-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Volkswagen“ ir buvęs bendrovės vadovas JAV apkaltinti investuotojų klaidinimu

JAV vertybinių popierių ir biržų komisija (SEC) Vokietijos automobilių gamintoją „Volkswagen“, dvi jos patronuojamąsias įmones ir buvusį generalinį direktorių Martiną Winterkorną apkaltino JAV investuotojų klaidinimu.
„Volkswagen“ automobilių gamykla Meksikos Pueblos mieste
„Volkswagen“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nuo 2014 metų balandžio iki 2015 metų gegužės bendrovė JAV obligacijų ir turtu užtikrintų vertybinių popierių rinkose pritraukė per 13 mlrd. JAV dolerių, nors „Volkswagen“ vadovybė žinojo, jog daugiau kaip 500 tūkst. jos dyzelinių automobilių Jungtinėse Valstijose neatitinka išmetamųjų teršalų standartų.

SEC pareiškime pažymima, jog bendrovė „investuotojams ir draudikams teikė melagingą ir klaidinančią informaciją apie automobilių kokybę, jų atitiktį aplinkosaugos reikalavimams ir „Volkswagen“ finansinę būklę“.

Pasak komisijos, nuslėpusi neteisėtą schemą (programinę įrangą, kuri klastojo laboratorinių taršos bandymų rezultatus, kad šie atitiktų reikalavimus), automobilių gamintoja gavo šimtų milijonų JAV dolerių naudą, nes savo vertybinius popierius galėjo platinti už patrauklesnes palūkanas.

„Scanpix“ nuotr./„Volkswagen“
„Scanpix“ nuotr./„Volkswagen“

„Emitentai, kurie naudojasi JAV kapitalo rinkomis, investuotojams turi teikti tikslią ir išsamią informaciją, – pareiškė Stephanie Avakian, viena iš SEC sprendimų vykdymo užtikrinimo padalinio direktorių. – Mes tvirtiname, kad „Volkswagen“, nuslėpusi ištisą dešimtmetį taikytą išmetamųjų teršalų duomenų klastojimo schemą, investuotojams pardavė milijardų JAV dolerių vertės obligacijų už išpūstas kainas.“

Savo ruožtu „Volkswagen“ atkreipė dėmesį į „reikšmingus teisinius ir faktinius“ SEC ieškinio „trūkumus“, praneša „Deutsche Welle“.

„Volkswagen“ jau prieš daugiau kaip dvejus metus su Teisingumo departamentu, beveik visomis valstijomis ir beveik 600 tūkst. JAV vartotojų sudarė milijardinės vertės susitarimą dėl kompensacijų“, – pareiškė bendrovės atstovas Volfsburge.

Dėl JAV institucijų pradėto tyrimo „Volkswagen“ 2015 metų rudenį teko pripažinti, jog bendrovė visame pasaulyje pardavė apie 11 mln. automobilių, kuriuose buvo įdiegta programinė įranga, leidusi klastoti laboratorinių taršos bandymų rezultatus, kad šie atitiktų reikalavimus, nors iš tiesų gerokai viršijo nustatytus lygius.

Kilus skandalui, „Volkswagen“ su JAV valdžia pasiekė susitarimą dėl baudų ir kompensacijų, kurių bendra suma viršija 23 mlrd. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius