-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 26 /14:45

„Infobalt“: planuojama Telecentro duomenų centrų plėtra – be analizės

Vyriausybei trečiadienį svarstant bendrovės Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) duomenų centrų plėtrą, informacinių ir ryšių technologijų asociacija „Infobalt“ pažėrė kritikos šiam valdžios planui, kuris esą rengtas be jokios analizės, neįsiklausius į rinką.
Lietuvos radijo ir televizijos centras
Lietuvos radijo ir televizijos centras / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Infobalt“ direktorius Mindaugas Ubartas sako, kad ekspertų vertinimu, valstybėms institucijoms reikalingas maždaug 250 serverių spintų talpinantis, 1,3-1,5 megavato galingumo duomenų centras.

Tuo metu Telecentro duomenų centrų patirtis – 78 kv. metrų serverinė, talpinanti 28 serverių spintas.

„Per kelias savaites susisuka biurokratiniai smagračiai ir iškepami Vyriausybės nutarimai, kuriuos pasknopstomis puola tvirtinti be jokios analizės, įsiklausymo į rinką“, – pranešime sakė M.Ubartas.

„Vienintelį tinkamą, Tier-III standarto ir greitai plečiamą duomenų centrą, priklausiusį „Ignitis grupei“, kurį buvo galima naudoti kaip valstybinį duomenų centrą, pardavėme vos prieš du mėnesius“, – teigė jis.

Anot „Infobalt“ vadovo, užuot siekus perdaryti kiekvienos įstaigos erdves į serverines, reikėtų atnaujinti Kruonio duomenų centro projektą.

„Padarykime pirmą žingsnį patys – susikooperuokime ir parodykime, kad tikime tuo projektu. Šiuo metu privatūs žaidėjai plečia savo duomenų centrus, o valstybei reikia savo duomenų centro. Susikooperuokime – sudėkime resursus į vieną vietą, padarykime pirmąjį žingsnį patys“, – ragino M. Ubartas.

Pasak jo, atėjo laikas nustoti „švaistyti laiką ir resursus“ bei įgyvendinti IT sektoriaus konsolidaciją, kurios projektas „voliojosi stalčiuose“ nuo 2012 metų.

Vyriausybė trečiadienį svarstys, ar pritarti bendrovės Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) duomenų centrų plėtros planui.

Jei jam bus pritarta, įmonė savo lėšomis įrengs duomenų centrus, kurie bus naudojami kaip valstybiniai duomenų centrai.

Šiuo metu yra du valstybiniai duomenų centrai – Kertinio valstybinio telekomunikacijų centro ir Telecentro. Tačiau jų pakanka tik pirmam konsolidavimo etapui, todėl būtina ieškoti galimybių didinti jų apimtis, teigia Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Ministerijos Skaitmeninės darbotvarkės departamento direktorius Arūnas Cijūnaitis anksčiau BNS sakė, kad Telecentras pats siūlo pastatyti trūkstamus duomenų centrus ir būti jų operatoriumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius