Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 11 /12:56

„Achema“ stabdo vieno amoniako cecho darbą

Didžiausia Baltijos šalyse azoto ir kitų chemijos produktų gamintoja „Achema“ keičia gamybos ritmą. Gamyklos suvartojamų gamtinių dujų kiekis sumažės beveik perpus – nuo 3,5 mln. m3 per parą iki 1,8 mln. m3 per parą, tačiau Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo mokestis dėl to nemažėja, pranešė bendrovė.
Į azoto rūgšties cecho statybas „Achema“ investavo 21 mln. eurų
Į azoto rūgšties cecho statybas „Achema“ investavo 21 mln. eurų / „Achema“ nuotr.

Pasak bendrovės generalinio direktoriaus Ramūno Miliausko, birželio 11 dieną yra priimtas sprendimas stabdyti vieną iš amoniako cechų. Šiuo metu jau nedirba dalis karbamido cecho, kogeneracinė elektros jėgainė, kiti gamybos padaliniai taip pat mažina produkcijos gamybos apimtis, pranešė „Achema“.

„Šiais metais susidarė ypač nepalankios vadinamosios kainų žirklės – sumažėjo pasaulinės trąšų kainos, o gamtinių dujų kainos išliko labai aukštos. Dujų rinkos kaina netgi paaugo, lyginant su šių metų šaltuoju periodu. Todėl esant sudėtingai gamyklos situacijai, privalome imtis ryžtingų radikalių priemonių situacijai suvaldyti“, – sakė R.Miliauskas.

Bendrovės vadovo teigimu, tebesitęsiant sudėtingai situacijai pasaulinėje trąšų rinkoje ir išliekant aukštoms gamtinių dujų kainoms, ir kitos Europos trąšų gamyklos pradėjo stabdyti savo veiklą.

„Visi Europos trąšų gamintojai dujas įsigyja panašiomis kainomis, bet „Achema“, netgi nevartodama dujų, turi mokėti SGDT mokestį, kuris sudaro apie 20 mln. eurų per metus. Tai didina gamyklos produkcijos savikainą bei tokiu būdu mažina jos konkurencinį pajėgumą ne tik vietinėje, bet ir pasaulinėje rinkoje. Mūsų darbo užmokesčio fondas yra beveik lygus gamyklos mokamam SGDT mokesčiui. Sumažinus šį mokestį, dalį sutaupytų lėšų galėtume skirti darbuotojų atlyginimams ir būtinoms investicijoms“, – kalbėjo R.Miliauskas.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas praėjusią savaitę sakė, jog terminalo išlaikymas didžiausiai dujų vartotojai „Achemai“ bei kitiems dujų vartotojams nuo kitų metų vidurio gali mažėti apie 40 procentų.

Koncerno generalinis direktorius Linas Sabaliauskas praėjusią savaitę pabrėžė, kad SGD terminalo kaštai galėtų mažėti daugiau nei 40 procentų. Pasak jo, situacija trąšų rinkoje yra sudėtinga, o „Achemos“ padėtį apibūdino kaip „sunkią“, tačiau neigė, kad įmonės veikla gali būti sustabdyta. Tai, kad „Achema“ gali neišgyventi iki 2024 metų, ketvirtadienį viešoje diskusijoje „Achemos grupės“ valdybos pirmininkė ir didžiausia akcininkė Lyda Lubienė.

Pirmą kartą pastaraisiais metais „Lietuvos žinių“ diskusijoje praėjusį ketvirtadienį viešai kalbėjusi L. Lubienė pareiškė, kad SGD terminalo išlaikymas, kurio nemažą dalį apmoka „Achema“, kelia riziką didžiausios šalyje dujų vartotojos išlikimui. Ji perspėjo, kad jei „Achema“ būtų uždaryta, įvyktų socialinė bomba, taip pat pažėrė kritikos valdžiai, kuri esą neremia nacionalinio kapitalo įmonių.

Praėjusį penktadienį premjeras Saulius Skvernelis tvirtino, kad „Achemai“ tenkanti Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymo našta gali mažėti, o bendrovės vadovų vieši pasisakymai gali būti mėginimas stiprinti derybines pozicijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius