-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brangias dujas keisti taršiu mazutu laikinai leis ne tik Vilniuje: ar žala nebus didesnė nei nauda?

Nors vasara dar tik įpusėjo, ekspertai ir politikai vis dažniau kalba apie tai, kad kitas šildymo sezonas nebus lengvesnis nei praėjęs, nes dujų kainos laikosi aukštumose. Siekiant sumažinti šildymo kainą gyventojams, politikai jau šį trečiadienį planuoja imtis nepopuliarių sprendimų – pavyzdžiui, atrišti šilumos gamintojams rankas laisvai įsigyti mazuto ir jį naudoti vietoje smarkiai pabrangusių dujų. Energetikos ekspertas sako, kad naudoti tokį taršų kurą derėtų tik tada, jei neliktų jokių kitų alternatyvų.
Kaminas
Kaminas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas ketvirtadienį pranešė, kad Vilniuje svarstoma galimybė ruošti karštą vandenį ir gyventojų namus šildyti deginant mazutą.

„Kokia tokio sprendimo motyvacija ir logika? Pagrindinis aspektas – kaina. Iki karo Ukrainoje 40 proc. dujų į Europą buvo importuojama iš Rusijos. Dujas Putino režimas dar prieš metus ėmė naudoti kaip politinio spaudimo priemonę, ribojo jų pasiūlą ir taip dirbtinai sukėlė gamtinių dujų kainas. Prasidėjus karui, dujų kaina rinkoje šoko dar labiau ir dabar yra atvirame kosmose“, – feisbuke rašė V.Benkunskas.

Vicemero pateiktais skaičiavimais, pagal dabartinę kainą rinkoje deginti mazutą galėtų būti apie 45 proc. pigiau nei dujas.

„Be to, gamtinių dujų stygius juntamas visoje Europoje, tad baiminamasi ir dėl galimų tiekimo sutrikimų. Kitaip tariant, ruošiamės visiems scenarijams, kad užtikrintume gyventojų saugumą ir galėtume aprūpinti juos šilumos energija“, – nurodė jis.

Energetikos ministras Dainius Kreivys tuo metu „TV3 Žinioms“ komentavo, kad mazuto kainos dabar yra pačios geriausios – šis iškastinis kuras už dujas pigesnis beveik dvigubai.

Nepraėjo nė savaitė ir Energetikos ministerija paruošė nutarimo projektą, kuris galėtų atlaisvinti rankas šilumos gamintojams paprasčiau įsigyti mazuto. Sprendimą Vyriausybė gali priimti jau šį trečiadienį.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dainius Kreivys
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dainius Kreivys

„Šiuo metu mazutas kainuoja dvigubai mažiau nei gamtinės dujos. Siekiant išvengti drastiško kainų augimo artėjantį šildymo sezoną, šilumos tiekimo įmonėms būtina skubiai apsirūpinti kitokiu nei dujos kuru, todėl Vyriausybė trečiadienį turėtų priimti nutarimą, kuriuo centralizuoto šilumos tiekimo įmonėms būtų sudaromos sąlygos paprasčiau įsigyti pigesnio kuro, reikalingo šilumai gaminti“, – komentare 15min sakė Energetikos ministerija.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kaminai
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kaminai

Šie pakeitimai galiotų tik 2022–2023 metų šildymo sezonu.

15min paklausė, kaip šį siūlymą vertina ekspertai, aplinkos apsaugos aktyvistai ir patys šilumos gamintojai.

A.Sekmokas: geriau būtų ieškoti lėšų kompensacijoms nei teršti aplinką

Energetikos ekspertas, buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas 15min sakė tokį siūlymą vertinantis neigiamai. Anot jo, pagrindinis mazuto privalumas yra kaina, tačiau tai yra labai taršus iškastinis kuras.

„Sunku įvertinti, kiek valymo įrenginiai sumažintų taršą Vilniaus šildymo sistemoje, tačiau visą laiką buvo kalbama, kad mazuto ar kito taršaus kuro naudojimas galėtų būti tik esant ekstremaliai situacijai. Tai yra – jeigu būtų neprieinami kiti energetikos šaltiniai, kito tipo dujos ar kuras. Manau, kad turėtų būti ieškoma lėšų kompensuoti šildymo kainą vartotojams, tačiau nereikėtų teršti aplinkos ir deginti tokio taršaus kuro“, – 15min komentavo A.Sekmokas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Sekmokas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Sekmokas

Ekspertas svarstė, kad yra sričių, kurių finansavimo sumažinimas, siekiant kompensuoti išaugusią šildymo kainą gyventojams, nebūtų toks skausmingas, ir dujas būtų galima deginti kaip įprasta. Jis tvirtino, kad Lietuva turi užtektinai galimybių jomis apsirūpinti.

„Turime suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą ir, matyt, reta kuri šalis Europoje gali pilnai užtikrinti savo poreikius tokiu būdu. Jis gali visiškai aprūpinti Lietuvą dujomis, nes pajėgumai viršija šalies poreikį. Dalį dujų per terminalą tiekiame Latvijai ir Estijai. Antra – yra dujų jungtis su Lenkija. Šičia galima balansuoti dėl kainos ir dėl tam tikro apsirūpinimo dujomis“, – tvirtino A.Sekmokas.

Turėtų būti ieškoma lėšų kompensuoti šildymo kainą vartotojams, tačiau nereikėtų teršti aplinkos ir deginti tokio taršaus kuro.

Ekspertas negailėjo kritikos energetikos įmonių holdingui „Ignitis grupė“ – pasak A.Sekmoko, dėl jos delsimo Vilniaus kogeneracinėje jėgainėje nebaigtas įrengti biokuro katilas, kuris vilniečiams šildymą atpigintų.

Įmonės nuotr./Ignitis grupė
Įmonės nuotr./Ignitis grupė

„Tai, kad Vilnius atsiliko, yra „Igničio“ problema. Manau, kad tai, jog viena įmonė nevykdė savo įsipareigojimų ir visą laiką atidėliojo naujo šilumos gamybos iš biokuro projekto įgyvendinimą, nėra pagrindas naudoti mazutą. „Ignitis“ turėtų atsakyti už esamą situaciją, o valdantieji tikrai neturėtų dėl to svarstyti taršaus kuro. Kompensacijas už labai išaugusias kainas iš dujų turėtų sumokėti „Ignitis“. Kodėl dėl vienos įmonės kaltės turėtų kentėti aplinka?“, – klausimą kėlė A.Sekmokas.

Aplinkos ministras: „Tai – trumpalaikis košmaras aplinkosaugai“

Buvęs energetikos ministras taip pat svarstė, kokios reakcijos Lietuva sulauktų iš Europos Komisijos, jei galimybės šilumininkams naudoti mazutą būtų atlaisvintos.

„Klausimas, ar nebūtų pritaikytos tam tikros sankcijos už taršą“, – įspėjo A.Sekmokas.

Tačiau aplinkos ministras Simonas Gentvilas ramino, kad su sudėtinga situacija dėl išbrangusių dujų ir jų trūkumo, atsisakant rusiškų energetinių išteklių, susiduria ir kitos Europos Sąjungos valstybės. Jos taip pat ieško įvairių sprendimų.

Tačiau, pasak ministro, tai anaiptol nereiškia, kad bloke skatinama grįžti prie taršaus iškastinio kuro naudojimo, nes naudojant iškastinį kurą didėja taršos mokesčiai.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Simonas Gentvilas
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Simonas Gentvilas

„Kiekvienas šilumos gamintojas įskaičiuoja aplinkos taršos leidimų kainą, kurią mes imame už azoto oksidų ir kitų junginių išmetimus. Teršėjai susimoka, tad ilgainiui tai yra signalas, kad ateities su mazutu ir dujomis nereikėtų planuoti“, – aiškino jis.

Situaciją, kai bus leidžiama deginti mazutą, jis vadino „savotišku trumpalaikiu košmaru aplinkosaugai“.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kylančios dujų kainos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kylančios dujų kainos

„Bet ilgainiui visi mato, kad klaidą padarė tie, kurie nepasirinko atsinaujinančių energijos šaltinių. Tie, kurie yra priklausomi nuo importinio iškastinio kuro – tiek dujų, dyzelino, anglių, mazuto – tikrai negalės pasiūlyti ir švaresnės aplinkos, ir gerų šildymo kainų. Taip yra visoje Europoje. Estai ką tik užkūrė savo skalūnines naftos dujas, jie turi didelių taršos problemų. Europoje lengvų sprendimų nėra“, – 15min komentavo S.Gentvilas.

Mazuto taršą įmanoma sumažinti?

S.Gentvilas sutiko, kad iš aplinkos apsaugos pusės sprendimas nėra geras, bet šiuo atveju renkamasi energetinį saugumą. Jis taip pat akcentavo, kad sprendimu leisti deginti mazutą sprendžiama „Vilniaus miesto problema“.

„Dujų rinka pasaulyje yra neprognozuojama ir mes nenorime mokėti pinigų Rusijai. Turime ieškoti alternatyvų, kad ir nelabai patogių, bet tokia galimybė Vilniuje yra. Gal tai nelabai nuoseklu, nes Vilniaus savivaldybė ką tik uždraudė gyventojams šildytis anglimi ir durpėmis, mes tai labai sveikiname, bet pagal teisės aktus šilumininkai gali pasirinkti kuro rūšį“, – nurodė S.Gentvilas.

123RF.com nuotr./Akmens anglis
123RF.com nuotr./Akmens anglis

Paklausus, kokią žalą šiuo atveju patirtų aplinka ir gyventojai, aplinkos ministras tvirtino, kad egzistuoja technologiniai procesai, kurie leidžia mazuto išskiriamų taršių junginių kiekį sumažinti.

„Jei mazutas yra įmaišomas į kitus degalus, tarša stipriai sumažėja. Yra visokių receptų, tikėtina, kad žiema bus šilta ir tiek mazuto užkurti nereikės“, – ramino ministras.

Šilumos gamintojų atstovas: technologinė galimybė deginti mazutą yra

Lietuvos šilumos gamintojų asociacijos prezidentas Valdas Lukoševičius, vertindamas galimybes deginti mazutą, sakė, jog visos katilinės, net ir mažos, buvo suprojektuotos taip, kad galėtų deginti tiek dujas, tiek mazutą. Pastarasis, jo teigimu, yra „rezervinis kuras“, nuo seno naudojamas kaip alternatyva dujoms, jei kiltų problemų su jų tiekimu.

Atsiradus biokurui, pasak V.Lukoševičiaus, kai kuriuose miestuose biokuras visiškai pakeitė mazutą, o tie miestai, kurie biokuro neturėjo, kliovėsi dujomis, nes nebuvo problemų nei dėl jų tiekimo, nei dėl kainos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Lukoševičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Lukoševičius

„Dabar, kai iškilo diskusija, kad dujų gali pritrūkti arba jų kainos yra kosminės, žinoma, vienintelė alternatyva šalčiausiu laikotarpiu, kai trūksta biokuro galingumų, yra deginti mazutą. Daug valstybių, siekdamos išvengti energetinių katastrofų, šaltuoju laikotarpiu pradeda deginti anglis, tad mazutas čia yra mažesnė blogybė“, – kalbėjo V.Lukoševičius.

Kadangi sunku pasakyti, kaip artimiausiu metu pasikeis energetinių išteklių kainos, anot pašnekovo, įmonės juos stengiasi diversifikuoti – įsigyja kažkokią dalį dujų, kažkokią dalį – skysto kuro.

„Dalis savivaldybių net neturi gamtinių dujų. Kol biokuro nebuvo, juose visa šiluma buvo gaminama iš mazuto. Kai atsirado biokuras ir įmonės įsirengė biokuro katilus, tada to mazuto poreikis sumažėjo ir jį naudojo netgi tuose miestuose, kur nėra dujų. Mazutas daugiau ar mažiau egzistuoja visuose miestuose ir šiuo metu tai galėtų būti išsigelbėjimas žiemos metu“, – kalbėjo šilumininkų atstovas.

Nevyriausybininkai: grįžimas prie iškastinio kuro yra visiškas blogis

Tuo metu nevyriausybinės aplinkosaugos organizacijos „Baltijos aplinkos forumas“ vadovas Žymantas Morkvėnas sakė tokią idėją vertinantis kritiškai, nes mazutas yra taršesnis kuras nei dujos. Visgi jis akcentavo nei vieno, nei kito nelaikantis aplinkai palankiu.

„Grįžimas prie iškastinio kuro yra visiškas blogis. Bet, jei teisingai suprantu, tai būtų laikinas sprendimas. Europoje šiuo atveju irgi ieškoma sprendimų, reikia kiek įmanoma greičiau pereiti nuo rusiškų energijos šaltinių“, – sakė Ž.Morkvėnas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Žymantas Morkvėnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Žymantas Morkvėnas

Jis taip pat akcentavo, kad reikėtų kalbėti apie energijos taupymą ir apie efektyvinimą, nes šalyje daug nerenovuotų pastatų ir dauguma atvejų „šildomas oras“.

Kita vertus, kalbant apie biokurą, jo teigimu, tai irgi ne visais atvejais gali būti išsigelbėjimas.

„Jei biokurui naudojamos atliekos, atliekinė mediena ar žolė, šiaudai, tai yra pažangu. Bei jei biokurui kirsime savo miškus ir čiečkavosime juos į granules ir skiedrą, tai irgi nebus tvaru“, – tikino Ž.Morkvėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius