Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Teltonikos“ dirbtinės plaučių ventiliacijos aparato gamyba – 2024-aisiais

Lietuvos aukštųjų technologijų įmonių grupės „Teltonika“ bendrovė „Teltonika Telemedic“ užbaigė dar vieną etapą kuriant dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatą, o jo serijinę gamybą tikisi pradėti iki 2024 metų.
Teltonika
Teltonika / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Anot bendrovės pranešimo, naujausią prototipo versiją jau išbandė Vilniaus ir Kauno klinikų gydytojai, o sėkmingai užbaigus tarpinius bandymus jau yra pateikta paraiška plaučių ventiliatoriaus telemedicinos sistemos patentui gauti.

„Preliminariais mūsų specialistų vertinimais, gamybai paruoštą aparatą tikimasi turėti iki 2024 metų, kadangi vien tik produkto sertifikacija užtrunka iki 12 mėnesių“, – pranešime sakė „Teltonika Telemedic“ produktų vadovas Tomas Zamaras.

Projektą „Teltonika“ pradėjo 2020-aisiais, kai dėl Covid-19 pandemijos ligoninėse ėmė trūkti plaučių ventiliavimo aparatų. Įmonės specialistai pirmąjį plaučių ventiliatoriaus prototipą sukūrė per mėnesį ir pagamino 100 tokių prietaisų, kurie buvo skirti šalims, kur tokios įrangos labiausiai reikėjo.

Vis dėlto norėdama pradėti serijinę šių įrenginių gamybą, „Teltonika Telemedic“ turėjo pasirūpinti sertifikavimu, kad gaminys atitiktų visus medicinos priemonėms taikomus reikalavimus.

Pagal naujiems gaminiams taikomą tarptautinę technologinės parengties lygio (TPL) skalę, „Teltonikos“ kuriamas dirbtinės plaučių ventiliacijos aparato prototipas jau pasiekė šeštąjį lygį iš devynių – sukurtas įrenginys su visais reikiamais elektronikos ir pneumatikos komponentais, galintis veikti kol kas dviem režimais iš planuojamų trylikos ir valdomas aukštos raiškos jutikliniame ekrane.

Skaičiuojama, kad į dirbtinės plaučių ventiliacijos aparato projektą jau investuota daugiau nei 1,5 mln. eurų, tačiau ši suma dar augs atliekant likusius darbus. Dalį investicijų padengs gauta 0,99 mln. eurų parama iš Inovacijų agentūros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius