Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusija sureagavo į „planą-chuliganą“: nemato prasmės Astravo AE versti dujine jėgaine

Baltarusijos energetikos ministerija nemato prasmės įgyvendinti premjero Sauliaus Skvernelio pasiūlymo ir paversti Astravo atominę elektrinę (AE), kuri jau netrukus pradės veikti, dujine jėgaine, rašo tut.by.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / 15min

Baltarusijos energetikos ministerija tvirtina, kad nėra prasmės Astravo atominės elektrinės tinkamus įrenginius ir kai kurią infrastruktūrą panaudoti dujinės elektrinės statybai, kaip tą siūlo padaryti S.Skvernelis. Tai leidiniui tut.by pranešė Baltarusijos energetikos ministerijos branduolinės energetikos departamento direktorius Vasilijus Poliuchovičius.

Jo tvirtinimu, oficialaus laiško iš Lietuvos Baltarusija vis dar negavo, tačiau ministerijos atstovas įvertino viešai svarstomą S.Skvernelio pasiūlymą.

„Mes statome atominę elektrinę sau, savo vidaus vartojimui ir energijos tiekimo saugumo užtikrinimui. Ir ne tik elektros gamybai, bet ir energijos šaltinių diversifikacijai. Šiuo metu apie 95 proc. elektros pasigaminame iš gamtinių dujų, todėl kokia prasmė yra kažką keisti, kaip siūlo Lietuvos ministras pirmininkas? Mums reikia patikimo energijos šaltinio, kurio kaina nėra priklausoma nuo svyravimų pasaulio rinkose“, – sakė jis.

Energetikos ministerijos atstovas mato bent kelis Astravo AE privalumus, įskaitant šiltnamio efektą sukeliančių dujų taršos sumažinimą, šaltinių diversifikavimą, taip pat naujų darbo vietų kūrimą.

„Tai yra gerai apmokami darbai aukštą kvalifikaciją turintiems žmonėms, tai yra naujos pramonės, tyrimų ir infrastruktūros plėtra Astrave. Kiekviena elektrinėje sukurta darbo vieta ateityje sukurs dar 5-7 naujas darbo vietas. Taigi tai – labai naudingas projektas“, – dėstė jis.

Prezidento posto siekiantis ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sukritikavo politikus, kurie tada, kai dar esą buvo galima sustabdyti atominės elektrinės statybas šalia Vilniaus, tik virpino orą ir realių veiksmų nesiėmė. Vis tik premjeras dar mato būdą, kaip sustabdyti atominės elektrinės Astrave paleidimą. Susitikime su rinkėjais jis tvirtino pasiūlysiantis Baltarusijai „planą-chuliganą“.

„Ką mes galime dabar padaryti? Turime planą-chuliganą. Pasiūlysiu baltarusiams sprendimą. Racionalų. Ne tokį, kuris sako: „Uždarykite“, – Kėdainiuose pareiškė prezidentu siekiantis tapti premjeras.

Vėliau paaiškėjo, kad „planas-chuliganas“ yra paversti Astravo atominę elektrinę dujine jėgaine. Tam esą tiktų apie 60 proc. Astravo AE įrenginių ir infrastruktūros. Energetikos ekspertai tokį pasiūlymą sutaršė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius