Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„VP grupės“ paslaptys. Mindaugas Marcinkevičius ir Nerijus Numavičius stoja į atvirą kovą

15min.lt pradeda publikacijų ciklą apie lig šiol neviešintus turtingiausių Lietuvos žmonių klubu pelnytai tituluojamos „VP grupės“ užkulisius.
Mindaugas Marcinkevičius ir Nerijus Numavičius
Mindaugas Marcinkevičius ir Nerijus Numavičius / 15min nuotr.

Vienas iš „Maximos“ ir „Akropolių“ savininkų Mindaugas Marcinkevičius eina į viešumą ir atskleidžia, anot jo, galimai neteisėtus mechanizmus, naudotus „VP grupės“. Verslininko teigimu, jis pats, Nerijus Numavičius ir kiti grupės nariai vien mokesčių pavidalu nuo valstybės galimai nusuko kelis šimtus milijonų litų. N.Numavičius bei kitas „VP grupės“ partneris Ignas Staškevičius skolingi nelieka. 

Kaltinimai N.Numavičiui: imperija užvaldyta apeinant partnerius?

Du „VP grupės“ įkūrėjai jau kurį laiką santykius aiškinasi Lietuvos ir užsienio šalių teismuose. M.Marcinkevičius ir N.Numavičius vienas kitam negaili kaltinimų, o mažesnysis iš partnerių nutarė atversti visas kortas.

„VP grupė“ sugriuvo 2010-aisiais, kai Nerijus Numavičius šiurkščiai pažeidė iki tol galiojusią žodinę akcininkų sutartį. Pasinaudodamas apsimestiniais sandoriais ir slėpdamas savo veiksmus nuo smulkiųjų akcininkų, jis sukoncentravo „VP grupės“ valdymą ir neteisėtai perėmė grupės kontrolę.

Tuo pat metu prasidėjo ir struktūriniai pokyčiai: kūrėsi dešimtys holdingų, kurie buvo skirti atriboti realią veiklą vykdančias bendroves nuo „VP grupės“ akcininkų. Jų valdyti stojo N. Numavičiui ypač lojalių samdomų statytinių bei teisininkų ratas, pajamas generuojantis verslas pradėjo nuolatos judėti, tačiau reali įmonių veikla ir plėtra sustojo.

Dabar aiškėja ir „VP grupės“ akcininkų sukurto turto užvaldymo, perkėlimo į kitas jurisdikcijas bei kitokio savavališko disponavimo detalės. Žinau, kad norėdamas tai patvirtinti, būsiu priverstas kreiptis į teismą“, – 15min.lt teigė M.Marcinkevičius.

Viena konflikto su N.Numavičiumi priežasčių jis įvardija ir tai, kad didžiausias grupės akcininkas esą atriboja partnerius nuo informacijos apie „Maximą“ ir kitus grupės valdomus verslus.

„Neteisėtai užvaldžius „VP grupės“ kontrolę, iš karto nutrūko bet koks informacijos apie veiklą srautas. Kad ir kaip mėginau, jos negavau ir negaunu nei aš, nei kiti, dabar jau mažieji, akcininkai. Tik po keleto metų paaiškėjo tikrieji tokio elgesio motyvai. Mane pasiekė informacija apie iš mano valdomų „VP grupės“ įmonių Lietuvoje išvedamas lėšas į užsienio jurisdikcijas, o buvusių partnerių atribojimas nuo informacijos bei galimybės dalyvauti veiklos valdyme sudarė prielaidas elgtis savavališkai ir taip, kaip naudinga tik N. Numavičiui.

Visų akcininkų sukurtas turtas neaiškiomis sąlygomis perkeliamas bendrovėms, kurias valdo išskirtinai N.Numavičius, o „Maxima“ prisiima šių dažnai nepelningų veiklų nuostolius. Bendras akcininkų turtas yra intensyviai slapstomas neapsiribojant Europa ir išsivysčiusiomis šalimis.

Kadangi mano prašymai paaiškinti, kas vyksta, lieka neatsakyti, belieka tik kreiptis į teismą, išsiaiškinti situaciją ir, mano įtarimams pasitvirtinus, priversti kaltininkus atsakyti už savo veiksmus“, – tęsė M.Marcinkevičius.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Mindaugas Marcinkevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Mindaugas Marcinkevičius teigia, jog jis ir kiti „VP grupės“ nariai apmokestinami kur kas kukliau nei eiliniai mirtingieji

„Pavyzdžiui, norėdami išsiaiškinti, kur tiksliai nukeliaus „Akropolius“ valdančios įmonių grupės turtas, Maltoje turėjome kreiptis į teismą. Dėl šių veiksmų, N.Numavičiaus nurodymu, gavau daugybę ieškinių, reikalaujančių atlyginti šimtamilijoninius, neva ta užklausa padarytus nuostolius“, – pridūrė jis.

„VP grupės“ nario apmokestinimo koeficientas: 0,6 proc.

Apie ofšorines įmones ir verslo schemas, kurias čia įvardija M.Marcinkevičius, 15min.lt rašys artimiausiu metu. Dabar – vienas skaičius. 0,6 proc. Tai yra pajamų mokesčio tarifas, kuris, anot žinomo verslininko, faktiškai taikomas ir jam, ir kitiems „VP grupės“ nariams.

„VP grupėje“, dėl ypač agresyvios mokesčių planavimo sistemos, faktinis pajamų apmokestinimas, mano skaičiavimais, sudaro 0,6 proc. nuo gautų pajamų.

„Veiklose, nesusijusiose su „VP grupe“, moku tokius mokesčius kaip ir likę Lietuvos piliečiai – 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio nuo dividendų ir darbo užmokesčio, 9 proc. „Sodros“ ir privalomojo sveikatos draudimo įmokų ir t.t.

„VP grupėje“, dėl ypač agresyvios mokesčių planavimo sistemos, faktinis pajamų apmokestinimas, mano skaičiavimais, sudaro 0,6 proc. nuo gautų pajamų. Mano informacija rodo, jog ir kitų akcininkų pajamos apmokestinamos analogišku tarifu“, – neslepia M.Marcinkevičius.

Milijonierius taip pat paaiškino, kaip „VP grupės“ nariai užsitikrina, anot jo, labai kuklų pajamų apmokestinimo lygį.

„Tai yra įmanoma tokiu būdu: įmonės ir fiziniai asmenys mokesčių nemoka nuo 3 iki 5 metų. Tada dirbtiniu būdu VMI pasiprašoma mokestinio patikrinimo. Jo metu, radus formalių pažeidimų, su mokesčių administratoriumi yra vedamos derybos, kurių pabaigoje pasiūloma susimokėti baudą, ir taip visam laikui uždaromas mokestinis periodas. Suderėtų mokesčių dydis dažniausiai būna apie šimtą tūkstančių litų, tačiau to laikotarpio mokestinės pajamos gali siekti ir milijardą“, – teigė M.Marcinkevičius.

Sunkiai suvokiama suma: 720 milijonų

Paklaustas, ar tai prisipažinimas, kad jis ir kiti „VP grupės“ nariai sąmoningai vengė mokesčių, verslininkas teigė kol kas negalįs naudoti tokio aštraus termino. Jis pasirinko kitą – „mokesčių planavimas“.

„Tokią informaciją turėsime tik teisiniu keliu išsiaiškinę visas aplinkybes, todėl palikime šį klausimą neatsakytą. Mokesčių planavimą naujojoje „VP grupėje“ valdo Diana Dominienė ir kelios pasaulinio lygio mokesčių architektų kontoros.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Nuo kivirčo dėl „Akropolių“ valdymo prasidėjęs „VP grupės“ narių konfliktas sparčiai įgauna pagreitį
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Nuo kivirčo dėl „Akropolių“ valdymo prasidėjęs „VP grupės“ narių konfliktas sparčiai įgauna pagreitį

Tikiu, kad jie atlieka velniškai gerą darbą legitimizuojant savo sukurtas schemas, tačiau džiugu, kad Lietuvoje galioja turinio prieš formą principas, kurį taikant sistemiškai analizuojamos tokios struktūros ir vertinamos visos struktūrą sudarančių sandorių sudarymo aplinkybės, tikrieji sandoriuose dalyvavusių asmenų ketinimai bei tikslai. Atitinkamai tais atvejais, kai nustatoma, kad tokios struktūros turėjo vienintelį tikslą – mokestinės naudos gavimą – VMI neatsižvelgia į sandorių formą, bet apmokestina nustatytą tikrąjį turinį“, – aiškino M.Marcinkevičius.

Pasak jo, per pirmuosius 10 Lietuvos narystės Europos Sąjungoje metų „VP grupės“ nariai galimai išvengė mokesčių už daugiau negu įspūdingą sumą.

Suma, vien naudojantis trimis pagrindinėmis mokesčių vengimo schemomis, gali siekti maždaug 720 mln. litų.

„Kadangi neturiu jokių galimybių gauti informacijos apie įmonių veiklą, mano informacija gali būti netiksli. Remiantis man prieinama informacija bei mano atžvilgiu atlikto visiškai naujo mokestinio patikrinimo duomenimis, suma, vien naudojantis trimis pagrindinėmis mokesčių vengimo schemomis, gali siekti maždaug 720 mln. litų. Ir tai tik už periodą po įstojimo į Europos Sąjungą“, – skaičiavo „VP grupės“ narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius