Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 08 16 /12:55

D.Kreivys: trečią liberalizavimo etapą planuojame reikšmingai atidėti

Trečiąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą planuojama „reikšmingai atidėti“, antradienį bendrame Seimo Ekonomikos komiteto ir Energetikos ir darnios plėtros komisijos posėdyje sakė energetikos ministras Dainius Kreivys.
Dainius Kreivys
Dainius Kreivys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ministras posėdžio metu neįvardijo tikslaus planuojamo termino, tačiau jis neturėtų būti trumpesnis nei pusė metų.

„Nenoriu pasakyti konkrečios datos šiam momentui, bet nei trims mėnesiams, nei pusei metų – tikrai ilgesniam laikotarpiui. Tas sprendimas bus padarytas parlamente, rudens sesijos pradžioje“, – sakė ministras.

Po posėdžio D.Kreivys išvyko į susitikimą su prezidentu Gitanu Nausėda. Po jo, kalbėdamas su žiniasklaida, ministras teigė, kad atidėjimas turėtų būti ne trumpesnis nei metai.

Trečiame elektros rinkos liberalizavimo etape liko 413 tūkst. vartotojų – iš jų 150 tūkstančių yra laiptinės, garažai ir panašūs objektai.

Bendras posėdis sušauktas, siekiant įvertinti situaciją, susidariusią, kai nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas energija“ paskelbė planuojantis savo klientams vienašališkai panaikinti fiksuotų elektros tiekimo planų galimybę. Ši situacija palies apie 180 tūkst. vartotojų.

D.Kreivys sakė, kad Vyriausybė yra pasiruošusi bet kuriai įvykių eigai. „Net ir blogiausiam scenarijui. Blogiausio scenarijaus atveju, visi klientai paprasčiausiai patektų į visuomeninį tiekimą. Iki kol patektų į visuomeninį tiekimą, kaina būtų kompensuojama iki visuomeninio tiekimo [kainų] lygio“, – vieną iš svarstomų variantų pristatė ministras.

Ministras teigė, kad Vyriausybėje bus paruošti kompensaciniai mechanizmai, kurie greičiausiai bus susieti su elektros suvartojimu. „Tie asmenys, kurie pasiliks visuomeniniame tiekime su mažu vartojimu, tikrai jų kompensacijų gylis ir dydis bus pakankamai reikšmingas“, – kalbėjo D.Kreivys.

Pasiūlymą, kaip išspręsti šią situaciją, ketvirtadienį pristatys pati bendrovė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Perlas Energija“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Perlas Energija“

D.Kreivio teigimu, tai, kad „Perlas energija“ į rinką atėjo su neigiamu balansu, nebuvo nerimą keliantis ženklas, kadangi nauji verslai turi daryti pradines investicijas.

„Kapitalizacijos lygis visų įmonių žiūrint normaliomis rinkos sąlygomis <...> buvo pakankamas, bet šokai susidarė dėl daug nepalankių aplinkybių“, – kalbėjo D.Kreivys.

Jo teigimu, įstatymiškai reguliatorius – Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) – turėjo galias reguliuoti „klasikinę“ rinką, tačiau ne visus bendrovių taikomus finansinius instrumentus.

„Planuojame pateikti įstatymą, kad reguliatorius gautų tiek šitas galias, tiek kompetencijas. Taip pat manome, kadangi čia [„Perlas energija“ atveju] yra finansinės inžinerijos išvestiniai instrumentai, į šitą procesą pajungti Lietuvos banką, kuris galėtų vertinti tų instrumentų rizikingumą“, – sakė D.Kreivys.

Ministerijos duomenimis, I etape nepriklausomą elektros tiekėją pasirinkę vartotojai vidutiniškai moka 17 ct/kWh. Antrojo etapo vartotojai prieš kompensaciją moka 25 ct/kWh. Fiksuotus planus pasirinkę 87 proc. rinkos dalyvių šiandien moka pigiau nei visuomeninis tiekimas prieš kainos kompensavimą.

Tiekėjo laiku nepasirinkę klientai už elektrą moka didmeninėmis biržos kainomis su 25 proc. antkainiu, jiems teikiama vadinamojo garantinio tiekimo paslauga. Vis dėlto, D.Kreivio teigimu, papildomo antkainio atsisakymas šiomis sąlygomis taip pat yra svarstytinas.

„Nesakau ne, reikia prie tos temos labiau prisėsti“, – kalbėjo jis.

„Perlas energija“ vadovas: tokių šuolių nebraižėme net juodžiausiame scenarijuje

Posėdyje kalbėjęs „Perlas energija“ vadovas Vilius Juraitis, paklaustas apie galimas bendrovės klaidas, formuojant savo pasiūlymus klientams, sakė, kad tokių kainos šuolių bendrovė nenumatė net blogiausiame scenarijuje.

„Galbūt tokias kainas mes įsivaizdavo lapkritį, gruodį, sausį, kai rinkoje iš tiesų būna vienos didžiausių kainų energetikoje. Bet kol neatėjus vasaros pabaiga ir elektros kainos pradeda siekti rekordus po 30 proc. – mes tokių scenarijų apskritai nebraižėme“, – sakė V.Juraitis.

Jis teigė, kad didmeninei kainai biržoje esant 305 eurams įmonė galėjo ir toliau siūlyti fiksuotą elektros kainą, tačiau elektros kainai viršijus 400 eurų bendrovė patirtų didžiulius nuostolius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilius Juraitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilius Juraitis

Bendrovė, atsižvelgdama į preliminarius liepos duomenis, tikėjosi per šiuos metu uždirbti apie 100 tūkst. eurų pelno. Praėjusiais metais „Perlas energija“ patyrė virš 3 mln. eurų nuostolio.

VERT pirmininkas kartoja, kad vienašališki pakeitimai – nesąžiningi

Posėdyje kalbėjęs VERT pirmininkas Renatas Pocius teigė, kad „Perlas energija“ vartotojai gali sutartį nutraukti arba nepritarti pakeitimams. Tiems bendrovės vartotojams, kurie pasirašę lanksčių planų sutartis jis rekomendavo grįžti į visuomeninį tiekimą ir mokėti pigiau.

„Trečiasis liberalizavimo etapas nėra baigtas ir nėra įpareigojimų trečiojo etapo vartotojams rinktis nepriklausomą tiekėją. „Perlas energija“ vartotojams, kurie turi su birža susietus kontraktus ir kuriems labiausiai skauda dėl to, kad yra aukštos kainos. Pagal teisės aktų nuostatus, šie vartotojai gali nutraukti sutartį. Tuo vartotojai turėtų pasinaudoti ir grįžti prie 24 ct/kWh kainos iki naujų metų“, – sakė R.Pocius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renatas Pocius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renatas Pocius

Jis pridūrė, kad norint išvengti panašių situacijų, reikėtų galvoti apie papildomų reguliavimo įrankių suteikimą VERT.

„Mes pateikėme savo pirminius pamąstymus kaip galėtų atrodyti tas reguliavimas. Jis yra susijęs su trimis aspektais: atėjimo į rinką reikalavimai – reikalavimai kapitalui, turėti tam tikras kompetencijas. Lygiai taip pat turėti savo prekybos strategijas“, – kalbėjo R.Pocius.

Antras pasiūlymas – įstatymiškai turėtų būti numatytos savireguliacijos metodikos, kad tiekėjai galėtų geriau įvertinti rizikas, galinčias kilti elektros tiekimo veikloje.

„Jeigu būtų įžvelgiama rizika, būtų pareiga kreiptis į reguliuotoją, numatyti tam tikri įpareigojimai atlikti tam tikrus veiksmus, kad tokių situacijų, kuriuos mes turime šiandien, neatsitiktų“, – paaiškino R.Pocius.

Taip pat siūloma atlikti ir tam tikrus strestestus, kurių metu būtų galima modeliuoti ir patikrinti bendrovių elektros tiekimo strategijas ypatingomis situacijomis.

„Perlas energija“ rugpjūčio 5 dieną pranešė keičiantis visų klientų sutartis – pasirinkusieji fiksuotas kainas bus perkelti į kintamos kainos planą „Birža“, tai yra mokės pagal realias biržos kainas.

Įmonės vadovo Viliaus Juraičio teigimu, šį sprendimą lėmė tai, kad nuo praėjusių metų pabaigos nuolat auga energetinių resursų kainos, todėl teikti vartotojams fiksuotos kainos planus tampa nebeįmanoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius