TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

D.Kreivys: Europos atsakas į Rusijos energetinį karą turi būti vieningas

2022 m. rugpjūčio 30 d. Danijos sostinėje Kopenhagoje vykusiame Baltijos jūros energetinio saugumo viršūnių susitikime energetikos ministrai pasirašė deklaraciją, kuria sutarta spartinti laipsnišką rusiškos energijos atsisakymą bei sparčiai vystyti vėjo energijos pajėgumus Baltijos jūroje.
Dainiaus Kreivio komentarai žiniasklaidai
Dainius Kreivys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Susitikime, kuriame dalyvavo Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, ES energetikos komisarė Kadri Simson, Baltijos šalių prezidentai, ministrai pirmininkai ir energetikos ministrai, aptarti energetinio saugumo ir spartesnio perėjimo prie atsinaujinančios energetikos klausimai.

Daugiausiai dėmesio buvo skirta nepriklausomybės nuo rusiškos energijos, atsinaujinančios energijos išteklių, spartesnės Baltijos šalių sinchronizacijos su europiniais tinklais klausimams.

„Šiandien išsamiai diskutavome mums visiems svarbiais ir aktualiais klausimais. Sutarėme, kad mūsų atsakas į Rusijos energetinį karą prieš Europą turi būti vieningas, o mūsų solidarumas svarbus kaip niekad. Turime sukurti glaudžiai integruotą, gerai sujungtą regioninę energijos rinką, kad galėtume užtikrinti nepertraukiamą energijos tiekimą, prieinamas kainas mūsų vartotojams ir atsparumą Rusijos energetikos šantažui. Sutarėme eiti link didesnės rinkos integracijos, nes tik taip galime padidinti savo saugumą ir konkurencingumą“, – pažymėjo energetikos ministras Dainius Kreivys.

Įtvirtinant šiuos nutarimus energetikos ministrai pasirašė deklaraciją, kuria sutarta spartinti laipsnišką rusiškos energijos atsisakymą. Baltijos šalys sutarė per ateinančius aštuonerius metus vėjo energijos pajėgumus Baltijos jūroje padidinti beveik septynis kartus – nuo 2,8 GW iki bent 19,6 GW.

Deklaracijoje sutarta, jog artimiausiu metu bus siekiama plėsti bendradarbiavimą SGD importo srityje, įskaitant reikalingos infrastruktūros, pavyzdžiui uostų ir SGD terminalų, statybą. Taip pat Energetikos ministras kartu su Latvijos, Estijos ir Danijos atstovais sutarė dėl tolimesnio bendradarbiavimo jūrinio vėjo plėtros srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius