TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ne tik mažesnė suma: saulės elektrinių paramos dalybose siūloma daugiau pokyčių

Paramą gyventojų saulės elektrinėms administruojanti Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) siūlo Energetikos ministerijai skirti subsidijas tik už jau įrengtas elektrines.
Saulės kolektoriai
Saulės kolektoriai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Siūlome (Energetikos – BNS) ministerijai, mažinant tą administracinę naštą, atsisakyti paraiškų teikimo ir pasilikti tik vieną etapą – teikti mokėjimo prašymus jau įsirengus saulės elektrines. Tačiau kol kas numatoma, kad paraiškas galės teikti tiek įsirengę, tiek ketinantys jas įsirengti“, – LRT radijui trečiadienį sakė APVA direktoriaus pavaduotojas Vytautas Vrubliauskas.

Jo teigimu, tai galėtų būti vienas iš būdų sumažinti sistemų apkrovą gyventojams teikiant paraiškas.

„Čia tikrai vien techninėmis priemonėmis to neišspręsime, tai reikia ir paramos sąlygas koreguoti ta linkme, kai skiriama ir didesnė pinigų suma, ir galbūt apskritai atsisakant teikti paraiškas (įsirengti saulės elektrines – BNS) ir kad gyventojai galėtų teikti tik mokėjimo prašymus“, – teigė V.Vrubliauskas.

Energetikos ministerija antrąjį ketvirtį planuoja skelbti dar vieną 40 mln. eurų paramos kvietimą gyventojų saulės elektrinėms įsirengti. Kol kas planuojama, kad kaip ir anksčiau į paramą galės pretenduoti gyventojai, įsirengę arba didinę elektrinių galią nuo 2023 metų rugpjūčio 23 dienos arba dar planuojantys jas įsirengti ar didinti galią.

Kada konkrečiai planuojama skelbti naują kvietimą, APVA direktoriaus pavaduotojas neįvardijo. Jo teigimu, šiuo metu vis dar derinamos paramos skyrimo sąlygos.

Elektrą iš saulės gaminančių vartotojų asociacijos vadovas Vytautas Milėnas teigė palaikantis siūlymą skirti paramą tik už jau įrengtas saulės elektrines. Jis tikisi, kad paraiškų pateikimas planuojamai 40 mln. eurų paramai vyks sklandžiau nei per pirmuosius du šių metų kvietimus.

„(Parama – BNS) buvo išdalinta regionais ir buvo sudėtinga žmonėms prisiskambinti, pasiekti APVA informacines technologijas, kad galėtų užpildyti paraišką. Buvo didelis ažiotažas ir žmonės liko labai nepatenkinti, nes nebuvo įmanoma prisijungti prie tinklapio ir užpildyti paraiškas. Tikiuosi, kad dabar kai bus 40 mln. eurų, tokios problemos nebus“, – LRT radijui trečiadienį sakė V.Milėnas.

Pasak APVA direktoriaus pavaduotojo V.Vrubliausko, šiuo metu atliekami su paraiškų teikimo sistemomis susiję techniniai darbai

„Skiriama didesnė lėšų suma, tai turėtų užtikrinti, kad paraiškos bus teikiamos ilgesnį laiką. Be to, šiuo metu atliekami programavimo darbai, kurie turėtų užtikrinti, kad visi prisijungiantys matys, kurioje eilės vietoje yra realiu laiku“, – teigė V.Vrubliauskas.

APVA vasario pabaigoje pradėjus priimti paraiškas paramai gyventojų saulės elektrinėms įsirengti, tam skirta 12 mln. eurų suma išdalinta per pusantros valandos. Pirmojo kvietimo metu sausio 30 dieną parama taip pat buvo išdalinta itin greitai – 8 mln. eurų rezervuota per mažiau nei dieną.

Energetikos ministerija siūlo mažinti paramą už saulės elektrines – už 1 kilovatą (kW) naujos elektrinės numatoma skirti 255 eurų kompensaciją (anksčiau skirti 323 eurai), o už 1 kW įrengtosios galios padidinimą – 192 eurus (243,2 euro). Parama sudarys daugiau nei trečdalį elektrinės įrengimo kainos.

Šiuo metu vidutinė pigesnių 10 kW saulės elektrinių įsirengimo kaina gali svyruoti tarp 5–6 tūkst. eurų, brangesnių elektrinių – apie 8,7 tūkst. eurų ir daugiau.

Gaminančių vartotojų skaičius per metus išaugo dukart iki beveik 96 tūkst. Bendra jų galia viršija 1 GW, bendra visos šalies saulės elektrinių galia yra 1,2 GW.

Gaminančių vartotojų plėtrai Energetikos ministerija per paramos priemones 2021–2023 metais skyrė virš 200 mln. eurų. Šiemet ministerija jau skyrė 20 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius