Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vos prasidėjus karui R.Abramovičius jo investicijas valdančią kompaniją perdavė verslo partneriui

Praėjus kelioms valandoms po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, oligarchas Romanas Abramovičius perdavė savo investicijų JAV, Jungtinėje Karalystėje ir Izraelyje valdymą vienam iš savo verslo partnerių, skelbia „Wall Street Journal“.
Romanas Abramovičius
Romanas Abramovičius / „Scanpix“/AP nuotr.

Šiose šalyse R.Abramovičius investavęs į atsinaujinančią energetiką ir technologijų startuolius.

Ofšorinę bendrovę „Norma Investments Ltd.“ Didžiosios Britanijos Mergelių salose daugelį metų kontroliavo R.Abramovičius. Tačiau vasario 24-ąją, dieną, kai Rusija užpuolė Ukrainą, jo artimas verslo partneris Davidas Davidovičius perėmė bendrovės kontrolę.

Netrukus Jungtinė Karalystė įvedė sankcijas R.Abramovičiui dėl kaltinimų pelnymusi iš Vladimiro Putino režimo. Po kelių dienų tokias sankcijas įvedė ir ES, įšaldžiusi jo turtą, jam uždrausta keliauti į Didžiąją Britaniją ir ES.

Vienas iš D.Davidovičiui artimų asmenų leidiniui patvirtino, kad jis perėmė kompanijos kontrolę. Ši ofšorinė bendrovė daugelyje viešų dokumentų nurodoma kaip susijusi su R.Abramovičiumi. Pavyzdžiui, 2021 m. „Norma“ finansuojama JAV biotechnologijų bendrovė savo metinėje ataskaitoje nurodė, kad šią įmonę kontroliuoja R.Abramovičius.

Dokumentai taip pat patvirtina, kad šie verslininkai dažnai kartu investuoja į įmones. Kai kuriuose dokumentuose D.Davidovičius yra įvardijamas kaip Maskvoje įsikūrusios investicinės bendrovės „Millhouse LLC“, kurią R.Abramovičius įkūrė prieš du dešimtmečius, vadovas.

„Norma“ yra investavusi į JAV atsinaujinančiąją energetiką, įsigijo Jungtinės Karalystės įmonės „Velocys PLC“ akcijų paketą, finansavo JAV įmonės „Cleveland BioLabs Inc“ (kuri 2021 m. ataskaitoje taip pat teigė, kad „Norma“ kontroliuoja R.Abramovičius) vėžio ir senėjimo vaistų tyrimus.

2015 m. bendrovė investavo į Izraelio technologijų bendrovę „Shellanoo Group“, kuri 2016 m. pareiškime nurodė, kad R.Abramovičius įsigijo akcijų paketą per bendrovę, priklausančią „Norma“. „Norma“ savininkė buvo „A Corp-Trustee Ltd“, Kipro fondo „Harmony Trust Settlement“ patikėtinė. Remiantis turto dokumentais, įmonei taip pat priklauso oligarcho dvaras Londone.

Ekspertai aiškina, kad turto pardavimas partneriams arba nuosavybės teisių perdavimas šeimos nariams gali būti būdas bent laikinai išvengti turto įšaldymo ir išlaikyti netiesioginę turto kontrolę techniškai nepažeidžiant sankcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius