Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 12 08 /13:05

Ministras: bandymas su Lenkija – lūžis sinchronizavimo projekte

Lietuvai ir Lenkijai praėjusį šeštadienį pirmą kartą atlikus sinchroninio elektros sistemų veikimo bandymą, Lietuvos energetikos ministras teigia, kad tai yra kertinis momentas Baltijos šalims sinchronizuojant tinklus su žemynine Europa.
Elektros linija
Elektros linija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Tai didžiulis žingsnis, kurio reikšmė yra tokia, kad mes šiai dienai esame saugūs, kad atsitikus bet kokiam įvykiui galėsime skubiai gauti sinchroninę pagalbą avarijos atveju, atsistatyti padedant mūsų kolegoms iš Lenkijos ir Europos kontinentiniams tinklams“, – spaudos konferencijoje trečiadienį kalbėjo Dainius Kreivys.

„Šitas bandymas ir sinchroninės jungties pabaigimas yra kertinis momentas, lūžis sinchronizacijos projekte. Ir mes jį atlikome sėkmingai“, – sakė jis.

Lietuvos „Litgrid“ ir Lenkijos PSE testo metu dalis Lietuvos sistemos pirmą kartą istorijoje dirbo sinchroniškai su Lenkijos, o kartu – ir su Europos sistema.

Pusę paros vykęs bandymas praėjo sklandžiai, vartotojams elektra buvo tiekiama be sutrikimų, teigia „Litgrid“.

„Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis priminė, kad prieš šešerius metus buvo pastatyta pirmoji Lietuvos jungtis su žemynine Europa „LitPol Link“. Būtent per ją vyks sinchronizavimas su Europa. Bandymas leido įsitikinti, kad jungtis veikia ir Lietuva gali sulaukti pagalbos iš Lenkijos.

„Galima sakyti, kad sekmadienį trys Baltijos šalys atsibudo saugesnės nei užmigo šeštadienį vakare“, – sakė R.Masiulis.

Anot jo,, šeštadienio testas yra vienas iš trijų pagrindinių bandymų.

„Kitais metais planuojame padaryti izoliuoto darbo bandymą, kai Lietuva atsijungs nuo visų sistemų ir viena pati bandys išgyventi izoliuotame režime. Tai yra vienas iš tų bandymų, kurie yra reikalingi įrodant Europai, kad mes esame pasiruošę sinchronizuotis“, – kalbėjo operatorės vadovas.

R.Masiulio teigimu, trečias ir didžiausias bus trijų Baltijos šalių sistemų izoliuoto darbo bandymas, kai jos visos atsijungs nuo kitų linijų. Dar nėra aišku, kada tiksliai šis testas įvyks.

„Mūsų siūlymas latviams, estams yra 2023 metais šį bandymą atlikti, kad galėtume kuo anksčiau būti pasiruošę sinchronizacijai, mūsų kolegos kiek abejoja ir galbūt norėtų truputį daugiau laiko tam pasiruošti ir jų siūlymas yra tą daryti 2025 metais“, – kalbėjo R.Masiulis.

„Tokiu būdu mes įrodysime, kad turime stabilias elektros sistemas ir neliks kliūčių mus priimti į kontinentinės Europos tinklą“, – pridūrė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rokas Masiulis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rokas Masiulis

Bandymo metu buvo modeliuojama situacija, kai išsijungusioms didžiosioms Lietuvos elektrinėms, galinčioms vėl veikti po sistemos avarijos, elektra buvo tiekiama iš Lenkijos.

Šeštadienį nuo bendros sistemos buvo atskirtos Alytaus, Kruonio HAE ir Lietuvos elektrinės pastotės, dvi elektros perdavimo linijos Alytus-Kruonio HAE ir Kruonio HAE-Lietuvos elektrinė.

Bandyme dalyvavo Kruonio HAE ir Lietuvos elektrinės 9-tas blokas, taip pat vienas iš naujų „LitPol Link“ keitiklių stotyje sumontuotų autotransformatorių.

Iš Lenkijos per 400 kV oro liniją ALytus-Elkas įtampa etapais buvo perduota Lietuvos sistemai. Iš Lenkijos perduota elektra panaudota 9-ojo bloko ir ruonio HAE įjungimu. Bandymo metu „LitPol Link“ jungtis nebuvo prieinama prekybai.

Baltijos šalys galutinai sinchronizuoti savo tinklus su kontinentine Europa ketina iki 2025 metų pabaigos. Dabar jie yra posovietinės BRELL sistemos dalis, joje, be Lietuvos, Latvijos ir Estijos, yra Rusija ir Baltarusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius