Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vyriausybė patikslino įgaliojimus ministerijai Lietuvos ginče su „Veolia“

Lietuvai ketinant kreiptis į nacionalinį teismą dėl Prancūzijos bendrovės „Veolia“ galimai padarytos žalos valstybei ir šilumos vartotojams, Vyriausybė ketvirtadienį posėdyje patikslino Energetikos ministerijos įgaliojimus atstovauti Lietuvai.
LR Vyriausybė
LR Vyriausybė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Anksčiau Lietuva buvo pateikusi beveik 134 mln. eurų priešieškinį Vašingtono arbitraže prieš „Veolia“ reikalavimus, bet šalis 2019 metais jį atsiėmė, nors reikalavimų ir neatsisakė. Kartu Lietuva paprašė arbitražo nutraukti „Veolia“ inicijuotą bylą prieš Lietuvos valstybę.

„2019 priešieškinis buvo atsiimtas, bet tai išlaiko Lietuvos teisę ginti Lietuvos interesus nacionaliniuose teismuose, tam ir reikalingi šitie patikslinimai“, – Vyriausybės posėdyje kalbėjo energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Ministerija primena, kad remiantis kitoje byloje priimtu Europos Sąjungos Teisingumo Teismo (ESTT) sprendimu, arbitražo procesas tarp Lietuvos ir „Veolia“ įmonių grupės nebegalimas ir ginčas turi būti nagrinėjamas nacionaliniuose teismuose. Tai Lietuva ir ketina daryti, o apie nacionaliniam teismui teikiamą ieškinį ir žalos dydį bus informuojama po ieškinio pateikimo teismui.

„Vyriausybės nutarimo pakeitimai dėl įgaliojimų suteikimo ir yra susiję su rengiamu kreipimusi į nacionalinį teismą. Svarbu pažymėti, kad šių metų gegužės mėnesį ES valstybės narės, tarp jų ir Lietuva, pasirašė tarptautinę sutartį, kurioje ir numatyta, kad tokie arbitražo procesai, kaip dabar vykstantis tarp „Veolia“ ir Lietuvos valstybės, negali vykti ir visi reikalavimai turi būti reiškiami nacionaliniuose teismuose“, – BNS komentavo ministerija.

Pirminis įgaliojimas Energetikos ministerijai atstovauti Lietuvos valstybę ginče su „Veolia“ galiojo iki 2020 metų gruodžio 31 dienos, o naujas pasiūlytas terminas – 2025 metų pabaiga.

Ministerija nurodo, kad „Veolia“ grupė arbitražo procesą prieš Lietuvą inicijavo 2016 metais, o reikalaujama suma buvo keičiama: iš pradžių bendrovė reikalavo sumokėti 118 mln. eurų žalos atlyginimą, vėliau ši suma sumažinta iki 79 mln. eurų.

2016 metais Energetikos ministerijos viešąjį teisinių paslaugų pirkimą laimėjo „Shearmans & Sterlings“, kurie dirba su partneriais Lietuvoje TGS. Tuomet preliminariai planuota, kad trims metams sudarytų paslaugų vertė sieks 5 mln. eurų. Iš viso procesinėms arbitražo išlaidoms, arbitrų atlyginimams, byloje surinktų dokumentų vertimams iš lietuvių kalbos ir kitoms paslaugoms nuo 2016 metų bus išleista apie 9 mln. eurų.

„Veolia“ teigia, kad jos investicijos nukentėjo dėl nesąžiningo Lietuvos politikų ir reguliavimo institucijų elgesio, ir Vašingtono arbitraže reikalauja žalos atlyginimo. Lietuvos centrinės valdžios, Vilniaus savivaldybės ir teisėsaugos pareigūnai kaltina „Veolia“ atstovus neteisėtai manipuliavus energijos kainomis.

Šių metų kovą pranešta, kad Vilniaus savivaldybė ir jos valdomi Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) iš šio koncerno, 2002-2017 metais nuomojusio sostinės šilumos ūkį, Stokholmo arbitraže siekia prisiteisti iki 560 mln. eurų. Anksčiau skelbta ieškinio suma buvo per 400 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius