Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Teismas: „Kesko“ ir „Senukų“ ginčas turi būti nagrinėjamas arbitraže

Pagrindinės statybos, remonto ir buities prekių tinklo „Kesko Senukai Lithuania“ ir jos akcininkės Suomijos kompanijos „Kesko“ ginčas dėl tinklo elektronines parduotuves valdančios įmonės „Penktoji projekto bendrovė“ kapitalo didinimo turi būti nagrinėjamas Stokholmo arbitraže, nusprendė teismas.
„Kesko Senukai“ prezidentas Artūras Rakauskas
„Kesko Senukai“ prezidentas Artūras Rakauskas / „Kesko Senukai“ nuotr.

Vilniaus apygardos teismas (VAT) balandžio 15 dieną atmetė „Kesko“ skundą ir paliko nepakeistą Vilniaus miesto apylinkės teismo šių metų vasario 1 dieną priimtą nutartį, kuria Suomijos bendrovės ieškinys paliktas nenagrinėtas.

„Šalys yra sudarę arbitražinį susitarimą, kuris įgyvendinamas ir galiojantis, šalių ginčas priklauso ne Lietuvos teismų, bet arbitražo teismo ir Stokholmo prekybos rūmų Arbitražo instituto valdybos kompetencijai“, – BNS pranešė VAT atstovė Rūta Trimailovienė.

Pasak jos, bylos duomenys yra nevieši, todėl daugiau informacijos apie ją neteikiama.

„Kesko Senukai Lithuania“ ir „Penktosios projekto bendrovės“ atstovai BNS teigė teismo sprendimo nekomentuosiantys.

„Penktosios projekto bendrovės“ akcininkai pernai balandį nutarė padidinti įstatinį kapitalą, išleidžiant 100 tūkst. vienetų akcijų už 2,5 mln. eurų. Akcijas proporcingai įsigytų visi trys dabartiniai akcininkai – „Kesko Senukai Lithuania“, „Energijos sklaida“ ir „ZIP 7“.

„Kesko“ pernai Vilniaus miesto apylinkės teismui pateikė ieškinį, kuriuo prašė panaikinti „Penktosios projekto bendrovės“ akcininkų sprendimus dėl kapitalo didinimo, nes, anot „Kesko“, „Kesko Senukų Lithuania“ vadovas Artūras Rakauskas susirinkime balsavo neturėdamas tam įgaliojimų.

Tuo metu „Kesko Senukų Lithuania“ tvirtino, kad šis ginčas turėtų būti sprendžiamas Stokholmo arbitraže, kaip numatyta akcininkų susitarime.

„Penktajai projekto bendrovei“ priklauso e. parduotuves valdančios Lietuvos „Kesko Senukai Digital“, Latvijos „1A Grupa“ ir „Tirdznicibas centrs“, Estijos „Ksenukai Digital“.

„Kesko“ praėjusių metų pirmąjį pusmetį inicijavo strateginę veiklos Baltijos šalyse ir Baltarusijoje peržiūrą – norėta nutarti, ką daryti išsiskyrus nuomonėms dėl bendrovės „Kesko Senukai Lithuania“ plėtros ir valdymo, taip pat priimti strateginius sprendimus dėl verslo Baltijos šalyse.

„Kesko“ BNS tuomet nurodė, kad tarp antrai didžiausiai „Kesko Senukai Lithuania“ akcininkei „R Investicijai“ pasiūlytų alternatyvų yra įmonės pasidalijimas, jos akcijų įsigijimas arba jų pardavimas.

Netiesioginis „R Investicijos“ akcininkas Artūras Rakauskas BNS anksčiau sakė, kad su „Kesko“ diskusijos vyksta dėl e.prekybos strategijos.

Registrų centro duomenimis, „Kesko“ valdo kiek daugiau kaip 50 proc. „Kesko Senukų Lithuania“ kapitalo – jai priklauso 50,00003 proc. akcijų. 48,38 proc. akcijų valdo bendrovė „R Investicija“, 0,97 proc. – bendrovė SSPC, o Artūrui Rakauskui tiesiogiai priklauso 0,65 proc. akcijų.

Vienintelė „R Investicijos“ akcininkė yra SSPC, tuo metu pastarosios akcijas valdo Eglė Rakauskienė ir Nyderlanduose registruota „ERA Holdings“, kuri akcininke tapo pernai rugpjūtį. Iki 2019 metų lapkričio 21 dienos vienintelis SSPC akcininkas buvo Artūras Rakauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius