-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VMI jau išmokėjo pirmąsias subsidijas mikroįmonėms

Pirmosios subsidijos mikroįmonėms jau pasiekė bendroves, spaudos konferencijoje pranešė ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas einantis Žygimantas Vaičiūnas. Iš viso prašymus Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) gauti negrąžinamą išmoką jau pateikė 11 tūkst. įmonių. Tuo tarpu dalis įmonių nerimauja nesulaukiančios kvietimų ir teiraujasi, kodėl nėra viešo sąrašo įmonių, kurios gaus šią subsidiją.
Nelegalus atlyginimas
Nelegalus atlyginimas / FNTT nuotr.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) ketvirtadienį išmokėjo pirmąsias subsidijas mikroįmonėms, o penktadienį ketinama pervesti subsidijas dar daliai įmonių.

Iš viso per šias dvi dienas išmokas gaus 6 tūkst. įmonių.

„Priemonė tikrai veikia ir pirmieji mokėjimai atlikti. Vakar pirmosios išmokos pasiekė įmones, šiandien antrasis išmokų srautas. Jau turėsime išmokėtą 9 mln. eurų sumą maždaug 6 tūkst. mikroįmonių, kurios turi iki 9 darbuotojų ir kurios yra sąraše bendrovių, nukentėjusių nuo COVID-19“, – tvirtino ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas einantis Žygimantas Vaičiūnas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

Pasak jo, kvietimus teikti paraišką dėl subsidijos VMI jau išsiuntė 22 tūkst. įmonių – 11 tūkst. iš jų jau užpildė prašymus. Kvietimus pildyti paraišką įmonės gauna per Mano VMI sistemą.

„Tikimės, kad visas kitas mokėjimas bus atliekamas ir kitą savaitę. Toms mikroįmonėms, kurios pateikę prašymą, išmokėjimai atliekami iki 3 darbo dienų“, – informavo ministras.

Pirmadienį Vyriausybės pristatyta subsidija priklauso nuo įmonės 2019 metais sumokėtos Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) sumos.

Jei įmonės 2019 metais sumokėtas GPM siekia iki 1 tūkst. eurų, skiriama minimali 500 eurų subsidija. Jei įmonės 2019 metais sumokėtas GPM sudaro nuo 1 tūkst. iki 2 tūkst. eurų, skiriama 1 tūkst. eurų subsidijos suma. Jei pareiškėjo 2019 metais sumokėta GPM siekia daugiau nei 2 tūkst. eurų, subsidijos suma sudaro pusę pareiškėjo per 2019 m. sumokėto GPM.

Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jekaterina Rojaka anksčiau šią savaitę informavo, kad dažniausios išmokos bus 500 eurų ir apie 1,5 tūkst. eurų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jekaterina Rojaka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jekaterina Rojaka

„Didžioji dalis smulkių įmonių sumokėjo arba iki tūkstančio GPM, arba iki 3 tūkst. eurų“, – sakė viceministrė.

Dirbantys savarankiškai į šią išmoką pretenduoti negali.

Pasigenda viešo sąrašo

Vyriausybė šioms subsidijoms skyrė 100 mln. eurų. Skaičiuojama, kad į šią paramą gali pretenduoti 40 tūkst. įmonių, turinčių iki 9 darbuotojų.

Tiesa, 15min sulaukė kreipimųsi iš kelių smulkių įmonių, kurios nerimauja dar nesulaukusios kvietimų teikti paraišką.

Vienos nedidelės konsultacinių paslaugų ir mokymų įmonės, turinčios 7 darbuotojus, vadovė (vardas ir pavardė redakcijai žinoma) stebėjosi, kodėl sąrašas įmonių, kurios gali pretenduoti į paramą, nėra skelbiamas viešai.

„Viešo mikroįmonių paramos sąrašo nėra ir niekas VMI nežino, kas iš įmonių pateko, o kas ne. Kodėl gi to sąrašo nepaskelbus viešai VMI puslapyje kaip nukentėjusių nuo COVID-19 įmonių sąrašo? Mes atitinkame visus kriterijus, pernai daug sumokėjome GPM, bet pakvietimo negavome“, – nerimauja vadovė.

VMI
VMI

Tuo tarpu kitos smulkios šeimyninės įmonės vadovas apgailestavo, kad bendrovei atsakyta, kad ši negali pretenduoti į paramą, nes įdarbinusi 12 darbuotojų, nors dauguma dirba ne pilnu etatu.

„Mūsų šeima valdo smulkų verslą su 12 darbuotojų, 4 iš jų yra šeimos nariai. Samdomi darbuotojai dirba sudarę valandines darbo sutartis – vieni dirba iki pietų, kiti po pietų, todėl suskaičiavus etatus iš viso jų susidaro tik 8. Pamaniau, kad teoriškai patenkame į remtinų įmonių sąrašą, bet pasirodo klydau. Paskambinus VMI man šaltai buvo atkirsta, kad yra žiūrima tik į sudarytų darbo sutarčių skaičių ir nesvarbu, kokiu krūviu realiai dirba darbuotojas. Eilinį kartą sraigtasparnis su pinigais atskrido, o durys vėl užsikirtusios“, – piktinosi verslininkas.

Gaus tik įtrauktos į VMI nukentėjusių įmonių sąrašą

Bendra vienai įmonei suteiktos pagalbos (įskaitant ir kitas priemones) suma neturi viršyti 200 tūkst. eurų per pastaruosius trejus mokestinius metus.

Tiesa, yra ir išimčių – įmonei, vykdančiai krovinių vežimo keliais veiklą samdos pagrindais arba už atlygį, suma neturi viršyti 100 tūkst. eurų, žemės ūkio sektoriaus vienai įmonei – 20 tūkst. eurų, žuvininkystės ir akvakultūros sektoriaus vienai įmonei – 30 tūkst. eurų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija

Pagrindiniai kriterijai subsidijai gauti – gegužės 1 d. įmonėje dirbo ne mažiau kaip 1 ir ne daugiau kaip 9 darbuotojai, įmonė yra įtraukta į VMI sudarytus nukentėjusių nuo COVID-19 įmonių sąrašus, 2019 m. sumokėjo gyventojų pajamų mokestį į savivaldybės ir valstybės biudžetus, įmonė nėra bankrutuojanti, restruktūrizuojama ar likviduojama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius