Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 11 /13:54

Baltarusija pakeis reaktoriaus korpusą po incidento Astravo AE

Nuspręsta, kad iš kelių metrų aukščio kritęs Baltarusijos Astravo atominės elektrinės (AE) reaktorius bus pakeistas, „Interfax“ cituoja Baltarusijos energetikos ministrą Vladimirą Potupčiką.
Astravo atominė elektrinė matoma iš oro baliono
Astravo atominė elektrinė matoma iš oro baliono / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Jau priimtas sprendimas dėl korpuso pakeitimo“, – sakė jis.

Ministras neįvardijo, kuri kompanija yra kalta dėl incidento, tačiau pabrėžė, kad tai yra Rusijos įmonė, įeinanti į „Rosatom“ struktūrą.

„Svarbu yra tai, kad objektas yra labai rimtas, ir jame saugumas yra svarbiausias“, – sakė jis.

Tačiau „Rosatom“ teigia kol kas nieko nežinantis apie korpuso pakeitimą kitu. „Rosatom“ mano, kad per anksti ką nors komentuoti, nes jokių oficialių pareiškimų iš Baltarusijos pusės negavome„, teigiama pranešime.

Beje, spaudos tarnyba teigė, kad subrangovinė bendrovė „Sezam“, dėl kurios kaltės ir įvyko incidentas, nėra „Rosatom“ dalis. Tuo tarpu baltarusiai teigia priešingai.

Naktį iš liepos 9-osios į 10-ąją pirmojo reaktoriaus korpusas buvo perkeliamas iš vienos vietos į kitą atominės elektrinės statybvietėje. Korpusą bandyta perkelti už maždaug dešimties metrų, tačiau, keliant reaktorių, buvo netiksliai laikomasi apkrovos instrukcijų, todėl korpusas krito iš kelių metrų aukščio.

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka šį incidentą vadino menkaverčiu, nors dėl to ir buvo sustabdyti montavimo darbai.

Tiesa, jis aiškino, kad Baltarusija yra pasirengusi atsisakyti korpuso, jeigu jis yra pažeistas.

„Net jei yra menkiausių apgadinimų ar įbrėžimų, mes turime atsisakyti šio korpuso. Ir rusai sako, kad tuo atveju, jeigu baltarusiai atsisakys šio korpuso, jie atveš ir įrengs kitą. Štai ir visas incidentas,“ – pareiškė Aliaksandras Lukašenka.

Tiesa, Vakarus ir žiniasklaidą Baltarusijos prezidentas ragino atsikvošėti.

„Kai kurie, ir net rusai, o labiausiai – Rusijos žiniasklaidos priemonės, sugebėjo net parašyti: „Baltarusijoje statomoje atominėje elektrinėje nukrito reaktorius“. Atsikvošėkite: ten gi dar nėra jokio reaktoriaus, ten yra metalinis korpusas – „statinė“, 20 centimetrų storio, kuriame bus patalpintas reaktorius“, – pareiškė prezidentas, valstybinę naujienų agentūrą „Belta““ cituoja BNS.

VIDEO: Лукашенко: Мы откажемся от корпуса АЭС при малейшей царапины

Astravo AE statomi du reaktoriai, kurio kiekvieno pajėgumas sieks 1200 MW. Pirmąjį bloką planuojama įjungti 2018 metais, o antrasis turėtų pradėti veikti 2020 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius