Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsinaujinančios energetikos paramai – naujas modelis

Energetikos ministerija siūlo įteisinti naują elektros gamybos iš atsinaujinančių išteklių skatinimo formą – gamybos kiekio aukcionus. Juose laimėtų mažiausią kainą pasiūlę gamintojai, nepriklausomai nuo jų technologijos – juose konkuruotų vėjo, saulės ar biomasės energijos gamintojai. 
Žygimantas Vaičiūnas
Žygimantas Vaičiūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sako, jog Lietuva pradeda įgyvendinti ambicingus atsinaujinančios energetikos planus.

„Atnaujindami žaliosios energetikos plėtrą mes siekiame ir savo strateginio tikslo – daugiau elektros energijos pasigaminsime patys ir mažinsime priklausomybę nuo importo“, – pranešime spaudai cituojamas Ž.Vaičiūnas.

Planuojama, kad iki 2020 metų elektros iš atsinaujinančių išteklių gamybos apimtį pavyks padidinti iki 3 teravatvalandžių (TWh). Šiuo metu šis rodiklis siekia 2 TWh.

Anksčiau Ž Vaičiūnas yra sakęs, jog atsinaujinančios energetikos plėtra Lietuvoje yra kiek sustojusi, nes kvotos yra išnaudotos, o vien rinkoje šie ištekliai nėra konkurencingi. Jo teigimu, ministerija siekia, kad elektros kainą maksimaliai reguliuotų rinka, bet kol kas sunku pasakyti, kas laimės technologiškai neutralius aukcionus.

BNS dar balandį rašė, kad šaliai siekiant didinti atsinaujinančių energetikos išteklių dalį elektros gamyboje, inicijuojama nauja „žaliosios“ energetikos skatinimo schema. Tikimasi jau kitais metais pradėti rengti techniškai neutralius jos rėmimo aukcionus, kur konkuruotų vėjo, saulės, biomasės energetikos plėtotojai, o vietoj supirkimo tarifo jiems būtų skiriama premija arba priedas prie rinkos kainos.

Ekspertai teigiamai vertina naują tvarką, ją iš dalies palaiko ir verslininkai, nors vėjininkų atstovai užsimena apie „užslėptą kortą“, o saulininkai sako, kad pokyčiai jų verslo nepaveiks.

Ž.Vaičiūnas prognozavo, kad naujoji tvarka galėtų įsigalioti nuo kitų metų. Jeigu
Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategija bus patvirtinta Seimo pavasario sesijoje, tuomet nauja sistema galėtų būti parengta iki kitų metų pradžios.

Planuojama, kad iki 2020 metų 30 proc. suvartojamos energijos Lietuvoje bus pagaminta iš atsinaujinančių energijos išteklių, 2030 metais – 45 proc., o 2050 metais energija iš atsinaujinančių ir kitų netaršių šaltinių sudarys 80 proc. Iš vėjo pagaminta energija taps pagrindine – 2030 metais bent 55 proc. visos elektros iš atsinaujinančių išteklių pagamins vėjo jėgainės, o 2050 metais ši dalis turėtų pasiekti 65 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius