-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas uždraudė bendrovei „Alsa“ prekiauti BASF prekių falsifikatais

Teismas uždraudė Mažeikių chemikalų prekybos įmonei „Alsa“ platinti herbicidus, neteisėtai pažymėtus Vokietijos chemijos pramonės bendrovės BASF prekės ženklu.
BASF
BASF / 123RF.com nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas spalio 17-ąją patenkino BASF prašymą uždrausti Lietuvos bendrovei naudotis jos vardu. Teismas paliko nepakeistą Vilniaus apygardos teismo nutartį.

„Importuojamuose ir platinamuose produktuose savavališkai nurodytas BASF pavadinimas, klaidinami vartotojai dėl tikrosios produkto kilmės, neteisėtai naudojamasi ieškovės sukurta reputacija, taip nesąžiningai konkuruojant“, – konstatavo Apeliacinis teismas.

„Alsa“ skundė jai nepalankų pirmosios instancijos teismo sprendimą ir siekė, kad BASF reikalavimai būtų atmesti.

Ginčas kilo po to, kai pernai sausį Kauno muitinėje buvo sulaikyta Jungtinės Karalystės gamintojos „Farm Saver“ atsiųsta „Alsai“ skirta 1 tūkst. litrų herbicidų „B-Zone 480“ siunta – Valstybinė augalininkystės tarnyba draudžia juos įvežti į Lietuvą ir čia jais prekiauti.

Ant herbicidų buvo nurodyta jų gamintoja – BASF, tačiau muitinės sandėliuose saugomas prekes apžiūrėję ir jų mėginius ištyrę BASF atstovai nustatė, jog tai falsifikatai. Vokietijos bendrovė teismo prašė prekes konfiskuoti ir sunaikinti bei uždrausti „Alsai“ naudoti BASF prekės ženklą, jeigu prekės nėra pagamintos BASF.

Lietuvos bendrovė teismui aiškino jokios naudos iš įvežtų herbicidų negavusi, BASF žalos nepadariusi ar su ja nesąžiningai konkuravusi, nes prekių išplatinti nespėjo, o paaiškėjus, jog tai falsifikatas, juos išsiuntė „Farm Saver“, kuri ir yra atsakinga už produkto kokybę. Be to, pasak „Alsos“, herbicidai buvo skirti Latvijai.

Reikalavimą konfiskuoti prekes ir jas sunaikinti BASF vėliau atsiėmė, o teismui nurodė nematanti prasmės bylinėtis su „Farm Saver“, nes JK suklastotų herbicidų perpardavimui į ES rinką naudojamos skirtingos įmonės.

2019-ųjų kovą „Alsa“ iš JK įmonės „Sinergy Generics“ importavo, tikėtina, falsifikuoto ir nesaugiu pripažinto herbicido „B-Zone 480“. Ši 11 tonų siunta buvo sunaikinta, o JK bendrovei uždrausta eksportuoti produktus į Lietuvą.

„Alsa“ turėjo leidimą prekiauti analogiškais BASF produktais, tačiau ištyrus pastarosios ir „Sinergy Generics“ produktų mėginius, paaiškėjo, kad jie nėra tapatūs, jų cheminė sudėtis skiriasi nuo leidime nurodyto originalaus produkto.

Vienas „Alsos“ akcininkų Petras Linartas tuomet sakė, kad įmonė šmeižiama, nes nėra objektyvių įrodymų, jog platinami produktai nesaugūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius