Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tiksinti bomba: Astravo AE statybose baltarusiai ignoruoja net nuosavas taisykles

Baltarusijos žurnalistų tyrimas praskleidžia Aliaksandro Lukašenkos režimo uždangą, slepiančią daugybę nerimą keliančių įvykių Astravo atominės elektrinęs statybų aikštelėje. Išaiškinta, kad statybų aikštelėje dirba tam nekvalifikuota įmonė, o jau į paviršių išplaukę incidentai gali tapti tiksinčia bomba.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tyrimą, kurį atliko baltarusių žurnalistai „Belsat TV“, veikiantys „tremtyje“ Lenkijoje, publikuoja 15min partneriai, tiriamosios žurnalistikos centras „Organized Crime and Corruption Reporting Project“. Žurnalistai nustatė, kad Astravo AE statybvietėje apstu pažeidimų ir broko, o į branduolinės saugos taisykles neretai žiūrima pro pirštus.

„Iš statybų aikštelės ateina daugybė signalų, rodančių, kad taisyklės laužomos net pačių branduolinės saugos specialistų. Reaktoriai numetami, daužomi. Ten visiška betvarkė“, – sako atominės fizikos specialistas bei aktyvistas iš Rusijos Andrejus Ožarovskis.

Nors Baltarusijos pareigūnai tvirtina, kad Astravo AE saugumas yra didžiausias prioritetas, „Belsat TV“ tyrimas rodo, kad šie žodžiai labai smarkiai skiriasi nuo darbų. Žurnalistams pavyko nustatyti, kad incidentai Astravo AE statybvietėje galimai pažeidė kritiškai svarbius būsimos elektrinės komponentus, o vieni svarbiausių darbų branduolinio monstro statybose patikėti labai nepatyrusioms rankoms.

BelAEC paskyros feisbuke nuotr./Astravo AE
BelAEC paskyros feisbuke nuotr./Astravo AE

Nepaiso nuosavų reikalavimų

Apie Baltarusijos nenorą laikytis tarptautinių standartų žinoma jau seniai. O „Belsat TV“ nustatė, kad Astravo AE statytojai nepaiso ir savų taisyklių, nustatytų Minske.

Pavyzdžiui, Baltarusijoje gana aiškiai apibrėžti reikalavimai statybos įmonių kvalifikacijai. Tarkim, gyvenamųjų namų statybai pakanka turėti ketvirtos kategorijos sertifikatą, o dangoraižių ir potencialiai pavojingų pramonės objektų statyboms jau reikalingas pirmos kategorijos sertifikatas. Tuo tarpu Baltarusijos bendrovė „Stroitel“, viena iš Astravo AE statytojų, pirmos kategorijos sertifikato neturi.

Nepaisant to, būtent „Stroitel“ patikėta net kelių Astravo AE saugumo sistemų statyba, įskaitant priešgaisrinės saugos bei avarinio aušinimo konstrukcijas.

„Sputnik“/Astravo atominė elektrinė
„Sputnik“/Astravo atominė elektrinė

Dėl „Stroitel“ kvalifikacijos atominės elektrinės statyboms žurnalistai kreipėsi į Baltarusijos valstybinę statybų priežiūros agentūrą „Gosstroinadzor“. Ji atsakė, kad „Stroitel“ turi sertifikatą statyboms, bet į klausimą, ar šis sertifikatas yra pakankamai aukšto lygio, neatsakė.

Žurnalistai kreipėsi ir į A.Lukašenkos režimo branduolinės saugos specialistus – „Gosatomnadzor“. Ši valstybinė institucija atsakė, esą „Stroitel“ nereikalingas pirmos kategorijos sertifikatas, mat ši įmonė yra ne rangovė, o subrangovė. Vis dėlto „Belsat TV“ nustatė, kad „Stroitel“ Astravo AE statyboms pati samdo subrangovus – o tai, pagal Baltarusijos teisę, reiškia, kad bendrovė negali būti traktuojama kaip subrangovė.

Incidentai – kaip tiksinti atominė bomba

„Belsat TV“ primena ir Lietuvoje ne kartą aprašytus Astravo AE statybų incidentus. Bene rimčiausias įvyko pernai, kai statybvietėje iš kelių metrų aukščio nukrito reaktoriaus korpusas. Generalinis rangovas – Rusijos bendrovė „Rosatom“ – korpusą pakeisti sutiko tik įsismarkavus tarptautiniam spaudimui.

BelAEC paskyros feisbuke nuotr./Pirmojo Astravo AE reaktoriaus statybos
BelAEC paskyros feisbuke nuotr./Pirmojo Astravo AE reaktoriaus statybos

Negana to, galimai pažeistas pirmojo bloko korpusas pakeistas identišku, ruoštu antrajam blokui. O šis korpusas taip pat pateko į incidentą, kai transportavimo metu kliudė stulpą. Baltarusijos valdžia tvirtino, esą šis incidentas jokios žalos nepadarė ir poreikio šio komponento keitimui nėra.

Atominės fizikos specialistas A.Ožarovskis su tokia pozicija nesutinka. Pasak jo, smūgis galėjo sukelti mikroskopinius pažeidimus konstrukcijoje, kurių dabar pastebėti neįmanoma. Bet jie esą gali išryškėti pradėjus eksploatuoti atominę elektrinę – tada, kai statinį paveiks neutronų srautas.

Statytojas po bankroto

Oficiali Baltarusijos valdžios ir „Rosatom“ pozicija taip pat atspindi ne visą tiesą apie apie reaktorių korpusų statytojus.

Oficialiai tvirtinama, kad juos gaminantis „Rosatom“ padalinys „Atomenergomaš“, kuriam priklauso korpusus gaminanti gamykla Volgodonske, tokio tipo statinį gamina pirmąsyk per 30 metų. O nutylima, kad Volgodonsko gamykla bankrutavo prieš 20 metų, o branduolinių objektų statyboms naudota įranga buvo išparduota.

Be to, vieši pranešimai rodo, kad vėliau ši gamykla aptarnavo iškastiniu kuru kūrenamas elektrines ir prarado licenciją gaminti branduolinei energetikai reikalingus komponentus. Šią licenciją gamykla atgavo tik 2009 m.

BelAEC paskyros feisbuke nuotr./Statomas pirmasis Astravo AE reaktorius
BelAEC paskyros feisbuke nuotr./Statomas pirmasis Astravo AE reaktorius

Ekspertų neprisileidžia

„Belsat TV“ palygino, kaip su tarptautiniais branduolinės saugos ekspertais bendradarbiauja dvi šalys, statančios pirmas savo atomines elektrines – Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) ir Baltarusija. Glumina ne tik statistika, bet ir elgesys su tarptautiniais ekspertais.

Jei JAE paprašė, kad Tarptautinės atominės energetikos agentūros (IAEA) ekspertai jų objekte atliktų net 15 patikrinimų, baltarusiams pakako penkių. Nė vieno iš baltarusių paprašytų vertinimų tikslas nebuvo statybų saugumas.

Dar 2012 m. ataskaitoje IAEA ekspertai konstatavo, kad Baltarusijoje nėra politiškai nepriklausomos kontrolės institucijos, galinčios deramai kontroliuoti statybų eigą. Po IAEA misijos 2016 metais Baltarusija ekspertų ataskaitos nepaviešino. Šiemet sausį į Baltarusiją atvykusių IAEA ekspertų teisės apribotos, neleidžiant vertinti statybų saugumo.

Lietuva ir kaimyninės šalys jau keletą metų bando stabdyti Baltarusijos atomines ambicijas ar bent jau priversti Minską laikytis aukščiausių branduolinės saugos standartų. Kol kas – nesėkmingai.

Visą Belsat TV tyrimą (anglų k.) rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius