Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Tesla“ vadovas E.Muskas šaiposi iš JAV finansų rinkos prievaizdų

„Tesla“ generalinis direktorius Elonas Muskas savaitgalį transliuotame interviu atvirai išjuokė JAV vertybinių popierių ir biržų komisiją (SEC), su kuria tik neseniai pasiekė susitarimą dėl kaltinimų sukčiavimu, kuriuos finansų rinkos reguliavimo agentūra buvo pareiškusi dėl jo klaidinančio įrašo socialiniame tinkle „Twitter“.
Elonas Muskas
Elonas Muskas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Noriu aiškiai pasakyti. Negerbiu SEC – negerbiu jų“, – pareiškė E.Muskas interviu CBS tinklo naujienų programai „60 minučių“.

Pagal rugsėjo mėnesį su SEC sudarytą susitarimą, E.Muskas buvo priverstas atsistatydinti iš „Tesla“ valdybos pirmininko pareigų, kad būtų panaikinti jam pareikšti kaltinimai sukčiavimu, susiję su jo įrašu tviteryje – o verslininkas šiame socialiniame tinkle pareiškė, jog planuoja privatizuoti elektromobilių gamintoją ir jau yra užsitikrinęs finansavimą šiam tikslui.

Tai išprovokavo trumpalaikį „Tesla“ akcijų kainos šuolį, todėl vadinamieji skolintų vertybinių popierių pardavėjai, kurie metų metus stato už tai, kad „Tesla“ akcijų kursas kris, prarado milijonus JAV dolerių. E.Muskas ir „Tesla“ SEC turėjo sumokėti po 20 mln. JAV dolerių baudas, kurias buvo numatyta paskirstyti nukentėjusiems investuotojams. Taip pat verslininkas buvo priverstas atsistatydinti iš valdybos pirmininko pareigų, tačiau jam buvo leista likti generalinio direktoriaus poste.

SEC taip pat pareikalavo, kad būtų vykdoma nepastovaus būdo E.Musko įrašų socialinėje žiniasklaidoje priežiūra.

Tačiau sekmadienio interviu E.Muskas pareiškė, jog niekas netikrina jo įrašų tviteryje.

„Vieninteliai įrašai, kuriuos būtų galima, pavadinkime tai, peržiūrėti, turėtų būti tokie, kurie galėtų paskatinti akcijų kurso pokytį“, – pažymėjo jis.

„O dėl visų kitų įrašų tegaliu pasakyti: „Sveika, pirmoji pataisa“, – tęsė E.Muskas, turėdamas omenyje JAV Konstitucijoje įtvirtintą teisę į žodžio laisvę, kurią jis pavadino „pagrindine“.

Paklaustas, kaip „Tesla“ galėtų žinoti, ar jo įrašai tviteryje galėtų sujudinti rinką, jei ne visi jie skaitomi, E.Muskas atrėžė: „Na, manau, galime ir suklysti. Kas žino? Niekas nėra tobulas.“

Vis dėlto E.Muskas pažymėjo, jog laikosi susitarimo su SEC, „nes gerbiu teisingumo sistemą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius