Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Aiški garantinio tiekimo kaina rugsėjui: sieks net iki 82 ct/kWh

Antradienį „Nord Pool“ biržoje pasibaigus prekybai elektros energija paskutinei mėnesio dienai, paaiškėjo ir garantinio tiekimo kaina rugsėjui. Vienos laiko zonos „Standartinio“ plano vartotojams tarifas kyla iki rekordinių 82 ct/kWh. Tiesa, garantinio tiekimo klientams, kaip ir visiems, galioja 9 ct/kWh valstybės kompensacija – ji tarifą sumažins iki 73 ct/KWh.
Elektros kainos
Elektros kainos / 123RF.com nuotr.

Elektros kainos „Nord Pool“ biržoje Lietuvai vidurkis rugpjūčio mėnesį buvo net 480,39 euro/MWh (arba 48,039 ct/kWh).

Prie šios kainos dar pridedami pridėtinės vertės mokestis (PVM), į elektros įsigijimo kainą įskaičiuojamas ir papildomas 1,25 siekiantis koeficientas, taikomas išimtinai garantinio tiekimo klientams.

Taip pat prie tarifo pridedami elektros energijos perdavimo, skirstymo ir viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) mokesčiai, kurie yra reguliuojami valstybės ir keičiasi kas pusmetį.

Vienos laiko zonos plano „Standartinis“ klientams minėti trys mokesčiai sudarytų papildomus 9,34232 ct/kWh, taigi, po 9 ct/kWh kompensacijos, prie galutinio tarifo prisidėtų 0,34 ct/kWh ir jis pasiektų lygiai 73 ct/kWh.

Elektros tarifas, kurį po kompensacijos mokės įprasti garantinio tiekimo klientai, priklausys nuo turimo ESO plano.

Pavyzdžiui, vienos laiko zonos plano „Namai“ klientai už persiuntimą mokėtų 1,5 ct/kWh pigiau nei plano „Standartinis“ turėtojai, tačiau pirmiesiems reikia mokėti pastovią 3 eurų dedamąją.

ESO persiuntimo paslaugų kainas galima rasti bendrovės tinklapyje.

Garantinio tiekimo kaina rugpjūčio mėnesiui plano „Standartinis“ vienos zonos klientams siekė 55,5 ct/kWh, po kompensacijos – 46,5 ct/kWh.

Į formalų garantinį tiekimą nuo rugsėjo pateks ir beveik 38 tūkst. buvusių I ir II etapo „Perlas energija“ klientų, 15min informavo pati bendrovė.

Vis dėlto šie vartotojai turės didelį privalumą prieš likusius – į garantinį tiekimą jie perkelti vienam mėnesiui, o valstybė žada kompensuoti skirtumą, kad tarifas šiems vartotojams būtų tokio lygio, kad galutinis tarifas būtų panašus į 24 ct/kWh (33 ct/kWh prieš kompensaciją).

Skirtumas tarp visuomeninio ir didžiausio garantinio tarifo rugpjūčiui siekia 0,49 ct/kWh.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) duomenimis, „įprastų“ garantinio tiekimo klientų rugpjūčio 29 d. buvo beveik 59 tūkst., absoliuti dauguma – II etapo klientai.

Norėdami nemokėti garantinio tiekimo kainų, vartotojai gali rinktis nepriklausomą tiekėją ir jo fiksuotus arba lanksčius planus.

Fiksuoti planai yra numatomi tam tikram laikotarpiui, o lankstūs planai yra neterminuoti.

Garantiniam tiekimui yra taikomas papildomas 1,25 koeficientas, kuris netaikomas lanksčių biržinio planų vartotojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius