Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Auganti JAV gavyba varžo naftos kainų kilimą

Sparčiai auganti naftos gavyba Jungtinėse Valstijose trukdo kilti naftos kainoms, kurios tik neseniai ėmė atsitiesti po ilgo nuosmukio, kurį išprovokavo pasiūlos perteklius, antradienį pareiškė Tarptautinė energetikos agentūra (TEA).
Naftos gavyba
Naftos gavyba / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Nafta Naftos kaina

„Naftos kainos liovėsi kilusios ir pasuko priešinga kryptimi“, – pažymėjo agentūra mėnesinėje naftos rinkos ataskaitoje, kurioje nurodė, kad tai „visų pirma“ lėmė sparčiai auganti naftos gavyba Jungtinėse Valstijose.

Dar 2014 metais nafta kainavo 115 JAV dolerių už barelį, tačiau iki 2016 metų pradžios „juodojo aukso“ kaina nusirito iki žemesnio nei 35 JAV dolerių už barelį lygio. Vėliau rinka ėmė atsitiesti ir jau 2016 metais vidutinė naftos kaina sudarė 44 JAV dolerius už barelį, 2017 metais – 54 JAV dolerius už barelį, o praėjusį mėnesį – beveik 70 JAV dolerių už barelį.

Tai, be kita ko, lėmė OPEC šalių ir karteliui nepriklausančių naftos gamintojų 2016 metų pabaigoje pasiektas susitarimas dėl gavybos ribojimo, kuris neseniai buvo pratęstas iki šių metų pabaigos.

Tačiau, brangstant naftai, skalūnų naftos gamintojai ir visų pirma Jungtinės Valstijos, kurios minėtame susitarime nedalyvauja, didina gavybą, siekdamos pasipelnyti iš didesnių „juodojo aukso“ kainų.

Tai savo ruožtu kelia pavojų trapiai paklausos ir pasiūlos pusiausvyrai, kurią dabar yra pasiekusi rinka.

„2018 metais sparčiai auganti gavyba OPEC nepriklausančiose šalyse ir visų pirma JAV greičiausiai padidės labiau negu paklausa“, – pareiškė TEA.

Vos per tris mėnesius iki lapkričio naftos gavyba JAV padidėjo net 846 tūkst. barelių per dieną ir „netrukus viršys Saudo Arabijos gavybą“, pažymėjo agentūra.

„Iki šių metų pabaigos JAV pagal naftos gavybą galėtų net aplenkti Rusiją ir tapti pasaulio lydere“, – prognozuoja TEA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius