-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainiečius į Lietuvą gabenanti bendrovė: jie dirba pusantro karto efektyviau

Kol verslininkai skundžiasi dėl darbo jėgos trūkumo, specialistų vežimas iš trečiųjų šalių jau tampa nauja verslo sritimi. Ukrainieciai.lt svetainę valdanti agentūra klientų kiekiu nesiskundžia, o dėl imigrantų abejojančius verslininkus bando įtikinti tezėmis apie pusantro karto efektyviau dirbančius ukrainiečius bei sutaupomus mokesčius.
Interneto svetainė ukrainieciai.lt
Interneto svetainė ukrainieciai.lt

Traukia tikrai ne atlyginimai

„Dirba atsakingiau, motyvuočiau ir daugiau už analogišką darbo užmokestį“, „Ukrainiečiai dirba efektyviau 1,5 karto“, „9 proc. mažesni mokesčiai“, – tokie ir panašūs teiginiai puikuojasi interneto svetainėje ukrainieciai.lt, kuri priklauso darbuotojus pagal užsakymą iš Ukrainos gabenančiai įmonei „Personalo importo sprendimai“.

Bendrovės direktorė Danutė Ruškienė neslepia – ukrainiečius į Lietuvą labiau veja ne didesnė alga, o jų šalyje siaučianti milžiniška bedarbystė.

„Algų skirtumas iš esmės nėra toks didelis, kad skatintų išvažiuoti turintį darbą kvalifikuotą žmogų“, – tikina D.Ruškienė.

„Algų skirtumas nėra toks jau didelis, kad skatintų išvažiuoti turintį darbą kvalifikuotą žmogų“, – tikina D.Ruškienė.

Anot įdarbinimo bendrovės vadovės, Ukraina pasižymi dideliais darbo užmokesčio skirtumais skirtingose regionuose.

Štai, pavyzdžiui, Kijeve kvalifikuotų darbininkų algų lygis beveik nesiskiria nuo esančio Lietuvoje.

„Bet tolimesnių sričių, atokesniuose rajonų centruose ar gyvenvietėse darbo užmokestis ženkliai mažesnis. Kol kas nėra tokio skirtumo tarp darbo užmokesčių, kad čia pradėtų plūsti uždarbio ieškantys ukrainiečiai“, – aiškino pašnekovė.

Reikia ir medikų, ir statybininkų

D.Ruškienė prisimena, kad idėja pradėti tokį verslą kilo tada, kai draugai paprašė rasti statybininkų. Draugai liko patenkinti ir labai greitai rekomendavo juos savo pažįstamiems.

„Pastebėjom paklausą, pasidomėjome darbuotojų poreikiu kituose ūkio sektoriuose. – sakė D.Ruškienė. – Esame įdarbinę ne vieną dešimtį darbuotojų. Vis daugiau įmonių domisi Ukrainos piliečių įdarbinimo galimybėmis“.

Tiesa, moteris negalėjo išskirti vieno ūkio sektoriaus, kuriame užsieniečių darbuotojų poreikis būtų didžiausias.

„Poreikis yra tiek vairuotojams, tiek statybinių profesijų atstovams, taip pat kreipiasi ir dėl medicinos, inžinerinio profilio darbuotojų“, – vardijo „Personalo importo sprendimai“ vadovė.

Nors įmonė savo biurus turi tiek Vilniuje, tiek Kijeve, reikalingų darbuotojų atranka vykdoma Ukrainoje.

Reikalingų specialistų iš Ukrainos poreikį Lietuvos verslininkai suformuluoja užpildydami interneto svetainėje esančią anketą, joje išvardindami reikalavimus potencialiam darbuotojui. Tokia užpildyta anketa tampa užduotimi biurui Kijeve, kuris darbuoją ir parenka iš turimų kandidatų arba dar tik pradeda ieškoti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainiečiai tradiciniais rūbais demonstravo vienybę Kijevo gatvėse
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainiečiai tradiciniais rūbais demonstravo vienybę Kijevo gatvėse

„Jei tinkamo neturime – mūsų kolegos Ukrainoje operatyviai tokių kandidatų suranda ir pateikiame jų kandidatūras būsimam darbdaviui“, – paaiškina D.Ruškienė.

Pačioje ukrainieciai.lt svetainėje pažadama, kad specialistas į darbo vietą bus surastas per mėnesį.

Išvengia PSD mokesčio

Nors teiginio „ukrainiečiai dirba efektyviau 1,5 karto“ D.Ruškienė paaiškinti ir negalėjo, tačiau patikino, kad bet kurie emigrantai svečioje šalyje yra labiau nusiteikę darbui.

„Manome, kad ir mūsų lietuviai emigrantai dirba efektyviau už vietinius bet kurioje šalyje. Atvykę ukrainiečiai, kaip ir lietuviai svetur, tikrai yra nusiteikę darbui, todėl nešvaisto laiko ir mielai dirba viršvalandžius, ir savaitgaliais. Faktas, kad dažniausiai dirbantysis čia gyvena be šeimos, motyvuoja maksimaliai išnaudoti laiką darbui ir uždarbiui“, – skirtumus aiškino „Personalo importo sprendimai“ vadovė.

Pasak jos, dažniausiai ukrainiečiai Lietuvoje įdarbinami metų laikotarpiui su galimybe darbo leidimus pratęsti ilgesniam laikui.

Darbdaviai ukrainiečiais viliojami ne tik dėl neva didesnio jų darbo efektyvumo, bet ir dėl mažesnių mokesčių.

„Mažesnių mokesčių esminis aspektas yra sveikatos draudimo įmokos. Ukrainiečiai atvažiuoja su savo šalies draudimu, tad darbdaviui nereikia mokėti privalomo sveikatos draudimo (PSD) įmokų“, – teigė D.Ruškienė.

„Sodros“ atstovai patvirtino, kad PSD įmokų asmenys, Lietuvoje dirbantys su vadinamosios ilgalaikėmis vizomis, mokėti neprivalo, kadangi šį mokestį turi mokėti tik Lietuvos Respublikos piliečiai ir mūsų šalyje nuolat gyvenantys užsieniečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius