Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Teismas: dar vienas „Nuctech“ bei „Intos“ ginčas su muitine nepasieks KT ir ESTT

Jau antras Kinijos kompanijos „Nuctech“ padalinio Varšuvoje „Nuctech Warsaw Company“ ir Lietuvos bendrovės „Inta“ ginčas dėl rentgeno sistemų pirkimo ir įrengimo nebus stabdomas bei perduotas nagrinėti Konstituciniam Teismui ir Europos Sąjungos Teisingumo Teismui (ESTT), nutarė Lietuvos apeliacinis teismas.
Lietuvos apeliacinis teismas
Lietuvos apeliacinis teismas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Šį kartą ginčijamasi dėl rentgeno įrengimo Vilniaus teritorinės muitinės kelio postuose.

Apeliacinis teismas analogišką bendrovių prašymą šią savaitę atmetė ir kitoje byloje – dėl rentgeno sistemos pirkimo Raigardo kelio postui.

„Teismas klausimą dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą sprendžia savo nuožiūra; (...) kreipimasis į ESTT dėl Europos Sąjungos teisės aiškinimo nagrinėjamu atveju nėra būtinas, siekiant veiksmingai išspręsti kilusį ginčą“, – nurodoma birželio 1-ąją paskelbtoje nutartyje, kurią dar galima skųsti Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

„Inta“ ir „Nuctech“ siekia panaikinti Muitinės departamento konkurso sąlygas, draudžiančias valstybės pirkimuose dalyvauti su nepatikimomis šalimis siejamoms įmonėms. Vilniaus apygardos teismas kovo 27-ąją tokį ieškinį atmetė kaip nepagrįstą, apeliacinė instancija šį sprendimą paliko nepakeistą.

Ginčytinos sąlygos numato, kad tiekėjas ir jo siūlomos prekės neturi kelti grėsmės nacionaliniam saugumui, prekių gamintojas ar jį kontroliuojantis asmuo negali būti nepatikimas – tokiomis Lietuvoje laikomos Kinijos, Rusijos, Baltarusijos bei su Rusija siejamų teritorijų įmonės.

Bendrovės kelia versiją, jog tokie Lietuvos apribojimai gali pažeisti sutartį dėl Europos Sąjungos veikimo bei jos nuostatus dėl laisvo prekių judėjimo – jos siekė, kad tai ir kitus galimus Bendrijos teisės aktų pažeidimus išsiaiškintų ESTT, o kol bus priimtas jo verdiktas, ginčo nagrinėjimą Lietuvoje sustabdyti.

Bylos stabdymo siekta ir dėl galimybės kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų, ar viešojo konkurso sąlygos nepažeidžia pagrindinio šalies įstatymo.

Departamentas 3 mln. eurų vertės rentgeno kontrolės sistemos Vilniaus teritorinės muitinės kelio postams konkursą paskelbė sausio 18-ąją, jis iki šiol nėra užbaigtas.

Šalys bylinėjasi ir dėl muitinės sprendimo šių metų pradžioje nutraukti rentgeno įrengimo Klaipėdos uoste konkursą, kurį, pasiūliusi 3,2 mln. eurų kainą, laimėjo „Inta“. Bendrovė teismų prašė panaikinti muitinės sprendimą nutraukti konkursą ir įpareigoti ją sudaryti sutartį su įmone, tačiau teismai „Intos“ prašymą atmetė.

Teismai konstatavo, jog grėsmės nacionaliniam saugumui kriterijus yra toks pat svarbus, kaip ir pirkimo vertė bei greitis.

Vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija bei Vyriausybė 2021-ųjų vasarį pripažino, kad planuotas „Nuctech“ sandoris su Lietuvos oro uostais dėl bagažo patikros sistemos įsigijimo kelia grėsmę nacionaliniam saugumui dėl bendrovės ryšių su Kinija, o teismai vėliau atmetė „Nuctech“ ir „Intos“ prašymą panaikinti tokį Vyriausybės nutarimą.

Vis dėlto „Nuctech“ padalinys Varšuvoje, laimėjęs Muitinės departamento konkursą, pernai įrengė traukinių rentgeno kontrolės sistemą Kenos pasienio punkte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius