-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ukrainietiškos prekės Lietuvos parduotuvėse: nuo saldainių iki valčių, bet tiekimas stoja

Lietuvos prekybos tinkluose galima įsigyti ukrainietiškų saldainių, kečupo, makaronų, o internete – valčių, keptuvių, baldų. Tiesa, prekybininkai pastebi, kad kai kurių prekių tiekimas visiškai sustojo dėl Rusijos įsiveržimo į Ukrainą.
„Iki“ atidarė dirbtinio intelekto valdomą parduotuvę
Parduotuvė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Lietuvos gyventojai ir verslas susitelkė padėti savo laisvę ginančiai tautai – aukoja pinigus, renka reikalingiausius daiktus, priglaudžia pabėgėlius. Dar vienas būdas parodyti savo solidarumą – pirkti ukrainietiškas prekes.

Teisingumo ministerija informuoja, kad vartotojai Ukrainoje pagamintas ar registruotas prekes gali atpažinti pagal ant prekės pakuotės ar etiketės nurodytą kilmės šalį bei prekės brūkšninį kodą. Pirmieji trys brūkšninio kodo skaičiai nurodo konkrečią šalį – Ukrainos kodas yra skaitmenys 482.

Internetinės parduotuvės Varlė.lt vadovas Marius Butauskas 15min tvirtino, kad asortimente yra labai populiarių ukrainietiškų valčių „Ladya“, „BIOL“ keptuvių ir grilinių, taip pat puodų, baldų, šiltnamių, USPC modeliukų. Tiesa, M.Butauskas nepastebi, kad jų pardavimai būtų išaugę.

„Nepastebėjome, kad žmonės labiau rinktųsi ukrainietiškas prekes. Tačiau labai stipriai perkamos prekės ukraniečiams – ir žmonės, ir įmonės perka reikalingas prekes, pavyzdžiui, dronus, miegmaišius, powerbankus“, – pabrėžė M.Butauskas.

varle.lt nuotr./Marius Butauskas
varle.lt nuotr./Marius Butauskas

Tiekimas stringa

Prekybos tinklai Lietuvoje ukrainietiškų prekių taip pat turi, tačiau jų nėra daug. Daugiausia tai yra ilgo galiojimo prekės, bet jų tiekimas šiuo metu stringa. Dėl šios priežasties kai kurių prekių atsargos jau pasibaigė.

„Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene vadovė Gabrielė Šerėnienė 15min tvirtino, kad Ukrainos kilmės prekių pavadinimų prekybos tinkle – apie 400, bet tai sudaro mažiau nei 1 proc. asortimente esančių prekių.

„Kaip žinia, dėl karo padėties Ukrainoje mūsų parduotuvėse išaugo vandens, kruopų, konservų ir kitų prekių, kurios rekomenduojamos pasiruošti ekstremalioms situacijoms, pardavimai. Pirkėjai aktyviai domisi ukrainietiškomis prekėmis, tačiau kartu ir gauname tiekėjų pranešimus, kad dėl karo Ukrainoje ukrainietiškų prekių tiekimas visiškai strigo“, – teigė G.Šerėnienė.

„Rimi“ parduotuvėse galima rasti šių ukrainietiškos kilmės prekių:aliejus „Anira“, sausi pusryčiai „Axa“, sultys „Galicia“, ketčupas „Chumak“, gyvūnų maistas „Optimeal“, saldaniai „Roshen“, „Puzzlika“ vaikų žaislai ir kt.

„Norfos“ atstovas Darius Ryliškis taip pat tvirtino, kad ukrainietiškų prekių tiekimas stoja. Šiose parduotuvėse prekiaujama ukrainietiškais saldainiais, alkoholiu ir vynu, druska, kečupu, majonezu, chalva, saulėgrąžomis.

„Šiuo metu didžiausioje parduotuvėje nebėra ukrainietiškos druskos, kečupo, majonezo. Su tiekimu, logistika yra problemų, nes vyksta karas“, – pakomentavo jis.

Dėl karo Ukrainoje ukrainietiškų prekių tiekimas visiškai strigo.

„Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė 15min sakė, kad prekybos tinklas asortimente teturi dvi ukrainietiškas prekes – stiprųjį alų ir kečupą „Čumak“.

„Abiejų prekių tiekimas yra sutrikęs, todėl ir jų greičiausiai nebeturėsime. Kol kas nepamatėme, kad šias dvi prekes kažkaip ypač pirktų“, – teigė atstovė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Parduotuvė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Parduotuvė

„Maximos“ asortimente yra apie 500 ukrainietiškos kilmės prekių. Įmonės Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė​​​​​​ Ernesta Dapkienė 15min vardijo, kad pastaruoju metu žmonės labiausiai pirko „Rollton“, „Petra“, „Big Bon“, „Maggi“ greitai paruošiamus makaronus, akmens druską „Artyomsol“, kečupą „Čumak“, „Roshen“ saldumynus, žirnius „Wello“.

„Negalėtume išskirti, kad žmonės pastaruoju metu pradėjo dažniau rinktis būtent ukrainietiškas prekes. Vertinant pardavimus, daugiausia pirkėjų dėmesio vasario 24–27 dienomis sulaukė ilgo galiojimo prekės, nepriklausomai nuo jų kilmės šalies“, – teigė E.Dapkienė.

„Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė 15min teigė, kad parduotuvė asortimente turi keletą ukrainietiškų prekių, tačiau nedetalizavo, kokios tai prekės.

Rusiškas prekes iš lentynų išima

O prekybą rusiškomis ir baltarusiškomis prekėmis Lietuvos prekybos tinklai tikina, kad nutraukė.

„Visiškai išėmėme iš lentynų visas prekes, kurios yra baltarusiškos ir rusiškos kilmės. Taip pat užblokavome jų pardavimą per kasas, kad būtų net neįmanoma tokią prekę, jeigu ji netyčia dėl žmogiškosios klaidos būtų palikta lentynoje, nusipirkti“, – pabrėžė V.Budrienė.

Teisingumo ministerija primena, kad Rusijos šalies kodas 460–496, Baltarusijos – 481.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius