Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Kreivys interesų konfliktų žada vengti su specialaus pareigūno pagalba

Nors suabejojo dėl konservatoriaus Dainiaus Kreivio galimybių vengti viešųjų ir privačių interesų konflikto, prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį paskelbė, jog nutarė skirti jį energetikos ministru. Anot šalies vadovo, D.Kreivys raštu pateikė įsipareigojimus, kaip ketina tai padaryti. Pats konservatorius sako, jog svarsto ministerijoje įdarbinti pareigūną, kuris vertintų jo pasirašomus teisės aktus per interesų derinimo prizmę.

Klausimų dėl D.Kreivio galimybių derinti viešuosius ir privačius interesus kyla, nes jis turi 40 proc. bendrovės „Catus“, valdančios dar šešias įmones, akcijų. Pats politikas tvirtina versle niekaip nedalyvaujantis.

Kalbėdamas apie Ingridos Šimonytės pateiktos Vyriausybės sudėtį, prezidentas įvardijo D.Kreivį kaip kandidatą, sukėlusį jam abejonių.

VIDEO: Gitanas Nausėda atmetė susisiekimo ir žemės ūkio ministrų kandidatūras

„Ponas Kreivys iš tikrųjų išmano savo sritį, to niekas negalėtų neigti, tačiau jo dalyvavimas tam tikrose verslo struktūrose, jo patirtis dirbant anksčiau ministru ir po to sekęs atsistatydinimas, žinoma, kelia tam tikrų rizikų, į kurias nei prezidentas, nei premjeras negali nereaguoti“, – žurnalistams sakė G.Nausėda.

LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas susitiko su kandidatu į energetikos ministrus Dainiumi Kreiviu
LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas susitiko su kandidatu į energetikos ministrus Dainiumi Kreiviu

Visgi ketvirtadienį su D.Kreiviu susitikęs prezidentas tvirtino gavęs politiko raštišką įsipareigojimą ir pasiūlymą, kaip jis galėtų išvengti net menkiausių įtarimų dėl viešųjų ir privačių interesų painiojimo.

„Matydamas šį jo labai rimtą požiūrį į galimas rizikas, kurias jam išsakiau, aš vis dėlto nematau pagrindo jo netvirtinti į energetikos ministro poziciją“, – kalbėjo šalies vadovas.

Svarsto įdarbinti specialų pareigūną

D.Kreivys sakė, kad prezidentui pasiūlė įdarbinti Energetikos ministerijoje specialų „atitikties pareigūną“.

„Toks pareigūnas dirbtų ministerijoje arba politinėje komandoje ir žiūrėtų visų rengiamų ir tvirtinamų dokumentų atitiktį per šią (interesų derinimo – 15min) prizmę“, – 15min teigė politikas.

Jis taip pat tvirtino, kad netgi siūlys premjerei Ingridai Šimonytei, jog tokie pareigūnai galėtų atsirasti visose ministerijose.

Parlamentaras svarstė, kad tokią funkciją turintis pareigūnas Energetikos ministerijoje galės būti įdarbintas patarėju politinio pasitikėjimo komandoje, arba, pavyzdžiui, viešųjų ir privačių interesų pažeidimų prevencijos funkcija užsiimtų įstaigos Teisės skyrius.

Būsimasis energetikos ministras tvirtino, kad akcijų įmonėje „Catus“ atsisakyti neketina. Pasak jo, sprendimas perleisti akcijas motinai, kai prieš dešimtmetį dirbo ūkio ministru, buvo klaida.

„Tada padariau klaidą įsivaizduodamas, kad šitaip galima išvengti interesų konflikto. Buvau tik tik atėjęs iš verslo ir mano supratimas apie darbą viešajame sektoriuje buvo prastesnis“, – sakė D.Kreivys.

„Šiai dienai stengiuosi remtis tarptautine praktika“, – pridūrė jis.

LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas susitiko su kandidatu į energetikos ministrus Dainiumi Kreiviu
LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas susitiko su kandidatu į energetikos ministrus Dainiumi Kreiviu

Buvo priverstas trauktis

D.Kreivys iš ūkio ministrų atsistatydino 2011 metais, kai Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pripažino jį pažeidus įstatymą dėl interesų derinimo.

2010 metais D.Kreivys pasirašė įsakymą dėl Europos Sąjungos lėšų skyrimo mokyklų renovavimui, kai konkursų dėl dviejų tokių mokyklų renovavimo laimėtoja buvo pripažinta su juo susijusi statybų bendrovė.

VTEK pradėjus tyrimą, D.Kreivys teigė nematantis savo politinės atsakomybės, jį gynė ir premjeras Andrius Kubilius, o prezidentė Dalia Grybauskaitė dar vykstant tyrimui pareiškė nepasitikinti ministru, nes šis turi pasirinkti, ar būti politiku, ar verslininku.

2011 metų kovo 8 dieną VTEK paskelbė, kad D.Kreivys nevykdė nustatytos prievolės „vengti interesų konflikto ir elgtis taip, kad net nekiltų abejonių, kad toks konfliktas yra“, tad pažeidė įstatymą.

D.Kreivys tą pačią dieną atsistatydino iš pareigų, nors su sprendimu nesutiko bei nesėkmingai vėliau skundė jį teismams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius