Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarų koncernai į Rusiją pumpuoja grynuosius – stato gamyklas ir parduotuves

Dar prieš JAV prezidento rinkimų baigtį, kuri sužadino šiltesnių santykių su Kremliumi viltis, kai kurios didžiosios Vakarų kompanijos ėjo lažybų, kad Rusijos ekonomika greitu metu pakils iš sąstingio būsenos, rašo bloomberg.com.
„Ikea“ parduotuvė netoli Omsko oro uosto
„Ikea“ parduotuvė netoli Omsko oro uosto / Scanpix/Sputnik nuotr.

Didieji mažmenininkai, tokie kaip Švedijos „Ikea Group“ ir Prancūzijos „Leroy Merlin SA“ pradėjo pumpuoti milijardus dolerių į naujas parduotuves ir gamyklas Rusijoje tikėdamiesi, kad vartotojai atsigaus po dvejus metus trukusios recesijos.

Per ateinančius penkerius metus „Ikea“ į naujas parduotuves Rusijoje žada investuoti 1,6 mlrd. dolerių. Rugsėjį „Leroy Merlin“ paskelbė apie 2 mlrd. Eur dydžio planus daugiau nei padvigubinti parduotuvių vietų skaičių visoje Rusijoje per tą patį laikotarpį.

Per ateinančius penkerius metus „Ikea“ į naujas parduotuves Rusijoje žada investuoti 1,6 mlrd. dolerių.

Naują vaistų gamyklą stato ir farmacijos koncernas „Pfizer Inc.“ , o „Mars Inc.“ plečia kramtomosios gumos ir gyvūnų maisto gamybos linijas.

„Tai proga investicijoms“, – sako „Ikea“ Rusijos padalinio vadovas Walteris Kadnaras.

„Ikea“ šį rudenį netoli Sankt Peterburgo taip pat atidarė 60 mln. dolerių vertės baldų gamyklą ir įsigijo žemės sklypą trečiajai „Mega“ tipo parduotuvei netoli miesto.

„Stipriai tikiu Rusijos rinkos potencialu ilguoju laikotarpiu“, – sako W.Kadnaras.

Rublio vertės kritimas sumažino vietos gyventojų pajamų vertę doleriais ir eurais, tačiau taip pat atpigino produkcijos gamybos kaštus. Kai kuriais skaičiavimais, dabar jie Rusijoje yra žemesni nei Kinijoje.

„Pastarieji dveji treji metai buvo tragiški“, – tikina Europos verslų asociacijos Maskvoje vadovas Frankas Schauffas. „Dabar situacija keičiasi, nes rublio keitimo kursas stabilizavosi ir prognozuojama, kad Rusijos ekonomika greitai pradės augti“.

Rusijos centrinio banko duomenimis, bendra tiesioginių užsienio investicijų suma per pirmus devynis šių metų mėnesius Rusijoje išsipūtė iki 8,3 mlrd. dolerių. Tą patį praėjusių metų laikotarpį suma siekė 5,9 mlrd. dolerių. Tiesa, tai vis dar mažiau nei prieš prasidėjusį karą Ukrainoje.

JAV prekybos rūmų Rusijoje prezidentas Alexis Rodzianko sako, kad geopolitinė įtampa yra didelis trukdis potencialioms užsienio investicijoms.

Tačiau Donaldo Trumpo išrinkimas į JAV prezidento postą tai gali pakeisti.

„D.Trumpas į JAV ir Rusijos santykius žvelgia plačiau. Akivaizdu, kad yra vietos pagerinimui (santykių) ir tai teikia vilčių“, – tikina A.Rodzianko.

Užsienio įmonėms laukiant Rusijos vartotojų nuotaikų pagerėjimo, vis daugiau kompanijų taip pat siūlo rusiškas prekes. „Ikea“ per pastaruosius kelerius metus žada, kad net 80 proc. prekių parduotuvių lentynose bus pagamintos Rusijoje.

Be to, Rusijoje pagamintos sudedamosios lovos jau eksportuojamos į Kiniją, o lininės užuolaidos bei baldai iš medžio vežami į Europos šalis.

Tiesa, legendinė Rusijos biurokratija vis dar lieka didžiule problema investuotojams. Nors tarptautiniuose reitinguose, vertinančiose sąlygas verslo plėtojimui, Rusija ir pakilo, tačiau didieji rinkos žaidėjai vis dar dažnai jaučiasi esantys vietos pareigūnų taikiniais.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius