-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

A.Lukašenka: Baltarusija pasiruošusi pirkti naftą ne iš Rusijos pasaulinėmis kainomis

Baltarusija pasiruošusi pirkti naftą ne iš Rusijos pasaulinėmis kainomis, išanalizuos naftos produktų tiekimo Rusijai rentabilumą, pareiškė Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Turime praktiškai pamatyti, kaip tai (alternatyva naftos importui iš Rusijos – red.) atrodys. Broliai iš Rytų gąsdina, kad tai bus labai brangu. Mes nepaskaičiavę ir nepamėginę, taip pat manome, kad mes su tuo nesusitvarkysime. Todėl nuspręsta pirkti, nesvarbu, ar Azerbaidžano, Saudo Arabijos, Norvegijos, JAV, nesvarbu kieno naftą pasaulinėmis kainomis“, – vyriausybės posėdyje antradienį kalbėjo A.Lukašenka.

Baltarusijos lyderį cituoja valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

Anksčiau Minskas skelbė, jog rusiška nafta Baltarusijai brangsta kasmet, o nuo šių metų jos kaina sudaro 83 proc. pasaulinės.

Anot A.Lukašenkos, tolesnio naftos importo iš alternatyvių Rusijai šaltinių pagrindinis kriterijus yra naftos produktų eksporto pelningumas.

„Turime apsvarstyti ir nuspręsti, kaip ir kam mes parduosime (naftos produktus – red.). Tai labai svarbu, ir mes privalome šioje sudėtingoje situacijoje pasiekti atitinkamą efektą. Mūsų naftos perdirbimo produkcijos pardavimų didinimas – didelis potencialias“, – pabrėžė Baltarusijos prezidentas.

Pasitarime dalyvavęs valstybės koncerno „Belneftechim“ vadovas Andrejus Rybakovas pažymėjo, kad šalies naftos produktų poreikį patenkintų ir viena iš dviejų perdirbimo gamyklų, dirbdama tik 80 proc. pajėgumų, o šalis eksportuoja apie 70 proc. gaminamų naftos produktų.

A.Lukašenka taip pat pareiškė, jog Baltarusija naftos importą iš Rusijos planuoja sumažinti iki 40 proc. viso poreikio.

„Iš tikrųjų dabar nėra visiškos alternatyvos rusiškai naftai. Tačiau, kaip sutarėme, diversifikuoti tiekimą būtina. Turime siekti, kad iš Rusijos importuojama nafta sudarytų 30-40 proc. viso jos poreikio. 30 proc. reikiamos naftos turėtume importuoti per Baltijos šalis, dar tiek pat – per Ukrainą“, – sakė A.Lukašenka.

Baltarusijos prezidentas pareiškė, jog Rusija nesutinka į Baltarusiją pumpuoti naftą iš Kazachstano.

Pernai Baltarusija iš Rusijos importavo 17,6 mln. tonų naftos.

Minskas prieš savaitę pranešė išsiuntęs naftos importo pasiūlymus Baltijos šalims, Lenkijai, Ukrainai, Kazachstanui ir Azerbaidžanui. A.Lukašenka nurodė, kad nafta į Baltarusiją iš kitų šalių gali būti tiekiama geležinkeliais arba panaudojant naftotiekio „Družba“ atbulinę eigą.

Baltarusijos prezidentas pareiškė, jog Rusija nesutinka į Baltarusiją pumpuoti naftą iš Kazachstano.

„Kazachstanas galėtų mums tiekti naftą, jei Rusija tam pritartų. Keista: mūsų sąjungininkė nepritaria naftos tiekimui iš kito sąjungininko“, – pasitarime antradienį kalbėjo Baltarusijos lyderis.

Rusija Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklų aprūpinimą žaliava nutraukė sausio 1-ąją, šalims nesutarus dėl kainos. Tiekimas tik iš dalies buvo atnaujintas po kelių parų, smarkiai sumažintomis apimtis.

Abi baltarusių naftos perdirbimo įmonės dabar dirba minimalia apkrova, leidžiančia užtikrinti technologinį perdirbimo ciklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius