Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Telia“ vadovė: „Litexpo“ ryšio paslaugų konkurso skaidrumą įmonės viduje užtikrinome

„Bitė Lietuva“ šią savaitę kreipėsi į Ekonomikos ir inovacijų ministeriją dėl jai pavaldaus parodų ir kongresų centro „Litexpo“ valdybos nario Aleksandr Golod veiklos dėl galimo neskaidrumo. „Telia Lietuvos“ vadovė Giedrė Kaminskaitė-Salters kategoriškai atmeta spekuliacijas dėl A.Golodo sąsajų su NATO viršūnių susitikimui būtinų ryšio paslaugų pirkimu. Bendrovė ragina visas atsakingas šalies institucijas kuo greičiau išsklaidyti abejones dėl šių pirkimų skaidrumo, rašoma „Telia“ pranešime žiniasklaidai.
„Telia“
„Telia“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Anksčiau išplatintame pranešime žiniasklaidai "Bitė" teigė, kad vykdydama ryšio paslaugų ir įrangos pirkimą NATO viršūnių susitikimui „Litexpo“ galėjo pažeisti Viešųjų pirkimų įstatymą, o pirkimo iš vieno tiekėjo procedūrose galimai neskaidriai dalyvavo ir „Litexpo“ valdybos narys A.Golod, einantis ir „Telia Lietuva“ stambaus verslo pardavimų vadovo pareigas.

Skaitykite plačiau: „Bitė“ kreipėsi į ministeriją dėl „Litexpo“ valdybos nario veiklos, pastarasis įmonės įtarimus vadina melagingais

Tuo tarpu A.Golod komentare žiniasklaidai teigė, kad interesų konfliktą deklaravo vos pradėjęs darbus „Litexpo“, o nuo šio klausimo nusišalinimą taipogi deklaravo iš anksto.

Penktadienį "Telia" išplatintame pranešime žiniasklaidai informuoja, kad praėjusių metų gruodžio 23 d. pasirašytoje ir viešai prieinamoje „Telia“ ir Lietuvos parodų ir kongreso centro „Litexpo“ sutartyje numatyta, kad nacionalinės svarbos statusą Lietuvos saugumui turinti telekomunikacijų bendrovė „Telia“ įsipareigoja suteikti liepą Vilniuje vykstančiam NATO viršūnių susitikimo renginiui būtinas aukščiausio saugumo lygio IT bei ryšio paslaugas ir įrangos už 2,7 mln. eurų. Galutinė kaina gali būti ir mažesnė, nes pagal sutartį, „Telia“ neskaičiuos paslaugų, kurių neprireiks.

„Telia“ yra biržinė bendrovė ir visose savo veiklos srityse veikiame tik pagal aukščiausius verslo etikos ir valdysenos standartus. Užtikrinu, kad NATO susitikimui būtinų ryšio ir IT paslaugų konkursas įmonės viduje vyko laikantis visų įstatymų ir teisės aktų reikalavimų, įskaitant ir su tuo susijusių darbuotojų nusišalinimą“, – sako „Telia Lietuvos“ vadovė Giedrė Kaminskaitė-Salters.

Kaip viešai paskelbė konkursą organizavusi „Litexpo“, jame dalyvauti buvo kviestos keturios IT paslaugas teikiančios Lietuvos bendrovės – „Atea“, „Bluebridge“, Lietuvos radijo ir televizijos centras bei „Telia Lietuva“.

Bendrovės vadovė pabrėžia, kad šis projektas yra susijęs su Lietuvai ir visai Europai svarbiu renginiu, kuriame svarbus ne tik maksimalus ryšio ir infrastruktūros saugumas bei patikimas, bet ir skaidrumas.

„Esame pasiruošę bet kuriuo paros metu ir kuo skubiau išsklaidyti visas abejones tarnyboms suteikiant visą reikalingą informaciją, pateikti technines projekto charakteristikas, paaiškinti patį projektą ir jo kūrimo logiką bei specifikacijas, žinoma, kiek mūsų neriboja konfidencialumo įsipareigojimai ir kiek tai nepakenks paties projekto saugumui“, – kalbėjo „Telia“ vadovė G.Kaminskaitė-Salters.

„Esame viena didžiausia IT ir telekomunikacijų bendrovė Lietuvoje, tačiau net ir mums šis projektas kelia iššūkių, o jo įgyvendinimo terminai – labai trumpi. Be to, šis projektas imlus darbuotojų laikui, nes papildomai visi prie projekto dirbantys „Telia“ darbuotojai turėjo praeiti saugumo institucijų patikrinimus ir gauti atitinkamus leidimus,“ – pasakoja „Telia“ vadovė.

Pagal NATO standartus, renginio metu keliami maksimalūs reikalavimai kibernetiniam saugumui. Ryšio tiekėjas privalo įsteigti saugumo operacijų centrą (SOC), kurį Lietuvoje be „Telia“ turi tik kelios kitos specializuotos IT bendrovės. Įprasti mobiliojo ryšio operatoriai su savo tinklo operacijų centrais veikia keliomis saugumo pakopomis žemiau.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./ „Litexpo“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./ „Litexpo“

Pasak G.Kaminskaitės-Salters, viena svarbių kibernetinio saugumo dedamųjų yra tinklo ir paties renginio apsauga nuo DDoS atakų. „Telia“ turi didžiausią ir moderniausią šviesolaidžio ir 5G ryšio tinklą šalyje, į kurį yra investavusi per 400 mln. eurų.

„Teikdami pasiūlymą laikėmės principo, kad svarbiausia yra stabili ir nuo priešiškų kėslų apsaugota infrastruktūra, todėl nors pirkimo specifikacijoje nurodyta, kad turi būti užtikrintas 10 gigabitų šviesolaidžio greitis, mes įrengiame dešimtkart didesnį, 100 gigabitų šviesolaidį, kad jei būtų bandoma vykdyti DDoS atakas, tinklas atlaikytų kenkėjišką srautą ir „nenulūžtų“. „Telia“ ruošiasi scenarijui, kad priešiškos jėgos gali bandyti atjungti ne tik „Litexpo“, bet ir visą Lietuvą atkirsti nuo tarptautinio interneto“, – pažymėjo ji.

Tris ketvirtadalius arba 2 mln. eurų „Telia“ pasiūlyto projekto sąmatos sudaro IT infrastruktūros sukūrimas ir palaikymas. Tai apima 2000 darbo vietų kompiuterinio ir mažiausiai 10 tūkst. žmonių vienu metu aptarnaujančio belaidžio Wi-Fi tinklo įrengimą. Interneto ryšio, viešojo fiksuoto telefono ryšio, mobiliojo ryšio stiprinimo ir abonentų paslaugos dalis visame pirkime sudaro 10 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius