Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Astravo aikštėje – algų negaunantys atominės elektrinės statytojai

Daugiau nei 50 darbininkų, statančių Astravo atominę elektrinę, ketvirtadienį susirinko pagrindinėje miestelio aikštėje, kur reikalavo išmokėti jiems vėluojančius atlyginimus, praneša „Radio Svoboda“. Paaiškėjo, kad jie dirbo be sutarčių, nes įdarbinusi įmonė tokiu atveju žadėjo mokėti daugiau nei dirbant legaliai.
Protestuojantys elektrinės darbininkai
Protestuojantys elektrinės darbininkai

„Mums leido suprasti, kad namo važiuosime be pinigų. Visas iškeltas užduotis įvykdėme, tačiau paskutinę minutę pasakė, kad namo važiuojame be kapeikos“, – piktinosi vienas mitinguotojų Igoris Sizoj.

Vasilijus Volegas aiškino, kad jam už darbą elektrinėje liko skolingi apie 140 tūkstančių rublių (2115 JAV dolerių). „Ir aš nežinau, kaip iš čia išvažiuoti“, – skundėsi mitinguotojas.

Reportažą apie mitingavusius atominės elektrinės darbininkus galima pamatyti čia.

Darbuotojai teigia, kad juos buvo įdarbinusi Sankt Peterburgo įmonė „Stroiinvestproekt“, nors ant jiems išduotų leidimų patekti į teritoriją įvardijama kita įmonė – „Sezam“.

Mitingo dalyviai tvirtino, kad jiems buvo suteiktos gyvenamosios patalpos, jie dirbo du mėnesius, tačiau atlyginimų nesumokėjo.

Ernesto Naprio / 15min nuotr./Darbuotojai Astravo atominėje elektrinėje
Ernesto Naprio / 15min nuotr./Darbuotojai Astravo atominėje elektrinėje

„Dabar mums sako – grįžkit namo į Rusiją, tada, galbūt, mes su jumis atsiskaitysime. Bet mes suprantame, kad jeigu važiuosime namo, tai pinigų nematysime. Mes į čia važiavome kaip į rimtą valstybės valdomą statybvietę, niekas negalėjo pagalvoti, kad mus čia tiesiog mes“, – „Radio Svoboda“ pasakojo darbininkai.

Negana to, pirmadienį jau reikės išsikraustyti iš būsto, o darbininkai sako neturintys pinigų net grįžti namo.

„Mes nežinome, ką daryti. Ėjome į prokuratūrą, bet mus nukreipė į Darbo inspekciją. Sako, kad niekuo negali padėti. Mūsų darbų vadovas sako, kad ieškotume Sankt Peterburgo įmonės, ten mums siūlo grįžti į Rusiją ir laukti. O ką mums daryti? Čia atvažiavome užsidirbti, visi turi šeimas, paskolas. Vaikus reikia leisti į mokyklas, jau greitai rugsėjo 1-oji“, – piktinosi mitinguotojai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Prezidentės valdymo metais kaimyninėje Baltarusijoje ėmė kilti Astravo atominė elektrinė, o Lietuva savosios – Visagino jėgainės – taip ir nepastatė.
Luko Balandžio / 15min nuotr./Prezidentės valdymo metais kaimyninėje Baltarusijoje ėmė kilti Astravo atominė elektrinė, o Lietuva savosios – Visagino jėgainės – taip ir nepastatė.

Rugpjūčio 15 dieną nustojo galioti ir jų leidimai į statybvietę.

Teigiama, kad į tokią situaciją pateko 90 darbininkų, tačiau darbo sutartys nebuvo pasirašytos, nes už tai buvo pažadėta mokėti daugiau nei dirbant su sutartimis.

Jei negaus sutartų atlyginimų darbininkai žada „pasakyti visą tiesą“ apie tai, kokie pažeidimai daromi statant Astravo atominę elektrinę.

Beje, kompanija „Sezam“ yra liūdnai pagarsėjusi Astravo atominės statybos projekte, kai 2016 metais jos darbininkai pažeidė reaktoriaus korpusą – šis keliamas krito ant žemės. Po to, kai į viešumą pateko šis nuslėptas faktas, korpusas buvo pakeistas kitu, o elektrinės veiklos pradžia nukelta.

Lietuva Astravo atominę elektrinę laiko nesaugia. Jos statybas lydėjo keletas mirčių – pastarąjį kartą tragedija įvyko rugpjūčio 13 dieną. Tąkart ryte darbo vietoje rastas miręs kranininkas. Elektrinės vadovybė paskelbė, kad darbininkas mirė dėl ligos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius