Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ateities specialybė, kuriai nerasi lygių

„Ar žinote, kad „Ignitis grupė“ per 2021 metus pagamino apie 1,48 TWh žaliosios elektros energijos, o jos užtektų žaisti su „Playstation 4“ žaidimų konsole nesustojant milijoną metų?“ – tokiu klausimu pokalbius su Lietuvos moksleiviais pradeda Vaiva Rutkauskaitė, „Ignitis grupės“ veiklos atskaitomybės komunikacijos projektų vadovė. Jos kolega „Ignitis grupės“ tvarumo vadovas Valentas Neviera moksleiviams pasakoja apie energetikos transformaciją ir paneigia ne vieną vyraujantį mitą. Galimybę susitikti su moksleiviais ir plačiau papasakoti apie energetikos sektoriaus įdomybes, Vaiva ir Valentas turi dėka programos #EnergySmartSTART.
Energetika
Energetika / 123RF.com nuotr.

Kaip prisipažįsta V. Rutkauskaitė, jos darbas energetikos įmonėje „Ignitis grupė“ yra dinamiškas, prasmingas ir kasdien intriguojantis vis iš naujo. Viena iš jos atsakomybės sričių – programa #EnergySmartSTART, kuri kviečia moksleivius ir studentus įsitraukti į rytdienos energetikos kūrimą.

„Norime padėti jauniems žmonėms geriau pažinti energetikos sektorių ir pamatyti, kad jis yra labai globalus, modernus ir perspektyvus, o darbas jame – prasmingas“, – teigia V. Rutkauskaitė, kuri yra ir #EnergySmartStart lektorė.

Įsitraukę į šios programos veiklas, „Ignitis grupės“ įmonių darbuotojai, inžinieriai, projektų vadovai, inovacijų ekspertai ir kitų specialybių profesionalai keliauja po Lietuvos mokyklas ir pasakoja apie savo darbo įdomybes. Balandžio pabaigoje startavusi programa jau aplankė beveik 30 mokslo įstaigų visoje Lietuvoje. Susitikimuose ir diskusijose apie energetiką dalyvavo daugiau kaip 600 vaikų – nuo Vilniaus iki Mažeikių, nuo Alytaus – iki Zarasų.

Energetikoje – apie 100 skirtingų specialybių atstovų

„Moksleiviai labai nustemba, kai pasakau, kad mūsų organizacijoje iš viso dirba net 75 skirtingų specialybių žmonės, o apskritai energetikoje – apie 100. Kartais jaunimas mano, kad energetika tai „kažkas su laidais ir stulpais“, o iš tiesų tai yra viena iš greičiausiai inovacijų keliu žengiančių sričių visame pasaulyje“, – pastebi V. Rutkauskaitė.

„Ignitis grupės“ įmonėse dirba apie 4 tūkst. darbuotojų, o tokioje verslo struktūroje gali rasti pačių įvairiausių profesijų žmonių – nuo elektriko, inžinieriaus, projektų vadovo, laboratorijos darbuotojų, iki aplinkosaugos, personalo, informacinių technologijų, komunikacijos specialistų.

„Ir mes visi gilinamės į energetiką į tai, kas aktualu visam pasauliui – inovacijas, žaliąją energetiką ir tvarumą“, – teigia V. Rutkauskaitė.

Ignitis nuotr./Vaiva Rutkauskaitė
Ignitis nuotr./Vaiva Rutkauskaitė

Jos teigimu, džiugina, kad šios temos domina ir į susitikimus su lektoriais ateinančius moksleivius bei studentus. Kaip pastebi #EnergySmartSTART lektorė, skirtingų amžiaus grupių jaunuolių klausimai skiriasi – jaunesni labiau domisi, iš kur atsiranda elektra, kaip elektrą gamina saulė, vėjas ar vanduo.

Vyresnius moksleivius labiau domina darbo galimybės ir perspektyvos, ką reikia studijuoti norint dirbti energetikoje, energetikos inovacijos, aplinkosauga.

Svarbu laisvė veikti

„Vienas klausimas, kurio sulaukiu iš vaikų, kas mane motyvuoja dirbti energetikos įmonėje? Atsakau paprastai: sunku sugalvoti kitą sektorių, kuris būtų toks reikšmingas ir prasmingas. Čia yra kuriama pasaulio ateitis. Kokia ji bus? Priklauso nuo dirbančių žmonių. O man rūpi, pasaulis ir žmonės“, – sako V. Rutkauskaitė.

Jai antrina ir Valentas Neviera, „Ignitis grupės“ tvarumo vadovas. Anot jo, energetikos sektorius sparčiai keičiasi. Dėl šios priežasties nuobodu čia niekada nebus.

„Energetikos sektorius yra vienas iš tų sektorių, kuris turi žengti koja kojon su naujausiomis tendencijomis. Daug ką darome pirmieji Lietuvoje, o kartais – net ir regione“, – pasakoja V. Neviera. Anot jo, dėl organizacijos dydžio ir plačių veiklos krypčių, tarptautiškumo ir svarbos kiekvienas, kuris dirba „Ignitis grupėje“, turi galimybę ne tik matyti naujausias tendencijas iš arti, bet net ir jas kurti.

Asmeninio arch. nuotr./Valentas Neviera
Asmeninio arch. nuotr./Valentas Neviera

Paprastas pavyzdys – „Ignitis grupė“ planuoja dalyvauti aukcione ir sieks plėtoti vėjo jėgainių parkus Baltijos jūroje. Tad jau šiandien dalis specialistų stažuojasi Škotijoje, kurioje tokios jėgainės įrenginėjamos kaip tik šiuo metu. Priežastis paprasta – tokios kompetencijos specialistų Lietuvoje iki šiol nebuvo.

„Taigi, kai vedu ekskursijas po elektrines ar kalbu su mokiniais per paskaitas, drąsiai sakau, kad energetika sudaro galimybę rinktis ateities specialybę, kurios šiandien Lietuvoje gal dar ir nėra“, – teigia V. Neviera. Anot jo, nėra skirtumo, ar nori būti energetinių sistemų inžinieriumi, kurti ir įgyvendinti IT sprendimus, ar nori dirbti organizacijos vystymo, projektų valdymo ar komunikacijos srityje – energetikos sektoriuje tikrai rasi tinkamą poziciją, kurioje galėsi augti ir, kas žino, gal net tapti visoje Europoje pageidaujamu specialistu.

Įgyvendindamos Žaliąjį kursą prie atsinaujinančios energetikos greitai planuoja pereiti visos Europos Sąjungos valstybės, taigi artimiausią dvidešimtmetį energetikų reikės daugeliui valstybių.

123RF.com nuotr./Žalioji energetika
123RF.com nuotr./Žalioji energetika

Kaip įveikti stereotipus?

„Visuomenėje vis dar vyrauja daug stereotipų apie energetiką. Vienas pagrindinių – kad tai didelė, šalta, monopoliška sistema, į kurią sunku patekti, o patenka tik išrinktieji – genialūs inžinieriai ir fizikai“, – sako V. Neviera.

Jo asmeninis pavyzdys įrodo, kad energetika skirta toli gražu ne tik jiems. V. Neviera karjerą energetikos sektoriuje pradėjo prieš 10 metų. Pradėjo dirbti komunikacijos specialistu, o šiandien yra „Ignitis grupės“ tvarumo vadovas.

„Per šį laikotarpį galėjau matyti užgimstančią tikrą energetikos transformaciją, kuri dabar įsibėgėjo. Atsisakoma taršios energijos gamybos, vis daugiau dėmesio skiriama vėjo ir saulės energetikai, darniam visos organizacijos vystymuisi. Keičiasi ir verslo bei žmonių požiūris, jie vis labiau įsitraukia į energetiką, patys tampa gamintojais. Vis realesnis tampa siekis, kad netgi tokios didelės energetikos įmonės beveik ar visai nedarytų neigiamos įtakos aplinkai“, – pasakoja V. Neviera.

Kodėl taip svarbu? Priežastis paprasta – net ir didėjant oro taršai, šylant klimatui, dėl to nykstant įvairioms gyvybės rūšims, žemė greičiausiai išliks. Ji bus kitokia, nei matome šiandien, bet išliks. Tačiau ar joje galės gyventi žmonės, kokias katastrofas šie pokyčiai atneš mums, mūsų vaikams ir anūkams? Šiuolaikiniams energetikams tai rūpi. Jei rūpi ir jums, prisijunkite ir drauge kurkime energetiką ir tvaresnį pasaulį“, – kviečia V. Neviera.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius