Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdžia įsiuto dėl prekybininkų darbo per Velykas: „Verslas sulaužė pažadą“

Apgavo. Nesilaiko pažado. Daugiau jokio pasitikėjimo. Priversime nedirbti ir sekmadieniais. Tokie epitetai skamba iš Seimo ir Vyriausybės rūmų prieš Velykas. Prekybos tinklai kaltinami nesilaikę žodinio pažado nedirbti per Velykas. Patys prekybininkai sako, kad pirkėjai nori apsipirkti pirmąją Velykų dieną, be to, niekada raštiškai nėra pasižadėję nedirbti.
Vilniaus „Akropolyje“ atidaryta didžiausia „Maximos“ parduotuvė
Vilniaus „Akropolyje“ atidaryta didžiausia „Maximos“ parduotuvė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Toks pažadas nuskambėjo dar pernai Trišalėje taryboje, kai buvo svarstoma uždrausti dirbti sekmadieniais ir švenčių dienomis. Tada prekybininkų atstovai kalbėjo, kad per Velykas ir Kalėdas parduotuvės nedirbs, ir taip buvo pristabdytos pastangos įstatymu drausti dirbti sekmadieniais.

Pažadėjo, kad nedirbs

Kai kurių prekybos centrų apsisprendimą dirbti pirmąją Velykų dieną traktuojame kaip susitarimo nesilaikymą, – sakė L.Kukuraitis.

Kai praėjusiais metais kilo iniciatyva drausti parduotuvėms dirbti sekmadieniais, prekybos tinklų atstovai iš tiesų pažėrė pažadų.

Rugpjūčio 18 dieną vykusioje Trišalės tarybos posėdyje prekybos tinklų atstovai pažadėjo, kad per Kalėdas ir Velykas nedirbs – toks buvo priimtas kompromisas.

„Mes iš esmės sutinkame, kad per Kalėdas ir Velykas prekybos centrai nedirbtų“, – kompromisinį variantą tuo metu parėmė ir tuometinis Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis tada teigė, kad tai gali būti kompromisinis variantas. Šiandien ministras ir kai kurie Seimo nariai kaltina prekybininkus sulaužius susitarimą.

Per Velykas dirbs beveik visi

Praėjusių metų Kalėdos parodė, kad prekybininkai laikosi pažado – gruodžio 25 dieną tinklų parduotuvės iš tiesų nedirbo. Tačiau per šių metų Velykas dirbs beveik visi prekybos tinklai. Kiek trumpiau dirbs „Akropoliai“.

Pavyzdžiui, kai kurios „Maxima“ parduotuvės ateinantį sekmadienį dirbs nuo 9 iki 22 valandos, „Rimi“ – nuo 9 iki 20 valandos, o „Iki“ bus atidarytos kaip įprastą dieną. Tiesa, „Lidl“ ir „Norfa“ nusprendė pirmąją Velykų dieną nedirbti.

„Kaip ir kasmet per šventas Velykas mūsų parduotuvės dirbs trumpiau nei įprastomis dienomis – kai kurios jų duris klientams atvers vėliau bei užsidarys anksčiau, o dalis parduotuvių pirmąją šv. Velykų dieną nedirbs visai“, – teigiama „Maximos“ generalinės direktorės Kristinos Meidės komentare.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kristina Meidė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kristina Meidė

„Maxima“ remiasiįvairių mūsų lojalių klientų apklausų rezultatais“, kurie rodo, kad pirkėjai nori, jog jų lankomos parduotuvės dirbtų ir šventinėmis dienomis.

Be to, K.Meidė teigė, kad „didelė dalis mūsų darbuotojų valstybinių švenčių dienomis dirbti nori, nes darbas šventinėmis dienomis yra apmokamas dvigubu tarifu“.

Ruošia kerštą: žada grįžti prie sekmadienių

Prekybininkai neoficialiai teigia, kad „niekada nebuvo jokio rašytinio pasižadėjimo nedirbti per Velykas“, o pernykštį susitikimą Trišalėje taryboje laiko „diskusija, kurioje kalbėta apie darbo laiko reguliavimus“.

Tačiau kai kurie valdžios atstovai sako, kad tai yra apgavystė. „Puikiai prisimenu prekybos atstovų pažadus nedirbti per Kalėdas ir Velykas – tai buvo jų kompromisas, todėl nekėlėme klausimo dėl darbo sekmadieniais. Toks buvo susitarimas, kurį dabar jie sulaužė“, – piktinosi Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Tomas Tomilinas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Tomilinas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Tomilinas

Jis žada, kad artimiausiu metu bus sugrįžta prie darbo sekmadieniais reguliavimo. „Jei jie nesilaiko žodžio, vadinasi, laikas priimti įstatymą, draudžiantį dirbti per šventes ir sekmadieniais. Daugiau jokių žodinių kompromisų“, – dėstė parlamentaras.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė sako taip pat tuomet girdėjusi prekybininkų pažadą nedirbti per Velykas.

„Taip, tai buvo žodinis pažadas nedirbti per Velykas ir Kalėdas. Liūdna, kad pažado nesilaiko. Tai rodo, kad tokie susitarimai turi būti raštiškai pasirašomi – nesilaiko jokių etikos standartų“, – 15min piktinosi I.Ruginienė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Inga Ruginienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Inga Ruginienė

L.Kukuraitis: jie nesilaiko žodžio

Prekybos centrų darbas per Velykas supykdė ir Socialinių reikalų ir darbo ministrą Liną Kukuraitį.Kai buvo kalbama apie galimybę prekybos centrų darbuotojams nedirbti per kai kurias švenčių dienas, pirmiausia buvo paminėtos pirmosios Kalėdų ir Velykų dienos“, – prisiminė jis. Tiesa, L.Kukuraitis sutinka, kad jokio rašytinio pasižadėjimo nebuvo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis

„Regis, tuo metu buvo pasiektas žodinis sutarimas, kad prekybininkai savo iniciatyva sudarys sąlygas savo darbuotojams praleisti šias šventes su šeima. Kai kurių prekybos centrų apsisprendimą dirbti pirmąją Velykų dieną traktuojame kaip susitarimo nesilaikymą“, – 15min teigė ministras.

Tuo pačiu jis užsiminė, kad jį „džiugina, kad du prekybos centrai sudarė sąlygas darbuotojams pailsėti bei sutikti šv. Velykas su šeima“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius