Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltijos šalių operatoriai pateikė Astravo elektros boikotui svarbų dokumentą

Baltijos šalims tariantis dėl Baltarusijoje bandomos Astravo atominės elektrinės (AE) elektros boikoto, Lietuvos, Latvijos ir Estijos perdavimo sistemos operatoriai pateikė šalių reguliuotojams naują trišalę metodiką, skirtą prekybai elektra su trečiosiomis šalimis, praneša Estijos bendrovė „Elering“.
Baltijos šalys
Baltijos šalys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasak estų operatorės, metodika bus naudojama apskaičiuojant pralaidumus prekybai su Rusija po to, kai bus įjungta Astravo AE.

„Tai didelis žingsnis kelyje į visišką elektros importo iš trečiųjų šalių nutraukimą nuo 2025 metų pabaigos, kai įsijungsime į žemyninės Europos sinchroninį tinklą. Metodika, kartu su ketinamu nustatyti tinklo mokesčiu, galėtų perpus sumažinti prekybos (elektra – BNS) mastą su Rusija, įskaitant ir Kaliningradą“, – pranešime sako „Elering“ valdybos pirmininkas Taavis Veskimagis.

Jis pažymėjo, kad Estijai svarbu ne tik užbaigti prekybą elektra su Baltarusija, kai bus įjungta Astravo AE, bet ir taikyti mokestį į Baltijos šalis patekančiai elektrai.

„Tikslas yra palaipsniui, artėjant prie 2025 metų pabaigos, sumažinti nesąžiningą konkurenciją iš Rusijos, kad Estijos energijos gamintojai galėtų priimti naujus sprendimus investuoti į gamybos pajėgumus, be iš Rusijos kylančio ES elektros rinkos iškraipymo“, – argumentavo T.Veskimagis.

„Elering“ nurodo, kad po Astravo AE įjungimo, elektra iš Rusijos pagrindinės dalies pateks į Baltijos šalis per Latvijos-Rusijos pjūvį, o pralaidumų dydis bus apytiksliai pusė dabartinio Lietuvos-Baltarusijos pjūvio, skirto importui iš trečiųjų šalių.

Perdavimo sistemos operatoriai, pasak Estijos bendrovės, toliau analizuos tinklo mokesčio įgyvendinimo detales. Mokestis įsigaliotų nuo kitų metų pavasario elektrai, importuojamai iš trečiųjų šalių į Latviją ir Lietuvą.

„Naujoji elektrinė Baltarusijoje gali patiekti pirmąją elektrą į tinklą šį rudenį. Susitarimas tarp Baltijos šalių perdavimo sistemos operatorių pašalina galimybę tiek Astrave, tiek apskritai Baltarusijoje pagamintai elektrai patekti į Baltijos šalių elektros rinką“, – teigia T.Veskimagis.

„Elering“ pranešime nekalbama apie kilmės garantijų sistemą, kurios pageidauja Lietuva, siekianti, jog Astravo elektra į šalį nepatektų per Latviją.

Praėjusią savaitę Lietuvos Energetikos ministerija komentavo BNS, kad trys Baltijos šalys priartėjo prie galutinio techninių žingsnių suderinimo, Lietuvai siekiant užsitikrinti Rygos ir Talino paramą solidariam Astravo AE elektros boikotui.

Latvija rugpjūčio pabaigoje paskelbė, kad ji sustabdys elektros prekybą su Baltarusija, jei pradės veikti Astravo jėgainė. Lietuvoje šis Rygos sprendimas vertinamas kaip pažanga derybose ir solidarumo energetikoje pavyzdys.

Lietuva ir aktyviausia Astravo atominės elektrinės, statomos vos už kelių dešimčių kilometrų nuo Vilniaus, kritikė, akcentuojanti būtinybę laikytis saugumo reikalavimų projekte. Savo ruožtu Minskas atmeta kritiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius