Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apklausa: lietuviai stengiasi taupyti energiją, jaunimas taupo mažiau

Didžioji dauguma Lietuvos gyventojų (74 proc.) sąmoningai stengiasi taupyti energiją. Labiau tai daryti linkę patys už elektrą ir dujas mokantys, nuosavus būstus turintys apklaustieji. Tarp mažiausiai taupančių – jaunimas, rodo elektros ir dujų tiekimo bendrovės „Ignitis“ užsakymu atlikta apklausa.
Išjunkite šviesą
Išjunkite šviesą / 123rf.com

„Energijos taupymas ne tik užima svarbią vietą tarp priemonių, kuriomis siekiama spręsti didėjančius klimato kaitos iššūkius, bet yra ir efektyvi asmeninių finansų valdymo priemonė. Tyrimo rezultatai rodo, kad tai jau yra įvertinę nuosavų būstų savininkai, ypač tie namų ūkiai, kuriuose pajamos, tenkančios vienam namų ūkio nariui, yra mažiausios“, – pranešime sakė „Ignitis“ Privačių klientų tarnybos direktorius Andrius Kavaliauskas.

Tarp mažiausiai linkusių sąmoningai taupyti energiją – studentai ir jaunesnio amžiaus (16–24 metų) apklaustieji. Energiją taupyti stengiasi tik maždaug 6 iš 10 apklaustų šios amžiaus grupės atstovų.

Pasak A.Kavaliausko, tikėtina, kad daugelis tokio amžiaus asmenų dar neturi nuosavo būsto ir gyvena su tėvais, kurie apmoka sąskaitas. Tie jaunuoliai, kurie gyvena nuomojamuose būstuose, energijos sąnaudas dažnai dalinasi su kitais būsto gyventojais ir nejaučia galintys daryti didesnę įtaką sąskaitos dydžiui.

Jokių veiksmų, kad taupytų energiją, nesiima kas dešimtas (12 proc.) iš apklaustų Lietuvos gyventojų (16–24 metų amžiaus grupėje – maždaug kas penktas).

Kiti, paklausti, kokius veiksmus atlieka norėdami sumažinti elektros energijos ir dujų suvartojimą, pateikė apie 40 skirtingų taupymo priemonių. Tarp jų yra ir tokių, kaip nereikalingo apšvietimo ir nenaudojamų prietaisų išjungimas, ir elektrinių šildytuvų pakeitimas šilumos siurbliu ar saulės elektrinės įrengimas.

Lietuvos gyventojų nuomonės tyrimą rugpjūtį atliko bendrovė „AC Nielsen Baltics“. Tyrimo metu buvo apklausta 16–64 metų amžiaus gyventojų visoje Lietuvoje. Apklausoje dalyvavo 1607 asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius