-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 24 /11:20

TOP20 Vertingiausių Lietuvos startuolių: kada sulauksime daugiau vienaragių?

15min pirmą kartą skelbia „TOP20 Vertingiausių Lietuvos startuolių“. Sąraše – du vienaragiai ir penkios įmonės, šiemet pripažintos sparčiausiai augančiomis Europoje. „Kas nustebino, tai kokie dideli patriotai yra didžiųjų Lietuvos startuolių įkūrėjai – du trečdaliai visų šių startuolių darbuotojų dirba Lietuvoje, kai, pavyzdžiui, Danijos trys didžiausi vienaragiai savo šalyje įdarbinę tik 3 proc. darbuotojų“, – teigia sąrašą sudaręs ekspertas Justinas Pašys.

Lietuvos startuolių balsas pastaraisiais metais stiprėja – jie įsitvirtina rinkoje, kaip patrauklūs darbdaviai, o 5 įmonės iš „TOP20 Vertingiausių Lietuvos startuolių“ sąrašo šiemet atsidūrė „Financial Times“ sparčiausiai augančių Europos bendrovių reitinge.

Startuolių įkūrėjai neseniai taip pat sukritikavo paramos iš valstybės dėl smarkiai išaugusių elektros kainos prašančius stambius verslus, teigdami, kad įmonės turi iš anksto pasiruošti krizėms, o ne tikėtis pagalbos iš Vyriausybės vos ištikus bėdai.

Startuolių bendruomenei plečiantis, Lietuvoje per pastaruosius trejus metus gimė ir du oficialūs vienaragiai – kompanijos, peržengusios simbolinę milijardo dolerių vertės kartelę: didžiausia Europoje internetinė naudotų mados prekių prekybos platforma „Vinted“ bei kibernetinio saugumo bendrovė „Nord Security“.

Tačiau, ar turime daugiau įmonių, kurioms milijardo eurų kartelė jau pasiekiama ranka? Ar dažniausiai viešumoje matomi startuoliai ir yra vertingiausi? Apskritai, ar tarp vertingiausių Lietuvos startuolių yra tokių, apie kuriuos plačioji visuomenė net nėra girdėjusi?

Siekiant atsakyti į šiuos kausimus, 15min portalas nusprendė pažvelgti, kaip atrodo vertingiausių Lietuvos startuolių sąrašas.

Tiesa, apskaičiuoti startuolio vertę nėra paprasta – ji nustatoma vadovaujantis kitomis metodikomis nei seniai veikiančių bendrovių. Rinkoje susiformavusi praktika bendroves vertinti pagal pelną prieš mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją (EBITDA) – remiantis šia metodika apskaičiuotas ir neseniai 15min paskelbtas vertingiausių Lietuvos įmonių šimtuką.

Tuo tarpu į augimą orientuoti startuoliai neretai pelno neuždirba arba uždirba mažiau, tad jų vertę investuotojai skaičiuoja pagal kitus kriterijus – pajamas, augimo potencialą, klientų bazę, sektorių. Startuolių, kurie pardavė dalį akcijų naujiems investuotojams, visa įmonės vertė apskaičiuojama pagal akcijų kainą ir investuotojų dalį akciniame kapitale.

Tad įvertinti Lietuvos startuolius paprašėme eksperto – privačius investuotojus vienijančio Lietuvos verslo angelų tinklo (LitBan) vykdomojo direktoriaus Justino Pašio.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Justinas Pašys
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Justinas Pašys

„Daugumos Lietuvos startuolių tikslios vertės nėra žinomos – arba jos nebuvo viešinamos per investuotojų pritraukimo raundus, arba startuoliai užauginti be išorinio kapitalo. Iš 20-tuke esančių startuolių yra tik trys, kurie per 2021-2022 metus surengė raundą ir paviešino vertes – „Vinted“, „Nord Security“ ir „Nanoavionics“, – pagrindinius iššūkius sudarinėjant sąrašą atskleidė J.Pašys. –Dėl šių priežasčių šis sąrašas ir vertės yra subjektyvios, bet parodo esmę. Tai mano bandymas pagal pasirinktus kriterijus atspėti, kokia ta startuolio vertė, o šio sąrašo tikslas – supažindinti visuomenę su didžiausiais Lietuvos startuoliais ir jų vertėmis“.

Vienaragis pritrauktas investicijas panaudojo buferiui nuo šokų

Įmones vertinęs J.Pašys pasakojo, kad dėl startuolio apibrėžimo kyla daug diskusijų, tad į šį klausimą jis paliko atsakyti patiems startuoliams – ekspertas vertino Lietuvos startuolių asociacijos „Unicorns Lithuania“ tinklalapyje išvardintas įmones.

Tiesa, atrinkdamas įmones J.Pašys įvedė du papildomus kriterijus. Pirmas, sprendimų priėmimo centras, vadovybė turi būti Lietuvoje – tai reiškia, kad tarp įkūrėjų turi būti lietuvių, o jei tai yra įmonių grupė, bent viena bendrovė turi būti įsteigta Lietuvoje. Antras kriterijus, į sąrašą neįtraukti lietuvių užauginti, tačiau jau parduoti startuoliai, kaip „Oberlo“ (2017 m. parduotas už 15 mln. eurų), „Tutotoons“, „MailerLite“ (2022 m. parduotas už 84 mln. eurų).

„TOP20 vertingiausių Lietuvos startuolių“ sąrašo viršūnėje – du Lietuvos vienaragiai, kurių vertės viešai žinomos. Pirmą vietą užima pernai pavasarį 3,5 mlrd. eurų įvertį pasiekusi didžiausia Europoje internetinė naudotų mados prekių prekybos platforma „Vinted“, antrą – šiemet vienaragiu paskelbta bei 1,6 mlrd. eurų įvertinta kibernetinio saugumo bendrovė „Nord Security“, vystoma „Tesonet“ įkūrėjų Tomo Okmano ir Eimanto Sabaliausko.

Pastarasis startuolis „Financial Times“ sudarytame sparčiausiai augusių Europos įmonių sąraše šiemet užėmė 179-ą vietą.

Toliau sąraše – tiek žaidimų kūrėjai, tiek fintech bendrovės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius