Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verdant ginčui su JAV dėl „Huawei“, Vokietija pradeda 5G tinklo dažnių aukcioną

Nepaisydama verdančio transatlantinio ginčo dėl grėsmės saugumui, kurią, Vašingtono teigimu, kelia Kinijos telekomunikacijų įrangos gamintoja „Huawei“, Vokietija antradienį pradeda ypač greito penktosios kartos (5G) mobiliojo ryšio tinklo diegimo aukcioną.
„Huawei“
„Huawei“ / 15min / Audriaus Gavėno nuotr.

Jungtinės Valstijos yra įspėjusios, jog gali sumažinti dalijimosi slapta informacija su Berlynu mastą, jeigu Vokietija iš savo infrastruktūros nepašalins „Huawei“ pagamintos įrangos. Vašingtono teigimu, kiniškoji įranga Pekinui gali padėti šnipinėti Vakarų bendroves ir vyriausybes.

„Nesvarbu, ar tiekėjas yra iš Švedijos, ar iš Kinijos. Bendrovės bet kuriuo atveju turi atitikti sertifikavimo reikalavimus ir bet kuriuo atveju atliekami atitinkami saugumo patikrinimai“, – pirmadienį pareiškė Vokietijos federalinės tinklų agentūros (BNA) vadovas Jochenas Homannas, pamėginęs nesureikšminti ginčo.

Antradienį jis pažymėjo, jog uždraudus naudoti „Huawei“ įrangą, aukciono laimėtojai susidurtų su dideliais sunkumais.

„Huawei“ yra svarbi tiekėja, kurios įranga jau naudojama mūsų tinkluose. Bus sunki apsieiti be tokių bendrovių ir mes tikrai to nenorime“, – pareiškė jis visuomeniniam transliuotojui ARD.

Pagal paskutinius aukciono reikalavimus, jo laimėtojai iki 2022 metų turės užtikrinti 5G ryšio tiekimą teritorijoje, apimančioje mažiausiai 98 proc. Vokietijos namų ūkių. Penktosios kartos ryšys taip pat turės veikti visuose greitkeliuose ir pagrindinėse geležinkelio linijose.

Vokietija yra didžiausia Europos ekonomika, tačiau jos mobiliojo ryšio tinklai pagal duomenų parsisiuntimo spartą pasaulyje užima tik 46 vietą. Berlynas nori pereiti prie 5G sistemos ir panaikinti šį didelį skaitmeninį atotrūkį.

BNA Maince vykstantį aukcioną pradėjo antradienį 10 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku. Bus paskirstytas 41 skirtingas dažnių blokas.

Aukcione dalyvauja keturi mobiliojo ryšio operatoriai, įskaitant tris pagrindinius Vokietijos mobiliojo ryšio tinklų operatorius „Deutsche Telekom“, „Vodafone“ ir „Telefonica Germany (O2)“, taip pat „United Internet (1&1)“ – Vokietijos bendrovę, kuri teikia interneto ryšio paslaugas.

Kinijos „Huawei“ aukcione nedalyvauja, tačiau keturioms Vokietijos bendrovėms tiekia būtiną įrangą.

Jungtinės Valstijos tvirtina, jog Pekinas „Huawei“ gaminamą 5G tinklų įrangą naudoja kaip Trojos arklį ir verčia operatorius perduoti duomenis Kinijos režimui. Tačiau Vašingtonas iki šiol nepateikė jokių įrodymų, kurie pagrįstų šiuos įtarimus.

„Huawei“ savo ruožtu atkakliai neigia, kad jos įranga gali būti naudojama šnipinėjimui.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi pirmadienį griežtai sukritikavo išpuolius prieš „Huawei“, kuriuos pavadino „nenormaliais“ ir „amoraliais“, ir pareikalavo Kinijos bendrovėms užtikrinti „sąžiningą ir teisingą konkurencinę aplinką“.

Jungtinės Valstijos siekia kitas šalis įtikinti uždrausti naudoti „Huawei“ įrangą savo telekomunikacijų infrastruktūroje. Tačiau kanclerės Angelos Merkel vadovaujama Vokietijos vyriausybė nusprendė 5G aukcionui nenustatyti jokių su kokia nors konkrečia bendrove susijusių apribojimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius