-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 17 /12:42

„Wirecard“ sukčiavimo skandale – ir Lietuvos fintech įmonės pėdsakas

Lietuvos fintech įmonę „Finolita Unio“ Vokietijos prokurorai tiria dėl galimo vaidmens „Wirecard“ sukčiavimo skandale, praneša „Financial Times“. Lietuvos banko Finansų rinkos priežiūros tarnybos direktorė Jekaterina Govina 15min tvirtino, kad su „Finolita Unio“ susijęs tyrimas nuo 2020 rudens vyksta ir Lietuvoje – sprendimus žadama paskelbti jau netrukus.
Pinigai
Pinigai / 123rf.com

Prokurorai įtaria, kad Lietuvoje veikianti mokėjimų įmonė, priklausanti Singapūro bendrovei, buvo panaudota pavogti daugiau nei 100 mln. eurų iš „Wirecard“ likus kelioms savaitėms iki jos žlugimo.

Dalis šių pinigų buvo pervesta Vokietijos įmonių grupės antrajam pagal rangą vadovui Janui Marsalekui, kurio šiuo metu ieško Interpolas.

„Wirecard“ žlugo pernai birželį, paaiškėjus, kad jos balanse atsivėrusi 1,9 milijardo eurų skylė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wirecard“ būstinė prie Miuncheno
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wirecard“ būstinė prie Miuncheno

Miuncheno prokurorai įtaria, kad prieš žlugimą iš įmonės buvo pervesti šimtai milijonų eurų. „Financial Times“ žurnalistai, matę dokumentus, teigia, kad dalis šių pinigų galėjo būti pervesti per Lietuvos fintech kompaniją „Finolita Unio“.

Miuncheno prokurorai, atlikdami tyrimą, bendradarbiauja su Lietuvos institucijomis.

Lietuvos bankas: tyrimas atliekamas ir Lietuvoje

Lietuvos banko Finansų rinkos priežiūros tarnybos direktorė Jekaterina Govina 15min tvirtino, kad su „Finolita Unio“ susijęs tyrimas nuo 2020 rudens vyksta ir Lietuvoje.

„Pro Lietuvos banko priežiūros akis informacija nepraslydo. Tyrimas, susijęs su Finolita Unio vyksta nuo 2020 ankstyvo rudens, sprendimai bus paskelbti greitu metu“ – teigė J.Govina.

Pasak jos, iki tol Lietuvos bankas negali komentuoti plačiau, nes neturi teisės atskleisti priežiūros tikslais gautos informacijos – tą draudžia Lietuvos banko įstatymas.

Lietuvos banko nuotr./Jekaterina Govina
Lietuvos banko nuotr./Jekaterina Govina

„Lietuva netoleravo, netoleruoja ir netoleruos pinigų plovimo ir teroristų finansavimo. Mūsų pastangas kovoje su šiais negatyviais reiškiniais įrodo ir šiandien veiklą pradėjęs Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centras, valstybės lygiu vienijantis viešąjį ir privatų sektorius“, – sakė J.Govina.

Vokietijos prokurorai įtaria, kad dalis iš 100 mln. eurų paskolos, kurią „Wirecard“ suteikė 2020 kovą vienai iš „Finolita“ savininko įmonių, buvo pervesti J.Marsalekui.

Pasak „Financial Times“, incidentas meta šešėlį Lietuvos ambicijoms tapti fintech centru.

2013 metais įkurtą „Finolita“ 2017 metais įsigijo Singapūro mokėjimo įmonė „Senjo Group“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius