Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 25 /15:37

D.Kreivys: antrasis jūros vėjo parko konkursas bus paskelbtas iki metų pabaigos

Antrojo 700 megavatų (MW) galios jūros vėjo parko konkursas su galimybe pretenduoti į valstybės paramą turėtų būti paskelbtas iki šių metų pabaigos, sako energetikos ministras Dainius Kreivys.
Dainius Kreivys
Dainius Kreivys / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

„Iki metų pabaigos. (...) Vyksta derinimas (valstybės skatinimo schemos – BNS) su Europos Komisija, ir tas procesas yra toks, kad negali tiksliai pasakyti, kada. Įstatyme labai aiškiai yra pasakyta, kad po suderinimo su Komisija per tam tikrą laiką (konkursas turi būti paskelbtas – BNS)“, – žurnalistams penktadienį Anykščių rajone sakė D.Kreivys.

„Mes laikomės panašaus grafiko ir tikimės įgyvendinti tais terminais“, – pridūrė ministras.

Jo teigimu, konkurso paskelbimo data taip pat turėtų būti aptarta konsultuojantis su rinkos dalyviais.

Anksčiau konkursą planuota skelbti rugsėjį, tačiau pagal jo sąlygas jis turi būti paskelbtas praėjus bent dviem mėnesiams po to, kai Energetikos ministerija su EK suderins valstybės skatinimo schemą.

BNS žiniomis, ministerija šią schemą tikisi suderinti iki rugsėjo pabaigos, tačiau, anot D.Kreivio, procesas gali baigtis ir anksčiau.

„Pabaiga, vyksta paskutiniai patepimai. (...) Negaliu pasakyti, čia ne nuo mūsų priklauso (kada bus suderinta – BNS), o nuo Komisijos priklauso (...) Gal ir anksčiau (nei rugsėjo pabaigoje – BNS). Dabar sunku pasakyti, nenoriu spekuliuoti“, – teigė D.Kreivys.

Jis patikino, kad valstybės skatinimo schemos derinimas su EK trunka jau ne vieną mėnesį.

„Ji ne paskutinę minutę (derinama – BNS). Derinimo procesas pradėtas seniai, dabar nepasakysiu, ar prieš pusę metų, ar seniau. Procesas pradėtas seniai, bet jis nėra toks greitas. Komisija ne parduotuvė, kur atėjau ir nusipirkau“, – sakė D.Kreivys.

Tikisi didesnės konkurencijos

D.Kreivys tikisi, jog esant galimybei pretenduoti į valstybės paramą antrajame konkurse dalyvių konkurencija bus didesnė nei pirmajame, kai dalyvavo tik du dalyviai – minimalus aukciono sąlygose numatytas skaičius.

Ministro teigimu, šiuo metu 13–14 kompanijų yra išsiųsti kvietimai dalyvauti rugsėjo 15 dieną Palangoje numatytame renginyje, kur susitiks investuotojai bei už energetiką atsakingi Baltijos šalių ministrai.

„Pirmo parko atveju galiu pasakyti, kad buvo kalbėtasi su 20 įmonių. Ir ne tik kalbėtasi, bet įmonės dalyvavo visuose viešuose aptarimuose ir konsultacijose. Panašiai kalbamės ir dabar, bent 13–14 kompanijų yra išsiųsti laiškai su pakvietimais dalyvauti renginyje Palangoje (...), taip pat bus individualūs pokalbiai su jais“, – teigė D.Kreivys.

„Tikiuosi, kad antrame parke turėsime didesnę konkurenciją, juolab, kad ir schema yra palankesnė“, – pridūrė ministras.

Atsinaujinančiosios energetikos bendrovei „Green Genius“ ir didžiausiai privačiai Lenkijos energetikos bendrovei „Polenergia“ rugpjūtį nusprendus nedalyvauti antrojo jūros vėjo jėgainių parko konkurse, energetikos ministras teigė nesuprantantis, kodėl įmonių konsorciumas nedalyvaus aukcione, kuriame galima pretenduoti į valstybės paramą.

„Labai įdomu, kodėl neapsimoka, jeigu yra valstybės pagalba. (...) Jeigu tau valstybė primoka, tai ir eik su tuo rentabilumu, kurio tau užteks, kad valstybė primokėtų. Jeigu neini visai, tai turbūt yra kitos priežastys, kodėl tu neini“, – sakė D.Kreivys.

„Palikime įmonių, kurios tokius dalykus komunikuoja, sąžinei. Kadangi rinka yra maža, mes žinome, dėl kokių priežasčių įmonės negali statyti parkų“, – paklaustas, ar žino galimo įmonių sprendimo nedalyvauti konkurse priežastis, teigė ministras.

Savo ruožtu, „Polenergia“ ir „Green Genius“ teigė konkurse nusprendusios nedalyvauti, nes jų netenkina projekto ekonominio naudingumo rodikliai bei aukciono sąlygos, įskaitant didžiausią sandorio kainą.

Lietuva rengiasi Baltijos jūroje statyti du vėjo parkus, kurių kiekvieno galia būtų 700 MW. Antrąjį tokios pat galios vėjo parko konkursą su galimybe pretenduoti į valstybės paramą ketinama skelbti rudenį – iki tol Energetikos ministerija su Europos Komisija turi suderinti valstybės skatinimo schemą.

Liepos viduryje paskelbtas pirmojo, be valstybės pagalbos vystomo vėjo parko Baltijos jūroje aukciono nugalėtojas – juo tapo valstybės valdoma energetikos grupės „Ignitis grupės“ įmonė „Ignitis renewables“ kartu su tarptautine jūrinių vėjo parkų vystytoja „Ocean Winds“ – už teisę vystyti 1,8 mlrd. eurų preliminarios vertės parką jos pasiūlė 20 mln. eurų mokestį valstybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius