-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas: „InnoForce“ turi atlyginti 0,25 mln. eurų žalą bankrutavusiai ERP

Informacinių technologijų (IT) bendrovė „InnoForce“ turės atlyginti 253 tūkst. eurų žalą bankrutavusiai bendrovei ERP dėl nesąžiningos konkurencijos ir neteisėto komercinės paslapties įgijimo bei atskleidimo, nusprendė teismas.
Lietuvos apeliacinis teismas
Lietuvos apeliacinis teismas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos teismas lapkričio 23 dieną patenkino ERP bankroto administratorės bendrovės „Valnetas“ prašymą – G. Rudekas įmonei turi sumokėti 414,7 tūkst. eurų nuostolių atlyginimo ir 4,9 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų.

Teismas nustatė, kad 45 proc. ERP akcijų valdęs G. Rudekas 2011 metų sausį sudarė paskolos sutartį su įmonės steigėju ir tuometiniu vadovu Marku Zbarskiu, taip pat valdžiusiu 45 proc. ERP akcijų. Teismo teigimu, iš esmės sutartis leido G. Rudekui imti skolon neribotas sumas, daug kartų, gražinant skolą savo nuožiūra, kada ir kiek jis pats nutaria gražinti.

2011 metų gruodį kilus nesutarimui tarp pagrindinių ERP akcininkų ir bendrovei patiriant lėšų stygių, G. Rudekas ir M. Zbarskis pasirašė ketinimų protokolą. Pagal jį M. Zbarskis ketino išpirkti G. Rudeko valdomą akcijų paketą, o dalį sumos sumokėti perimant G. Rudeko ir su juo susijusių asmenų 427,8 tūkst. eurų skolą bendrovei ERP.

Ketinimų protokolas nebuvo įgyvendintas, bet ERP skolininkų sąrašas patvirtina, kad G. Rudekas įmonei buvo negrąžinęs 282,6 tūkst. eurų paskolų. Be to, nustatyta, kad G. Rudekas iš bendrovės jos poreikiams yra gavęs ir negrąžinęs dar 88,8 tūkst. eurų. Teismo teigimu, G. Rudekas dar už 43,3 tūkst. įmonės lėšų įsigijo įvairių buitinių, elektronikos, prabangos prekių, visuomeninio maitinimo ir kitų paslaugų bei maisto produktų ir gėrimų.

Šis faktas nustatytas ir Vilniaus apygardos 2015 metų lapkritį priimtoje nutartyje, kuria ERP bankrotas pripažintas tyčiniu. Bankroto byla bendrovei iškelta 2012 metų gruodį.

2015 metų nutartyje teismas nurodė, kad G. Rudekas ir M. Zbarskis ERP lėšas naudojo asmeniniams poreikiams – už jas buvo perkami maisto produktai, gėrimai, drabužiai, galanterija, tarp jų ir brangūs laikrodžiai, namų apyvokos daiktai, vaizdo bei garso technika, kuri negali būti skirta įmonės poreikiams.

Galutinį žodį dėl tyčinio ERP bankroto tarė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, praėjusių metų lapkritį patvirtinęs ankstesnius teismų sprendimus.

ERP bankroto administratorius Gintaras Adomonis BNS teigė nenorintis plačiau komentuoti bylos, kol nėra pasibaigęs apskundimo terminas. Teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Vilniaus apygardos teismas šiuo metu taip pat nagrinėja kitą G. Adomonio ieškinį dėl žalos atlyginimo, jame atsakovais yra M. Zbarskis ir Marina Zbarskaja, G. Rudekas ir Ona Rukaitė. Bylos nagrinėjimas numatytas gruodžio 22 dieną.

BNS kol kas nepavyko susisiekti su G. Rudeku.

G. Rudeko žmonos Raisos Rudek valdoma bendrovė „InnoForce“ taip pat turi Finansų ministerijos, Lietuvos muitinės, Valstybinės ligonių kasos ir Bendrojo pagalbos centro užsakymų. Įmonė kartu su Čekijos „NESS Czech“ buvo laimėjusi ir 22,75 mln. eurų vertės energetikos grupės „Lietuvos energija“ IT sistemų atnaujinimo konkursą, tačiau bendrovė rugsėjį jį nutraukė. Šį „Lietuvos energijos“ sprendimą „InnoForce“ apskundė teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius