-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 17 /15:41

A.Lukašenka pritarė susitarimo su Rusija dėl naftos produktų krovos pasirašymui

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka patvirtino tarpvyriausybinio susitarimo su Rusija projektą dėl Baltarusijos į trečiąsias šalis eksportuojamų naftos produktų perkrovimo Rusijos uostuose, pranešė A.Lukašenkos spaudos tarnyba.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Scanpix“/AP nuotr.

Baltarusijos transporto ir ryšių ministerija praėjusią savaitę skelbė, jog yra pasirengusi tokio susitarimo su Rusijos transporto ministerija pasirašymui. Jį parašais vasario 15-ąją turėjo patvirtinti Rusijos transporto ministras Vitalijus Saveljevas ir Baltarusijos transporto ir ryšių ministras Aleksejus Abramenka, tačiau pasirašymas buvo atidėtas, naujo termino nenurodant.

„Susitarimo projekte numatyta, kad Baltarusijos įmonės 2021-2023 metais Rusijos uostuose prie Baltijos jūros perkraus daugiau kaip 9,8 mln. tonų krovinių. Tai tokie kroviniai kaip kaip mazutas, benzinas ir alyva. Susitarimas numato sutarčių pasirašymą pagal principą „imk arba mokėk“. Jei siuntėjas į uostus nukreips mažiau krovinių nei sutarta, terminalų operatoriams turės būti apmokėta už visų sutartų apimčių krovos paslaugas“, – skelbė Rusijos transporto ministerija.

Susitarimas numato sutarčių pasirašymą pagal principą „imk arba mokėk“.

Tuo tarpu Minskas baiminasi, kad šio susitarimo gali taip ir nepavykti pasirašyti, o jo žlugimo grėsmę sieja su krovos terminalų Rusijos uostuose operatorių užimta pozicija derybose.

„Susitarimo pasirašymui gresia nesėkmė dėl Rusijos kompanijų, kurios bando išsisukti nuo jo paketinio formato. Problema ta, kad nepasirašius šio susitarimo ir sutarčių su operatoriais kartu, visi pasiekti sutarimai šioje srityje virs Baltarusijos vienašališkų įsipareigojimų formomis“, – sakė Baltarusijos derybininkams artimas šaltinis.

„Kol kas nėra galutinai parengtos sutartys su Rusijos jūrinių terminalų operatoriais bei geležinkelių operatoriumi, o jos turi būti pasirašomos kartu su šiuo tarpvyriausybiniu susitarimu“, – paaiškino Rusijos transporto ministerijos atstovė spaudai Anna Kurilenok.

Pasak jos, Baltarusija ketina pasirašyti sutartis su naftos produktų terminalų Sankt Peterburgo ir Ust Lugos uostuose operatoriais.

Planuojamas šių dokumentų galiojimo laikotarpis – iki 2023 metų pabaigos, numatant jų automatinio pratęsimo galimybes.

A.Lukašenka pernai rugpjūtį grasino atsakomosiomis sankcijomis Lietuvai ir Lenkijai, kurios tuomet ketino imtis priemonių prieš autoritarinį lyderį dėl įtariamo rinkimų klastojimo ir teisėsaugos smurto prieš protestuotojus.

Baltarusija, anot A.Lukašenkos, atsisakys naudotis Lietuvos uostais savo produkcijos eksportui – per juos daugiausiai išvežamos kalio trąšos ir naftos produktai.

Spalio pradžioje A.Lukašenka pagrasino „užsiimti“ krovinių srautais iš Lietuvos ir Latvijos. Be to, jis teigė, kad Baltarusija ir Rusija tariasi dėl baltarusiškų eksporto krovinių (naftos produktų, kalio trąšų ir kitų prekių) perorientavimo iš Baltijos uostų į Rusijos uostus Suomijos įlankos pakrantėje.

Šių metų pradžioje Rusijos energetikos ministras Alekasandras Novakas skelbė, jog Baltarusijos naftos produktų eksportas per Rusijos uostus gali prasidėti 2021 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius