-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Kreivys: „Lietuvai priimtinas siūlymas uždėti kainų lubas dujoms, reikalingoms elektrai gaminti“

Ieškant sprendimų, kaip suvaldyti elektros kainas, Lietuvai būtų palankus vienintelis Čekijos pasiūlymas, sako energetikos ministras Dainius Kreivys. Ji siūlo visoje Europos Sąjungoje (ES) uždėti kainų lubas dujoms, kurios naudojamos elektros energijos gamybai. Pasak D.Kreivio, įgyvendinus šį siūlymą, Lietuvos biudžetui tai nieko nekainuotų.
Dainius Kreivys
Dainius Kreivys / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Tuo metu Europos Komisijos (EK) pasiūlyta priemonė Lietuvai yra nepriimtina.

„EK siūlo, kad kiekviena šalis apribotų pelnus iš energijos šaltinių, kitokių nei dujos, ir, išėmusi tuos pelnus, padalintų juos elektros energijos vartotojams. Lietuva pati negamina elektros. Mes, prieš 10 metų uždarę atominę elektrinę, per tą laiką niekur nepajudėjome į priekį ir gaminame tik 20–30 proc. elektros energijos, kuri dažnu atveju yra nekonkurencinga”, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė D.Kreivys.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Elektros laidai
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Elektros laidai

Čekijos pasiūlymas įvesti lubas dujų kainoms, politiko teigimu, leistų sumažinti elektros kainas tiek verslams, tiek gyventojams.

„Mūsų pozicija nuo pat pradžių buvo labai aiški – dujų lubos yra vienintelis kelias, kuris leidžia užtikrinti žemesnes kainas mūsų vartotojams“, – sakė energetikos ministras.

Visgi ministras tiksliai negalėjo pasakyti, kokios elektros kainos būtų galima tikėtis, įgyvendinus šį siūlymą.

„Aš negaliu prognozuoti, ar tai bus 150, ar 100, ar 200 eurų už megavatvalandę (MWh). Šiuo metu dujų kaina rinkoje yra 237 eurai už MWh. Turbūt viskas, kas žemiau, yra galimi slenksčiai uždėti lubas“, – aiškino jis.

Ministras tvirtino, kad tai Lietuvos biudžetui nieko nekainuotų.

„Dujų lubos būtų kompensuojamos ES mastu“, – sakė jis.

Rugsėjo 9 dieną, penktadienį, D.Kreivys dalyvaus ES energetikos ministrų posėdyje, kuriame bus svarstoma, kaip suvaldyti aukštas elektros kainas.

Kitos šalys reikiamus sprendimus jau yra priėmusios. Birželio 14 dieną įsigaliojo Ispanijos ir Portugalijos elektrinėse naudojamų gamtinių dujų kainos „lubos“, kuriomis siekiama sumažinti elektros energijos kainų kilimą abiejose šalyse.

Europos Komisija sutiko apriboti elektros energijos gamybai naudojamų dujų kainą iš pradžių iki 40 eurų už megavatvalandę, o per ateinančius 12 mėnesių vidutinė kaina turėtų siekti 50 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius