Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 dalykai, kuriuos verta žinoti apie nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimą

Antrasis nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimo etapas jau persirito į antrą pusę – jo metu tiekėjus jau pasirinko daugiau nei 115 tūkst. namų ūkių. Iš viso tiekėją antruoju etapu turi pasirinkti apie 760 tūkst., t.y. maždaug pusė visų elektros energijos vartotojų Lietuvoje.
Elektra
Elektra / 123RF.com nuotr.

Tačiau rinktis naująjį tiekėją jau dabar gali visi norintys – tiek patenkantys į šiemet vykstantį antrąjį, tiek į trečiąjį elektros energijos tiekėjų pasirinkimo etapą, kurios startas – 2022 m. sausio 1 d. T.y. nebūtina laukti oficialiai priskirto termino – jei apsisprendėte, sutartį pasirašykite kad ir šiandien.

15min primena svarbiausius dalykus, ko reikėtų nepamiršti renkantis nepriklausomą elektros tiekėją.

  • Nelaukite paskutinės minutės

Lietuvos elektros rinkos liberalizacijos procesas suskirstytas į tris etapus. Šiuo metu įsibėgėjo antrasis, kuriame pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją turi namų ūkiai, suvartojantys 1000–5000 kWh per metus. Paskutinis, trečiasis, etapas, į kurį patenka gyventojai, sunaudojantys iki 1000 kWh per metus, prasidės 2022 m. sausio 1 d. ir truks iki 2022 m. gruodžio 31 d. Tačiau ekspertai ragina nelaukti paskutinės minutės ir apsisprendusius dėl tiekėjo pasirašyti sutartį su juo jau dabar. Tai padaryti gali ne tik vartotojai, patenkantys į šiuo metu vykstantį antrąjį etapą, bet ir į trečiąjį. Kodėl vartotojui naudinga sutartį sudaryti jau dabar?

Pasak bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) Paslaugų tarnybos direktoriaus Renaldo Radvilos, patirtis rodo, kad didžioji dalis vartotojų sutartis nori sudaryti paskutinį etapo mėnesį, t.y. gruodį.

Bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ nuotr./ESO Paslaugų tarnybos direktorius Renaldas Radvila
Bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ nuotr./ESO Paslaugų tarnybos direktorius Renaldas Radvila

„Tuo metu būna didžiulis apkrovimas – tiek tiekėjų, kurių mes turime 7, aptarnavimo kanalams, tiek mums – ESO – kaip operatoriui, nes turime greitai apdoroti visus duomenis. Norime išvengti staigmenų metų pabaigoje. Todėl vartotojus kviečiame sutartis sudaryti anksčiau – nelaukti paskutinių savaičių ar net dienų“, – kalbėjo ekspertas.

Anot jo, visus tiekėjų pasiūlymus galima rasti jų svetainėse, be skubos išsinagrinėti, palyginti, pagalvoti ir priimti sprendimą. Nelaukiantys paskutinės minutės vartotojai laimi, nes dažnu atveju turi geresnes galimybes pasikonsultuoti virtualiai, telefonu arba gyvai su dominančių tiekėjų paslaugas siūlančiais konsultantais. Šiuo metu atšauktas griežtas karantinas, kuris tęsėsi nuo praėjusio rudens iki vasaros vidurio. Kol kas niekas nežino, kokia pandeminė situacija bus rudenį ir žiemą: gali būti, jog ir vėl teks vengti gyvų kontaktų.

  • Vienas puslapis

Tie vartotojai, kurie nenori savarankiškai nagrinėti ir kreiptis į atskirus tiekėjus, visų jų pasiūlymus gali gauti vienoje vietoje. Tereikia užeiti į interneto svetainę „Pasirinkite tiekėją“ ir susirasti dominantį tiekėją bei išsiųsti jam užklausą. Tame pačiame puslapyje galima siųsti bendrą užklausą visiems rinkoje esantiems tiekėjams – gavę automatinį pranešimą jie susisieks su vartotoju jo nurodytais kontaktais ir pateiks savo pasiūlymus. Beliks išsirinkti priimtiniausią ir sudaryti sutartį. Aktualiausia informacija, kokiais būdais galima pasirašyti sutartį su nepriklausomais tiekėjais ir į ką atkreipti dėmesį, rasite ČIA.

  • Kiekvienam objektui – po sutartį

Nors dauguma elektros vartotojų turi vieną objektą, kuriam tiekiama elektra, yra ir kitokių, pavyzdžiui, turi ne tik nuolatinius namus, bet ir vasaros būstą, sodybą, butą kitame mieste ar pan. Ekspertai primena, kad daugiau nei vieną objektą, kuriam tiekiama elektros energija, turintys vartotojai turėtų nepamiršti sudaryti atskiras sutartis kiekvienam iš objektų. Jose numatytas elektros tiekimo planas taip pat gali skirtis, priklausomai nuo konkretaus objekto poreikių elektrai. Informacija apie tai, kiek konkretus jums priklausantis objektas suvartoja elektros energijos, pateikiama ESO savitarnos svetainėje: www.eso.lt/savitarna.

  • Pasirinkimai turėtų būti asmeniški

Vienas iš dažnesnių klausimų, kurių sulaukiama interneto svetainėje „Pasirinkite tiekėją“ yra: „Kuris tiekėjas geriausias?/Kurį tiekėją rinktis?“. Atsakydamas į šį klausimą R.Radvila patarė vadovautis asmeniniais motyvais ir kriterijais.

123RF.com nuotr./Vėjo energija
123RF.com nuotr./Vėjo energija

Norintiems aiškumo greičiausiai patiks planas su fiksuota elektros kaina. Energetiškai raštingi galbūt dažniau susidomės dinamiškais planais, kai elektros kaina priklauso nuo jos kainos biržoje. Kad ir koks motyvas būtų svarbiausias, ekspertas pataria rinktis įsigilinus į visus niuansus.

Na, o jei savo pirmuoju pasirinkimu nusivilsite, nebijokite keisti: laisva elektros rinka tuo ir žavi, jog vartotojas laisvas bandyti, tyrinėti ir, esant poreikiui, keisti savo elektros tiekimo planus bei pačius tiekėjus. Žinoma, pasirašytos sutartys su tiekėjais gali riboti (pvz., sutartyje numatytas minimalus įsipareigojimo terminas, per kurį vartotojas negali nutraukti sutarties).

„Tai įvertinti reikėtų prieš pasirašant sutartį. Nes tam tikras ribojimas gali būti kartu su kažkokia vartotojo gaunama nauda, pvz., nuolaidos pirmiems mėnesiams ar pan.“, – atkreipė dėmesį R.Radvila.

Anot jo, ilgainiui elektros tiekimo rinka atrodys panaši į telekomunikacijos, kurioje vartotojai pakankamai aktyviai reaguoja į skirtingų tiekėjų pasiūlymus ir neretai nutraukia bei sudaro naujas sutartis su juos „perviliojusiomis“ įmonėmis.

  • Elektros kaina

Pasak R.Radvilos, kainos dinamika yra vienas svarbiausių dalykų, į kurį lietuviai atkreipia dėmesį, rinkdamiesi nepriklausomus elektros tiekėjus. „Tų pasirinkimų tik du – fiksuota arba dinaminė. Jei vartotojas renkasi fiksuotą elektros kainą, sutartyje numatoma, kad 12 arba 24 mėn., kas mėnesį jis mokės tokią pačią kainą, nepriklausomai nuo jokių aplinkybių. Čia nėra staigmenų, prisirišame prie kainos. Sakyčiau, tai gana panašu į dabartinę situaciją, kai elektros tiekėjas yra visuomeninis ir kas mėnesį mokama tokia pati kaina. Alternatyva aktyviai besidomintiems rinkoje vykstančiais procesais – dinaminė elektros kaina. Biržoje ji nustatoma kas valandą, taigi, iš esmės elektros kaina keičiasi kas valandą. Kokia elektra yra biržoje, tokią kainą vartotojas ir moka. Dėl to kiekvieną mėnesį jo sąskaita gali skirtis, net jeigu suvartojamas elektros kiekis nesikeitė“, – sakė ESO atstovas ir pridūrė, jog analogiškai yra ir bankuose, kai palūkanos būna fiksuotos arba kintamos. Apie tai, iš ko susideda elektros kaina, galite plačiau paskaityti ČIA.

VIDEO: Ekspertas patarė, kaip teisingai pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją

Suprasti akimirksniu: kas yra elektros rinkos dereguliacija?

  • Iki šiol elektrą pirkome iš visuomeninio tiekėjo, o jos kainą nustatė Valstybinė energetikos reguliavimo taryba.
  • Dabar elektros tiekimo paslaugą galės siūlyti įvairios bendrovės, kurios, be konkurencingos kainos, tikėtina, kad pasiūlys ir daug kitų vartotojui naudingų paslaugų.
  • Elektros rinkos liberalizavimas vyksta įgyvendinant Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimus. Komerciniai vartotojai elektros energiją iš nepriklausomų tiekėjų privalomai perka nuo 2013-ųjų, o nuo 2021 m. jų pavyzdžiu seka ir buitiniai vartotojai. Iš viso numatyti trys dereguliacijos etapai – šiuo metu vyksta antrasis, kada nepriklausomus elektros energijos tiekėjus turi pasirinkti vartotojai, per metus suvartojantys 1000-5000 kWh.
  • Sudaryti sutartis dėl elektros energijos tiekimo galima su 7 bendrovėmis: „Elektrum Lietuva“, „Enefit“, „Ignitis“, „Perlas energija“, „EGTO“ energija, „Vilniaus energija“ ir mažąja bendrija „Birštono elektra“.
  • Visą aktualiausią informaciją galima rasti ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius