonė sukuria sąlygas visiems norintiems mokytis jau dirbant.

Esame sudarę sutartį su Visagino technologijos ir verslo profesinio rengimo centru, kuriame yra pasiruošta speciali mokymo programa atitinkanti mūsų poreikius. Kartą per mėnesį mūsų darbuotojai ten važiuoja ir mokosi bei gilinasi į teoriją, vėliau praktinis mokymasis tęsiasi įmonėje, t. y. realioje žmogaus darbo vietoje“, – pasakojo bendrovės „Harju Elekter“ personalo vadovė Sonatina Būtėnienė.

Taip dirbdami ir mokydamiesi įmonės darbuotojai įgyja pasirinktą profesiją – gauna diplomą, atveriantį dar daugiau karjeros galimybių.

Įmonės nuotr./„Harju Elekter“ Personalo vadovė Sonatina Būtėnienė
Įmonės nuotr./„Harju Elekter“ Personalo vadovė Sonatina Būtėnienė

Galiu drąsiai pasakyti, kad pameistrystės modelis, kurį turime su Visaginu, pasiteisino.

Pasak jos, toks bendradarbiavimo modelis atsirado natūraliai ir iš karto pasiteisino. „Mes patys supratome, kad norime inicijuoti mokymo procesą ir mokyti savo darbuotojus, nelaukiant, kol kažkas kitas juos paruoš. Deja, bet daugelis mokymo įstaigų, ruošiančių mums reikalingus specialistus nėra lanksčios. Visagino technikos ir verslo profesinio rengimo centras – išimtis. Ši profesinė mokykla iš tiesų greitai ir lanksčiai reaguoja į verslo poreikius ir pritaiko savo studijų programas, t. y. būsimus specialistus moko to, ko reikia įmonei“, – pažymėjo pašnekovė.

Abipusio bendradarbiavimo dvasia bendrovė „Harju Elekter“ ir Visagino technikos ir verslo profesinio rengimo centras jau dirba nuo 2018 m.

„Visi kartu atradome šį sėkmės kelią. Todėl galiu drąsiai pasakyti, kad pameistrystės modelis, kurį turime su Visaginu, pasiteisino. Tokių sėkmingų istorijų, apie kurias pasakojo Ieva su Tomu, kurie jau dirbdami pas mus įgijo naują, darbui reikalingą elektriko profesiją, turime ir daugiau“, – pažymėjo pašnekovė.

Darbuotojus skatina mokytis ir toliau

Bendrovė siekia, kad joje dirbantys darbuotojai nuolat tobulėtų ir keltų kvalifikaciją. Tai padaryti jie gali šią vasarą įmonėje įkurtoje Mokymų akademijoje. Pasak S.Būtenienės, čia dirbantys lektoriai suteikia elektrotechninių teorinių žinių tiems bendrovės darbuotojams, kurie nori kelti savo kompentencijas ir kvalifikaciją. To reikia kylant karjeros laiptais įmonėje bei siekiant įgyti aukštesnę profesinę kategoriją, kurių įmonėje yra šešios.

„Mokymų akademija – tai dar vienas žingsnis į priekį, siekiant kuo efektyviau paruošti įmonei tinkamą darbuotoją bei padėti jau esamiems specialistams įmonėje augti, atnaujinti savo žinias“, – nurodė S.Būtenienė.

Interneto platformą „Profesijos, pritaikytos verslui“ rasite ČIA.


„Profesijos, pritaikytos verslui“ – VšĮ Centrinės projektų valdymo agentūros inicijuota komunikacijos kampanija, kuria skatinamas Lietuvos profesinio mokymo įstaigų ir verslo įmonių bendradarbiavimas. Kampanijos metu sukurta į verslą orientuota elektroninė platforma – profesinių mokyklų kontaktų žemėlapis, taip pat dalinamasi geraisiais profesinių mokyklų ir verslo bendradarbiavimo pavyzdžiais. Projektas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis. Europos Sąjungos investicijomis kasmet modernizuojamos profesinio mokymo įstaigos ir gerinama jų infrastruktūra visoje Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius